Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Urzywam chinskich regulatorow i rozrosznikow od lat do silnikow 9.9/15/20/30 regulatory robia jak dnia pierwszego rozrosznik spalil mi sie dopiero jeden za tyle lat ale nawet jak by mi sie palil co drugi sezon to i tak nie bral bym do glowy kiedy orginalny jest prawie 7 razy drozszy

• 0

Panowie może wiecie jakie powinny być świece do tego modelu tohatsu-2005r?? Chciałbym spróbować tych NGK Iridium..nie mam żadnych oznaczeń na silniku jakie powinny być..na obecnych niewiele widać i już są mocno wypalone.

Jest sens inwestować wogole w te Iridium czy jednak zwykłe?z góry dzieki

post-48581-0-72659300-1624169221_thumb.jpg

Edytowane przez Czoper

• 0

Panowie może wiecie jakie powinny być świece do tego modelu tohatsu-2005r?? Chciałbym spróbować tych NGK Iridium..nie mam żadnych oznaczeń na silniku jakie powinny być..na obecnych niewiele widać i już są mocno wypalone.

attachicon.gif Screenshot_2021-06-20-07-41-35-97.jpg

Znajomy silnik ,jak na 9.9 to niezły dzik. Ja bym założył zwykłe

• 0

Screenshot_2021-06-20-07-41-35-97.jpg

https://www.tohatsu.us/index.php?main_page=page&id=14

W manualu znajdziesz

Albo tu

https://www.tohatsu.us/index.php?main_page=page&id=13

Edytowane przez GrzesM

• 0

Zauważyłem że brakuje jednego wpisu w książce serwisowej, czyli raczej gwarancje szlag trafił.

Jutro jadę po oleje i sam wymienię. Orientujecie się czy uszczelki pod korki olejowe to zwykła fibra czy są jakieś specjalne, tzn czy muszę kupować oryginalne czy wystarczą hydrauliczne?

Dzięki za rady.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Temat serwisowania silników można zawrzeć w kilku zdaniach .Producentowi nie zależy na trwałości więc autoryzowane serwisy na ostatnim przeglądzie robią tak by awarie wystąpiły . Sam miałem nauczkę , serwisowałem hondę zgodnie z wytycznymi producenta w autoryzowanym serwisie i po ostatnim przeglądzie silnik był rozregulowany , przy odpalaniu potrafił wyrwać starter z ręki a gdyby mocno trzymać to uszkodził by bark . Praca silnika dziwna i na wolnych potrafił zgasnąć ,oleju przybywało bo pompka paliwa przepuszczała .Skoro gasł to go paliłem aby płynąć a że odbijał w tj przeciwne obroty to wywaliło zęby w szarpance . Skończyło się brakiem ciśnienia oleju i naprawie głównej silnika ale za złą regulację i wynikłe z tego uszkodzenie szarpanki kazali płacić . Skoro silnik chodzi dobrze to zmienić olej i nie pozwalać serwisowi łap wkładać do silnika . Niech sobie gwarancję w toalecie powieszą bo choć twarda i niewygodna to jeszcze mniej nadaje się jako zobowiązanie producenta do napraw w okresie określonym w gwarancji . 

• Like 1

• 0

Witam.

W końcu doczekałem się silnika zamówionego w lutym, Czytam instrukcję docierania silnika i nie do końca rozumiem odnośnie pracy silnika od 1 do 10 min, Czy silnik ma być włączony i pozostawiony na biegu jałowym?

Jacek do mnie też dotarł i jestem na tym samym etapie ???? Co do pierwszego odpalenia to tak, do 10min na jałowym...post-53797-0-07390800-1634389095_thumb.jpg Edytowane przez mancio
  • Like 2

• 0

A ja przy okazji też mam pytanie... czy ten ochraniacz, osłona pawęży musi być całkowicie pod silnikiem, tzn w miejscach gdzie montowane są śruby, bo u mnie ta osłona nie wystaje poza "ramiona" silnika i miejsca gdzie pójdą śruby odstają od laminatu o grubość tej osłony, czyli jakieś pół centymetra... czy szukać wiekszej tej osłony pawęży, czy podłożyć jakieś podkładki w miejscach mocowania śrub, ale wtedy nacisk będzie bezpośrednio na laminat...post-53797-0-97970900-1634396874_thumb.jpg

Edytowane przez mancio

• 0

Szukaj takiej żeby łapy opierały się na całej powierzchni nie sztukuj podkładkami.

Czyli lepiej jeżeli ta płyta jest pod całą powierzchnią łap... kurdę to co, wymienić trzeba? A jeżeli skręcę tak jak jest to czym to grozi...?

post-53797-0-83599500-1634533877_thumb.jpg

Edytowane przez mancio