Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja kupiłem te

7,22 zł | Hidea uszczelka 2 suwowy dla silnik łodzi 332-60006-0 5 sztuk/worek czerwona uszczelka dolnej obudowy silnik zaburtowy

https://a.aliexpress.com/_B0wbrA

Ale wysyłka była gratis

Edytowane przez GrzesM

• 0

• 0

Np. w instalacjach centralnego ogrzewania nie łączy się bezpośrednio miedzi z aluminium, gdyż poprzez wodę instalacyjną, która staje się elektrolitem następuje korozja elektrochemiczna.

Tutaj pewnie czas jest istotny - po wielu latach pewnie tak jest ale uszczelkę wymieniasz co 1-2 lata.

• 0

Tak czas jest istotny, tylko degradacji ulega aluminium czyli nasza spodzina. Gdyby było odwrotnie to spoko bo uszczelkę jak napisałeś wymieniasz często.

Womaly23 dał też linka do uszczelki fibrowej i ta jest jak najbardziej OK

Edytowane przez GrzesM
  • Like 1

• 0

Aż sobie poszedłem wykręciłem i zmierzyłem... więc nie, średnica wewnętrzna ma być 8mm, a nie 6, a zewnętrzna 14-15mm... to jeśli chodzi o uszczelki spodziny, co do spustów oleju silnikowego to do 20km potrzebna jest średnica zewnętrzna 25mm, a do 3,5KM - 19mm. Wewnętrznych nie znam, może ktoś podpowie.

• 0

Nie znalazłem... Ma ktoś wymiary, albo i namiar na podkładki pod śruby spustowe olejów w Tohatsu? Interesuje mnie zarówno 20KM jak i 3,5KM. Preferowałbym Aliexpres :)

Uszczelki do spodziny tylko i wyłącznie bakielitowe - najlepiej Oryginalne lub innego producenta. Powinny pasować od Mercurego i innych wiodących producentów - na 95% takie same.

Poniżej zdjęcie uszczelek do spodziny i korka spustowego ORI TOHATSU.

Pasują do silników od 9.9-50 HP - mowa o silnikach na wtrysku po 2017r. (EFI)

Ps. Spodzina - potrzebne 2szt .

post-54838-0-77352800-1610386245_thumb.jpg

Edytowane przez cabage

• 0

Bakielit strasznie twardy mi się wydaje i nie znalazłem rozmiaru. Dużo ludzi uzywa fibrowych, ale te pewnie częściej wymieniać trzeba. Na aliku też slabo z wymiarami, za to nasze allegro ma wszystko co potrzeba. Zarówno aluminiowe (10x18x1,5 - 3,5hp oraz 14x22x2mm - 20hp) do spustów oleju silnikowego jak i fibrowe (8x14x1mm) do spodziny.

Edyta: alik ma bakielit, 40zl za 50 sztuk, jakby ktoś potrzebowal.

Edytowane przez Seki

• 0

To co wkleiłem nie jest za twarde, dokręcając śrubę musisz to zrobić mocniej - do tego stopnia żeby nie ciekł olej, po każdym odkręceniu i tak lecą do kosza.

Żadna miedź , stal czy alu.... 

Edytowane przez cabage

• 0
  • 0

A może jeszcze ktoś wie gdzie dostanę same cyfry "15" na czapkę do nowej tośki?

@cabage, primo to satysfakcja, a secondo to nie widzi mi się placenie 8zl + wysylka za kawałek tworzywa. Jedna wymiana spoko, ale po kilku latach to się fajna suma zbiera, a jak mam nie tylko jeden silnik... a tak kupuję sobie kilkadziesiąt sztuk każdej za 10€ i luzik na wiele lat.

Edytowane przez Seki

• 0

Samych cyferek nie dostaniesz tylko kpl. naklejek a to koszt ponad 1k zł (Mowa o oryginalnych)  :) Jak za darmo :) Bo cała nowa czapka w promocji tylko 4700 zł :)

Edytowane przez cabage

• 0

https://folie-forsale.pl/pl/358-tohatsu

Albo tu

https://allegrolokalnie.pl/oferta/naklejka-cyfry-silnik-zaburtowy-tohatsu

Edytowane przez GrzesM
  • Like 1