Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

1)

Doprecyzuj kwestię "porównania" - co chcesz porównać.

2)

O którym rumplu mówisz od Mercurego ?

a ) Big tiller ( starszy model)

b ) Mid Tiller (nowy)

3) O jakich odczuciach różnic mówisz ?

4) Rozumiem że 100 cm3 to chodziło Ci o mniejszą pojemność Tohatsu względem Mercurego, 1:1 jednego osobiście nie porównywałem , ale na takiej samej łodzi (Pegazus 450) z 50 KM Yamaha, Mercury i Tohatsu pływają tak samo szybko z tym że Tohatsu jest sporo kg lżejsze od konkurentów.

W pojedynkę latam na swojej 50-tce 57-58 km/h, w 3-4 lekkie osoby w zależności od usadzenia 50-54 km/h. Na Mercury i Yamaha 50 KM wyniki są identyczne.

Edytowane przez cabage

• 0

Oczywiście o nowym rumplu mercury. Czy jest duża różnica w nich w porównaniu z tohatsu ? Funkcjonalność itd ?

Tohatsu 40 ma 866cm3 pojemności, mercury 40 ma 747cm3 Wiec to trochę ponad 100cm3 pojemności. Czy odczuwalna jest różnica tej pojemności ?

Może orientujesz się jeszcze jak to jest w Polskim prawie. JEzlei homologacja Łodzi jest 20-50km. A założymy 60km czy posłucha czy straż wodna może zrobić z tego problem ?

• 0

Tego nie wie nikt :) Premierę miały w lutym.

Bardzo małe szanse, że na koniec roku, równie dobrze może być we wrześniu lub w marcu :)

Przezornie zamówiłem kilka sztuk w różnych wariantach, ale żeby mówić o konkretnych terminach muszą do mnie płynąć statkiem żebym mógł potwierdzić daty.

Jak zapewne wszystkim wiadomo jest problem z dostępnością półprzewodników i innych podzespołów i samo "Tohatsu Polska" często dowiaduje się o pewnych sprawach mając w ręku papiery przewozowe...

Takie czasy.

Poinformuję na pewno jak będę wiedział coś więcej.

Czy wiadomo już coś o dostępności tych nowych modeli? Jest szansa że na początku przyszłego roku będą? Byłbym zainteresowany 30 HP.

• Like 1

• 0

Wiadomo ???? , silniki miały być pod koniec roku ale Tohatsu się postarało i niektóre modele będą już w przyszłym tygodniu????????.

Niestety mała ilość.

Powinny dojechać min:

MFS30D EPTL, MFS30D S i L(57 kg i 59kg) oraz cieszył bym się z nowości (nowy dłuższy podstawowy rumpel z rozruchem, ładowaniem, regulowanymi obrotami trolingowymi i przebudowaną rączką zmiany biegów blisko gripa gazu.

• 0

W większości silników stoi w instrukcji że rozrząd kontrolujemy na każdym przeglądzie a wymieniamy gdy:

Pasek jest popękany, kruszy się, wychodzą z niego nitki, poszarpany, zaoliwiony. Tak stało w serwisówkach Yamy i Suzy. Nie było interwału. Sprawdź w tabeli okresowych wymian czy coś jest, jak nie ma to znaczy jak wyżej. Tu przykład z Mercurego:

.88035d1b1f4fdfbfee43e0dfa4f1248b.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Masz je fizycznie u siebie czy już sprzedane?

Coś mam i jeszcze coś dojedzie :ph34r:   :ph34r: .

Bardzo fajnie wygląda ten nowy zmieniony rumpel który występuje w wersji z rozrusznikiem i regulacją obrotów trollingowych : Modelowo: MFS30D ES/EL i z tego co kojarzę takie modele mi dojadą.

Podstawową zmianą w cenniku Tohatsu dla 25 -60KM to zmiany w konfiguracji i zamawianiu silników  ( ETS I ETL) modele z Power Trim , ładowaniem i rozrusznikiem : możemy osobno do niego domówić zestaw z manetką i kpl. zegarów lub multirumpel, albo jak ktoś jest w posiadaniu zestawu manetki lub rumpla to zamawia sam silnik z linią paliwową i zbiornikiem paliwa.

• 0

Czołem.

Posiadam Tohatsu 9.8 - 4takt z 2016r. Posiada ktoś wiedzę jaka śruba była tam seryjnie montowana? Jedyne oznaczenie jakie znalazłem, to na jednej z łopat F8.5

pozycja 59

PROP 8 9,8 HP 8,5 DIA X 9 PITCH

Tam ich jest kilka do wyboru
Edytowane przez darek63