Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Tohatsu

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie nosze się z zamiarem zakupu tohatsu 30KM do łódki 4,5m

Jak wyglada w praktyce spalanie przy takiej kombinacji?

Czy ktoś z Was ma może taki zestaw?

Maksymalne spalanie przewidziane przez producenta to około 11-12 l/h. Spalanie będzie zależało od obrotów osiągniętych przez silnik, masy i rodzaju łodzi (kadłuba).

Przy 4,5m łodzi obstawiam że wejście w ślizg osiągniesz w granicach 4,5 - 5 tyś obr/min - po wejściu będziesz mógł odpuścić z 500-800 obrotów by płynąć w ślizgu a nie spalać max paliwa. Normalnie do 4,5 tyś możesz liczyć się ze spalaniem około 6 - 8 l/h. 

• 0

Cennik serwisu to koncert życzeń w zależności od miejsca.

W Szczecinie (Marco Marine) przegląd Tohatsu 20 KM na wtrysku to 440 zł, a z regulacją zaworów 480 zł. Nie padło, że cena netto, więc pewnie brutto do zapłaty.

Przypomnę w Gorzowie 676,50 zł brutto (550 zł netto).

• 0

Cennik serwisu to koncert życzeń w zależności od miejsca.

W Szczecinie (Marco Marine) przegląd Tohatsu 20 KM na wtrysku to 440 zł, a z regulacją zaworów 480 zł. Nie padło, że cena netto, więc pewnie brutto do zapłaty.

Przypomnę w Gorzowie 676,50 zł brutto (550 zł netto).

To serwis gwarancyjny?

Pogwarancyjny to mialbym u siebie na wsi jednego mistrza na przystani od tych spraw

• 0

Zakupiłem takie cudo, Tohatsu Mfs 9.9 Sport, niestety jak deklarował sprzedawca w tej wersji nie występuje seryjnie ładowanie akumulatora jak i rozrusznik, mimo że jest to zdławiona wersja 15/20KM gdzie nie ma problemu z zamówieniem takiej wersji wyposażenia. Czy istnieje możliwość doposażenia takiego silnika 9,9KM w ładowanie? Sprzedawcy twierdzili, że to nieopłacalne lub podawali kosmiczne ceny, chyba żeby zbyć klienta ;) Uprzedzając pytania dlaczego nie kupiłem 15/20KM, na większości jezior gdzie łowie są ograniczenia do 10kW lub obowiązuje strefa ciszy, wiem ze można  zmienić naklejkę, ale to doraźne rozwiązanie, na zasadzie do czasu..

• 0

Kolego chodzi o to , że nie warta skórka za wyprawkę. Też kiedyś miałem pomysł , żeby dołożyć elektrykę do tośki 9.8 i kol.Womaly mnie wyleczył. Taniej wychodzi kupić fabrycznie montowaną elektrykę z silnikiem niż dokładać do golasa. Ale. Kto bogatemu zabroni?☺ Technicznie można bez problemu.

Edytowane przez binio1111

• 0

Wystarczającym i sprawdzonym rozwiązaniem jest zakup regulatora na choćby allegro za kilkadziesiąt złotych... u mnie takie rozwiązanie było zainstalowane w Suzuki 20KM...4 pełne sezony bezproblemowo...z tego co wiem chodzi to do dnia dzisiejszego

W ubiegłym roku z kolegą zamontowaliśmy z allegro ładowanie ,rozruch do silnika Tohatsu30 km ( regulator napięcia, rozrusznik, cewka wspomagająca rozruch, starter i trochę kabelków ) ,zestaw gratów wyszedł w okolicach tysiąca złotych... oczywiście samodzielny montaż wszystkiego...