Skocz do zawartości

Nowy Kijek Pod Klenia z domieszką Bolka.

Arbuzowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , Szukam takiego kijka minimum 2.7 dł  cw tak maksymalna granica to między 18-25G. Chyba ze kij bedzie długi 2.9/3m to moze być cos do 14g. Budżet co prawda nie wielki bo w 200 zł mam zamiar sie zamknąć.

Będe łowil na rzece odrze przynęty głownie to Woblerki kleniowe między 3cm a 5 cm kleniowe Głownie Bieliki huntery , i lżejsze boleniówki między 6 a  14. G. Lecz ta górna granica bardzo rzadko.

Akcja Raczej Med Fast :)

Myślałem nad

Dragon Express Spinn  2.75 4-20g lub 2.75  5-25

Shimano Catana 2.7 CX   cw: 7-21 g

Używał ktos może tych kijaszków ? Prosił bym o opinie

Jeśli by ktos z was mial jakąś używke która spełni te oczekiwania to również jestem zainteresowany.

Ewentualnie jakie kijki byście mogli jeszcze polecic :)

Edytowane przez Arbuzowski

A nikt tej Shimano catany nie uzywal do 21g ?

Moim zdaniem serię CX ciężko będzie pogodzić pod klenia. 

Raz, że ciut przy mocny, dwa, że szybki. ale na upartego...  ;)

Pod bolenia owszem...

Poleciłbym Ci Beast Mastera BX ML. mam, używam...

Tylko, że budżet przekroczony.

Posiadam Catanę, lecz o wyrzucie 3-14 g. Machałem też modelem przez Ciebie wymienionym i on - tak jak Arek X powiedział - przy kleniowych łowach średnio się sprawdzi. Sam się nad nim zastanawiałem, ale do lżejszych wabików się nie nadaje.

Szczerze - nie wiem, jeszcze żaden mi się nie uwiesił. Ma spory zapas mocy, pod ekstremalnym, jak na ten kij, obciążeniem gnie się po dolnik, ale czy dała by radę zatrzymać jakiegoś kabana, który wszedł w nurt - nie mam zielonego pojęcia, raczej byłoby trudno.

Pomyśl też nad Okuma black rock 2.75 i 5-25 g, koledzy z forum mi polecili ten kij, mam używam i bardzo go chwalę łowię nim jazie na woblery 2 cm, klenie, bolenie na ciężkie woblery, rzucałem gumą na głowce 20 g plus guma 4 cale, jeszcze żadna rybka mi z niego nie spadła pięknie się ugina, szybko męczy rybę. 

Dla mnie ideałem uniwersalności jest Konger ARCUS 270/20 . Łowie tym okonki na paprochy 2-4g , łowię tym szczupaki takie między 50 a 90 cm na 7g główkach , łowię tym bolka (była jako zapas jak HM sie tuningował) i ojciec łowi nim na wahadła 1 i 2 . Jak na kij za 120zł nie ma sobie równych , a to Panie wklejka jest  :ph34r:

Edytowane przez DawidGno