Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do spodziny np taki

post-65275-0-99431500-1713623093_thumb.jpg

Filtr oleju wymienia się razem z olejem silnikowym za każdym razem, oznaczenie filtra znajdziesz w katalogu/instrukcji, albo zadzwoń lub napisz do jakiegoś motorowodnego sklepu podając numer silnika to Ci przyślą odpowiedni, ja tak zrobiłem.

• 0

Do spodziny np taki

MOTUL-TRANS-LUBE-SAE-90-350ml.jpg

Filtr oleju wymienia się razem z olejem silnikowym za każdym razem, oznaczenie filtra znajdziesz w katalogu/instrukcji, albo zadzwoń lub napisz do jakiegoś motorowodnego sklepu podając numer silnika to Ci przyślą odpowiedni, ja tak zrobiłem.

Właśnie szukałem w instrukcji, i jest tylko podany rodzaj oleju silnikowego, a filtra już nie. Jest jedynie podana ilość oleju potrzeba przy wymianie z filtrem i bez filtra

• 0

Witam 

Mam do kolegów pytanie ,posiadam silnik tohatsu z 2022 roku i chciałbym wymienić śrubę na szybszą .

Orginalna jest bardzo mocna ale wolna i łódka nie wchodzi w ślizg .Czy możecie mi coś polecić ?

Za dwa tygodnie będę w Szwecji i nowa śruba jest mi potrzebna też jako rezerwa w razie spotkania z kamieniem .

• 0

Polecam szybszą śrubę. 

Odpowiedź jest tak samo zdawkowa jak ilość informacji w Twoim poście. Jakby najważniejszą informacją było to że silnik jest z 2022 roku. 

Napisz:

- Jakie osiągasz obroty przy aktualnej śrubie i docelowym obciążeniu?

- Jaka waga łodzi i moc silnika?

- Jaki masz aktualnie skok śruby. 

Dopiero te informacje mogą co nieco rozjaśnic sytuację. 

• Like 1

• 0

nie mam obrotomierza i skoku nie znam .Wiem że są śruby szybsze i właśnie to było moje pytanie jaki skok spowoduje szybsze płynięcie .

A łódz to pegasus 380 waga plus minus 200 kilo .Moc silnika to 15 kucyków w czeterosuwie .Pytam bo myślę że są tutaj osoby co już wymienili śrubę standartową na szybszą .

• 0

To jest normalne każdy myśli że szybsza śruba załatwi sprawę. A tu jest na odwrót. Przy takiej łajbie i takiej skromnej ilości kucy trzeba dać śrubę wolniejsza a będzie szybciej...

Prędkość śruby na pewno jest nabita na niej samej oglądnij dokładnie.

U siebie przy podobnych gabarytach i 15KM zjechałem że skokiem z 12 na 9 i jest git.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

To jest normalne każdy myśli że szybsza śruba załatwi sprawę. A tu jest na odwrót. Przy takiej łajbie i takiej skromnej ilości kucy trzeba dać śrubę wolniejsza a będzie szybciej...

Prędkość śruby na pewno jest nabita na niej samej oglądnij dokładnie.

U siebie przy podobnych gabarytach i 15KM zjechałem że skokiem z 12 na 9 i jest git.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

i o taką odpowiedz mi chodziło .Dzięki

• Like 1

• 0

Witam. Mam problem z tohatsu 5km 2suw 2001 r. Mianowicie na jesien wszystko bylo ok odpalał bez problemu. Dzisiaj próbowałem odpalić po zimie. I wgl nie załapuje. Tylko zalewa świece. Przy szarpaniu czasami tylko coś zagada na sekunde i tyle. Rozebrałem przeczyscilem gaźnik i dalej to samo. Iskra jest.

• 0

Robię je ostatnio hurtowo, Merce 4 i 5KM Tosie 5 i Stormy 7 wszystko to to samo. Problem najczęściej leży w tych 2 gumkach u góry w gaźniku. Łapią nieszczelność i silniki mocno kuleją albo chodzą tylko na ssaniu lub wysokich obrotach. Oczywiście odstojnik z sitkiem w kraniku to podstawa, 80% użytkowników nie wie że ma coś takiego. Zmienia filterki a w kraniku cuda się dzieją.

Wymieniłem ostatnio w takich 2 gaźniki, na dziś mam jeszcze jeden ten przelewa paliwo bo gumka z foto nieszczelna.

Właśnie zamówiłem na aliku 3 zestawy naprawcze, jeden gaźnik i 2 kraniki niech leżą na półce. :)

.

.

ddc8ca0cb10400860dc9902aab9c8a51.jpg1922bab5c340b6120bb5622536d6773f.jpg

Edytowane przez Tresor
  • Like 1