Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczoraj opłynołem cały Zalew Sulejowski , warunki wymarzone , poza wariatami na skuterach którzy sprawdzali czy dadzą radę mnie wywalić przepływając kilka metrów obok mnie .

Testowałem ustawienia wysokości silnika i tak jak podniosłem silnik o 2 cm prędkość spadła do 9 km , bez podniesienia 10 km . Obroty max jakie mam to 4500 przy 9km , a 4600 przy 10 km . Do ślizgu nie wiele brakuje, ale na silniku 6 KM łódka nie ,, POPŁYNIE ,, to info dla tych co chcą w ślizgu popływać . Łódka 320 100 kg wagi , silnik z paliwem 36 kg plus ja 95 kg i na tą wagę 240 kg silnik 6 KM jest za mały . Jak popatrzyłem na ogrom wody to przy nagłej zmianie pogody ciężko będzie uciekać , jako że wędkuje takie doświadczenie jest bezcenne

• 0

Tu jest tak 3/4 manetki czujesz jak łódka się rozpędza , a dalej jak robisz na max obrotów czuć jak się dzib do góry unosi , ale to już nie przenosi się na prędkość , a do pełnego ślizgu brakuje kucy . Śruba nie wiele pomoże , silnik nie może się rozkręcić do 5500 obrotów jaką ma deklarowaną w instrukcji bo ma za ciężko , tak to sobie tłumaczę

• 0

Na tyle ile ręki starczyło   ;)  ale to samo . Zastanawia mnie czy jakbym kupił 4  a nie 6  to było by to samo  , obroty w 4 pasowały by do tego co teraz osiągam  czyli  46000 ob/min  . Mam dziób jak w barce i tego nie przeskoczę 

• 0

u mnie było tak że poszedł w ślizgu dopiero jak byłem przy środkowej bakiście , dlatego zanotowałem fotel pomiędzy środkowa bakistą a rufą i dałem przedłużkę rumpla do sterowania   , przy zbyt małym silniku ważne jest rozmieszczenie ciężarów  na łodzi , aby odciążyć tył

• 0

A widzisz muszę takie przedłużenie kupić i zobaczę co się zmieni , może tak jak u Ciebie szybciej popłynę , bo ta moc idzie w gwizdek zamiast pchać do przodu . Będę kombinował nic innego mi nie zostaję.

Edytowane przez pawlo29

• 0

Czemu nie sprawdzić dobrych rad nigdy za wiele  a  i kupić przedłużkę   co się nie sprawdzi  to będzie  wyrzucone 80 zł   .  Trochę polatam po łódce i zobaczę  co  mi to da i napiszę jakie zrobiłem osiągi  . Co do większego silnika  ,,  tego jest co tachać  "  6  to max moich  możliwości  

• 0

Po dzisiejszym pływaniu takie są wnioski : Silnik Tohatshu 6 KM łódki w ślizg nie wprowadzi która ma dźub jak moja Lakefox 320 , za dużo pcha wodę , prędkość 10 km to u mnie max . Ale są dobre wieści , umówiłem się z kolegom z tego forum i do Jego łódki podpieliśmy mój silnik i Jego łódka popłynęła w ślizgu 21 km , a na 3/4 mocy 18 km , czyli budowa łódki ma ogromny wpływ na prędkość , oczywiście waga też . Dwie łódki jedna płynie 21 km , a druga płynie tylko 10 km to przepaść

• 0

Widzisz z tych wrażeń zapomniałem zapytać i zrobić fotkę ze wspólnego pływania , ale się dowiem . Aż było miło jak ta łódka się rozpędza , z tyłu za silnikiem woda pięknie się układała , a u mnie wielki kocioł . Obrotów też nie sprawdziłem , ale na pewno były większe niż u mnie , mało czasu a duże emocje . Łódka jest super do wędkowania , stabilna , ale silnik to 8 przynajmniej żeby w ślizgu pływać

• 0

Siema pany mam pytanie do posiadaczy Toski 9.8 mam właśnie taki silniczek i wcześniej nie zwracałem uwagi na obroty przy ostatnim pływaniu zauważyłem że max obroty do jakich się kręci to coś około 2350-2400 wyczytałem w sieci i na naszym forum że producent zakłada jakieś blokay na przepustnicy czy jakoś tak.Dlatego moje pytanie się tyczy posiadaczy 9.8 ale i też do znawców tematu jakie macie max obroty i co mam zrobić aby zmienić taki stan żeczy aby było dobrze.Za pomoc bede wdzięczny przysłowiowym dziękuję.