Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi jest 15 potrzebna, mam patent, ale czesto plywam za granicą, tam 15 jest bez uprawnien, a czytam ze bywają problemy z naszymi uprawnieniami...

9.9 na 20 to już widać, ze cos nie tak. A 15 i 20 to ten sam silnik.

W nowych silnikach Tohatsu, Mercury  9,9-20 KM to dokładnie ten sam wielkościowo silnik. Pewnie u innych producentów jest podobnie.

• 0

Mi jest 15 potrzebna, mam patent, ale czesto plywam za granicą, tam 15 jest bez uprawnien, a czytam ze bywają problemy z naszymi uprawnieniami...

9.9 na 20 to już widać, ze cos nie tak. A 15 i 20 to ten sam silnik.

Mylisz się, na zewnątrz 9,9 wygląda identycznie jak 15/20. 

• 0

Czy ktoś z forumowiczów jest posiadaczem Tohatsu mfs20e s i może napisać jak wrażenia z użytkowania?Jak przedstawiają się koszta utrzymania,(oleje, części, serwis)?Gdzie ewentualnie można wyrwać nowy silnik za dobre pieniądze?

Rozglądam się za nowym silnikiem i póki co zainteresował mnie ten model.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

• 0

Czy ktoś z forumowiczów jest posiadaczem Tohatsu mfs20e s i może napisać jak wrażenia z użytkowania?Jak przedstawiają się koszta utrzymania,(oleje, części, serwis)?Gdzie ewentualnie można wyrwać nowy silnik za dobre pieniądze?

W tym wątku masz przedstawiciela marki ... pytaj 

http://jerkbait.pl/user/54838-cabage/

• 0

Wywołany do tablicy - odpowiadam.

Tohatsu to bardzo dobry wybór :) - jest bardzo ekonomiczny, cichy, dynamiczny i wyprodukowany w 100% w Japonii - silnik na wtrysku.

Jeśli chodzi o eksploatację to warto robić przeglądy regularnie jak zaleca producent ( to samo tyczy się w zasadzie wszystkich marek). Szczególnie ważny jest pierwszy przegląd po 20 mth: olej w spodzinie oraz silnikowy, filtr oleju i regulacja / sprawdzenie luzów zaworowych.

Jeśli chodzi o ceny serwisów to zależy od tego co robi serwisant i gdzie ASO vs reszta. Uszczelki do spodziny po 7-8 zł za sztukę, to samo z korkiem spustu oleju. Oryginalny filtr Oleju to koszt około 150 zł. Wirnik pompy + uszczelki +/- 200 - 220 zł. Świece 20 kilka zł, więc jakiejś tragedii nie ma. Części dostępne w sporej ilości od ręki - jak nie ma to na zamówienie czeka się od 1,5 - max 3 tygodni - kwestia tego co zamawiamy, obecnie w czasach może się to wydłużyć przy nietypowych rzeczach lub poza sezonem )

Póki co MFS20E S jeszcze do kupienia przed sezonem :) , niestety nie można tego powiedzieć o wersji z ładowaniem lub na długiej stopie.

Silniki 9.9KM (to te do odblokowania na 15 KM - wesja SPORT również u importera są po-rezerwowane do maja / czerwca).

Niektóre modele silników będą dostępne dopiero w dostawach czerwiec / lipiec a nawet i sierpień bo wszystko wcześniej zostało zarezerwowane -np. 20KM na rumpel na długiej stopie lub 30 KM pod manetkę / multi rumpel.

Podobna sytuacja jest w Mercury, dlatego jeśli któryś z kolegów / koleżanek jeszcze się zastanawia to niech to robi szybko bo zmianę silnika będzie można planować na jesień lub na przyszły sezon.

Pozdrawiam

Marcin

Edytowane przez cabage

• 0

Karolu, Seki dziękuje za odpowiedź.

Marcinie, rzeczywiście, jeżeli chodzi o koszta i dostępność części to nie ma wielkiej tragedii. Posiadam między innymi tohatsu 5km dwusuw i w mojej ocenie jest to silnik nie do zajechania. Jeśli nowsze modele cechuje równie dobra bezawaryjność to wybór prawdopodobnie padnie na Tohatsu.

• 0

Jeśli chodzi o okres gwarancyjny wymagany w praktyce jest montaż oryginalnego filtra ( oryginalnych części), w teorii można zamontować wszystko.

Jednak w przypadku awarii wtrysków czy innej części mechanicznej silnika związanej z pracą filtra - producent ma prawo zasadnie odrzucić gwarancję ze względu na zły filtr - sprawa w sądzie z całą pewnością będzie niekorzystna na poczet poszkodowanego a nawet gdyby może ciągnąć się dłuższą chwilę .

Co do filtrów i ich wyboru dochodzi między innymi taki parametr jak mikron i jego wielkości w jakości filtracji , wydajność l/h dla tegoż filtra ( przepływ oleju) oraz to z czego ten filtr jest zrobiony ( filc, papier, ), teoretycznie można stosować filtry każdej marki i teoretycznie nie powinno się nic wydarzyć. Praktycznie jeśli coś się wydarzy a silnik jest na gwarancji to jest na co zwalić winę.

Czy ten MANN wszystkie parametry ma takie same co oryginał Tohatsu : wartość mikronów, rodzaj materiału filtrującego, wydajnośćw L/h. To że wrzuciliśmy w katalog i znalazło zamiennik lub dopasowaliśmy po gwincie to nie znaczy że ten filtr jest odpowiedni w 100%....

• 0

Jesli chodzi o koszt serwisu silnika 20 KM

Właśnie dzwoniłem do serwisu Tohatsu w Gorzowie i koszt przeglądu to 550 zł netto czyli 676,50 zł.

Ta cena to jakieś nieporozumienie.

Np. w Warszawie serwis Yamahy F25 po 100 mth to 500zł brutto, w tym: wymiana oleju i filtra, olej w spodzinie, zdjęcie spodziny i sprawdzenie wałka napędowego, sprawdzenie termostatu i anod wewnątrz silnika diagnostyka komputerowa etc...

• 0

A oryginalny filtr do hondy 20 kosztuje max 80zł.

A co do gwarancji to żadko kiedy serwis staje na wysokości zadania. Spotkałem się z tym że jak drobna awaria to ok ale jak coś naprawdę pożądnego to wina po stronie użytkownika.

I nie pisze że tak jest w Tohatsu ale ja to przerabiałem z Hondą

Edytowane przez nurek28

• 0

Jeśli chodzi o okres gwarancyjny wymagany w praktyce jest montaż oryginalnego filtra ( oryginalnych części), w teorii można zamontować wszystko.

Jednak w przypadku awarii wtrysków czy innej części mechanicznej silnika związanej z pracą filtra - producent ma prawo zasadnie odrzucić gwarancję ze względu na zły filtr - sprawa w sądzie z całą pewnością będzie niekorzystna na poczet poszkodowanego a nawet gdyby może ciągnąć się dłuższą chwilę .

Co do filtrów i ich wyboru dochodzi między innymi taki parametr jak mikron i jego wielkości w jakości filtracji , wydajność l/h dla tegoż filtra ( przepływ oleju) oraz to z czego ten filtr jest zrobiony ( filc, papier, ), teoretycznie można stosować filtry każdej marki i teoretycznie nie powinno się nic wydarzyć. Praktycznie jeśli coś się wydarzy a silnik jest na gwarancji to jest na co zwalić winę.

Czy ten MANN wszystkie parametry ma takie same co oryginał Tohatsu : wartość mikronów, rodzaj materiału filtrującego, wydajnośćw L/h. To że wrzuciliśmy w katalog i znalazło zamiennik lub dopasowaliśmy po gwincie to nie znaczy że ten filtr jest odpowiedni w 100%....

Piszesz tak jakbyśmy silniki rakietowe mieli i do nich super zaawansowane filtry :), ale jednak to tylko prosty wolnossacy silnik benzynowy i nawet EFI to żaden wynalazek, ot po prostu 20 lat później postanowili zrezygnować z gaźnika... a ta cała otoczka nowoczesności, to żeby ludzie sie bali grzebać i płacilijak za zboże! Konstrukcja prosta jak cep. Jak ktoś ma jakieś pojecie o mechanice ogarnie bez problemu. A filtr zamiennik bankowo nie będzie sie różnił niczym prócz ceny. Nawet jesli producent napisał ze 1 mikron roznicy na filtrze jest. Poza tym... jak pójdziesz to ASO, też nie masz pewności ze nie zepsują i sie wypną po fakcie....taki świat. Dla mnie kalkulacja jest prosta, za to co wywalę na serwisy,pewnie i naprawię w razie awarii, a grzebanie przy silniku to także frajda i satysfakcja.

Edytowane przez Seki
  • Like 1

• 0

W pełni podzielam opinię kolegi Seki. Chodzi tylko o zawyżanie kosztów przeglądów gwarancyjnych, to zwykłe zdzierstwo.

Mój Tochatsu 9.8 ma tylko trochę ponad 10 lat i o zgrozo nie ma tam filtra oleju... a działa jak należy. Ręce mnie opadły jak się o tym dowiedziałem.

Wiadomo, silnik na wtrysku jest nowocześniejszy i najpewniej wymaga odpowiedniej filtracji ale chyba bez przesady.

• 0

W pełni podzielam opinię kolegi Seki. Chodzi tylko o zawyżanie kosztów przeglądów gwarancyjnych, to zwykłe zdzierstwo.

Mój Tochatsu 9.8 ma tylko trochę ponad 10 lat i o zgrozo nie ma tam filtra oleju... a działa jak należy. Ręce mnie opadły jak się o tym dowiedziałem.

Wiadomo, silnik na wtrysku jest nowocześniejszy i najpewniej wymaga odpowiedniej filtracji ale chyba bez przesady.

Ma filtr oleju na smoku taki siatkowy. Widać producent stwierdził że lepszego nie potrzeba.

post-69772-0-30507200-1614320949_thumb.jpg

• Like 1