wesol Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Dniówka zaliczona. Jedna trotka 65cm Kamila i kupa frajdy. Wesoło, przyjemnie. Dobrze było zobaczyć ponownie znajome mordy Niebawem kolejne szatkowanie. Dzięki chłopaki za wypad!Ja również dziękuje za łowy w dobrym towarzystwie, to był mój pierwszy wypad nad Drwęcę i na pewno nie ostatni! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Troć to czy potok??trotka.jpg W lato złowiłem w tym samym miejscu kilka takich zdechlaków to są ryby wpuszczone na MP i przez cały rok tak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler1 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Drwęca ulubiona moja rzeka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Hej wobler1 ! Nie znamy się, ale, ja byłem w styczniu nad Drwęcą i robiłem fotki i mam kilka, na których chyba jesteś i machasz muchówką! (to było tam niedaleko mostu autostradowego, przy łącę, na której widziano łosia)... Jak chciałbyś te fotki to pisz na priv. Pozdrowionka! Wiesiu Edytowane 16 Lutego 2015 przez Dokuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Sezon trociowy już niedługo - może ktoś aktualne wieści z nad Drwęcy? Jak obecnie wygląda sytuacja, może widać jakieś spławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Za daleko do rzeki nie nasz Polecam spacer. Przy okazji klusole bedą widzieć, ze ktoś tej rzeki pilnuje. A ostatnio bawią sie w kotka i myszkę z patrolujacymi rzekę.Wody brak, a ryby widziane wcześniej najprawdopodobniej spłynęły. Tez ich nie było za wiele, ale były. Trzeba liczyć na cud, ze jednak coś jeszcze wejdzie. W niedzielę na Lubiczu zero ryb, pod autostradą trzy takie po 40 cm. Niżej nie byłem. Woda tak niska, ze wszystko widać jak na dłoni. Katastrofa. Ale nadzieja umiera ostatnia. Dziwny rok, to może i nieprzewidziane rzeczy nas jeszcze czekają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 słyszałem że za niska woda na Drwęcy i troć wejść nie mogła.Możecie potwierdzić czy to plotki czy prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Troć to wejdzie nawet, jak grzbiet będzie miała ponad powierzchnią wody. Moim zdaniem jedyną konsekwencją niskiej wody jest szybki spływ ryby z rzeki. Wystarcza byle jaki przybór, by spłynęła. Ponadto co roku nie będzie tak dobrze, jak było na otwarciu 2015. Był pik, jest dołek, ot jak to na trociach, raz na wozie, raz pod wozem. Co wiecej nigdy ciepła jesień nie była sprzymierzeńcem wędkarza. Mróz i lód trzymają rybę w rzece. A jak jest za oknem każdy widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 no powinna wejść,wiadomo ale podobno dużo nałowili przy ujściu właściwie już w Wiśle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Wiślane trocie tarły się w Wiśle i moim zdaniem nie miały nic wspólnego z trociami drwęckimi. One nie czekały przy ujściu Drwecy tylko poszły w górę Wisły i tam zaczęły sie trzeć. Nie jestem ichtiologiem, wiec nie twierdzę tego autorytatywnie, ale troć - ryba z tak dużym homingiem nie pomyliłaby rzek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Wiślane trocie tarły się w Wiśle i moim zdaniem nie miały nic wspólnego z trociami drwęckimi. One nie czekały przy ujściu Drwecy tylko poszły w górę Wisły i tam zaczęły sie trzeć. Nie jestem ichtiologiem, wiec nie twierdzę tego autorytatywnie, ale troć - ryba z tak dużym homingiem nie pomyliłaby rzek.A Wiślana troć to jaka? Ta z tych smoltów sypanych wprost do Wisły?Sztuczne ryby często maja upośledzone instynkty i mylą nawet dorzecza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 A Wiślana troć to jaka? Ta z tych smoltów sypanych wprost do Wisły?Sztuczne ryby często maja upośledzone instynkty i mylą nawet dorzecza...Tak. Nasz okręg i kilka w górze Wisły sypie troć bezpośrednio do niej i jej dopływów innych niż Dwręca. Rybacy na tamie we Włocławku mieli co robić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Wiem o tym,ale cała troć w dorzeczu to jest tzw.troć Wiślan.nieważne czy trze się/ongiś tarła w Dunajcu,Białce,Sanie,Drwęcy czy Wierzycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Prawda i nieprawda jeśli byśmy mieli sie spierać Historycznie patrząc wszystkie trocie z dorzecza Wisły są wiślane. Tu masz 100% racji. Ale do czasu rozpoczęcia zarybień. Teraz to nie wiadomo skąd mamy materiał zarybieniowy. Chłopaki z Czarnego twierdza, ze na Czernicy hoduje sie rybę sypaną do Drwecy...Pisząc zaś o drweckich i wiślanych chciałem jedynie rozdzielić pomiędzy te wpuszczone do Drwecy od tych wpuszczonych do Wisły. Dawnych troci zwanych wislanymi to chyba juz niewiele. Brak ciagu zimowego, brak ciągów wiosennych. Nawet wrześniowe są znikome. A patrząc na badania naszych naukowców, to ryby z ciagu targowego niemal w całości pochodzą z zarybień. I bądź tu mądry człowieku, jaka to troc... Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Krab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Za daleko do rzeki nie nasz Polecam spacer. Przy okazji klusole bedą widzieć, ze ktoś tej rzeki pilnuje. A ostatnio bawią sie w kotka i myszkę z patrolujacymi rzekę.Wody brak, a ryby widziane wcześniej najprawdopodobniej spłynęły. Tez ich nie było za wiele, ale były. Trzeba liczyć na cud, ze jednak coś jeszcze wejdzie. W niedzielę na Lubiczu zero ryb, pod autostradą trzy takie po 40 cm. Niżej nie byłem. Woda tak niska, ze wszystko widać jak na dłoni. Katastrofa. Ale nadzieja umiera ostatnia. Dziwny rok, to może i nieprzewidziane rzeczy nas jeszcze czekają.Daleko faktycznie nie mam ale z czasem krucho. Najszybciej to dopiero przed wigilią wybiorę się nad rzekę. Z tego co widzę w postach kolegów to szału raczej w tym sezonie nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 No szału nie będzie, ale nawet za dawnych lat nie zdarzały sie sezony rok po roku rewelacyjne. A 2015 mozna uznać za naprawdę nietuzinkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesoływędkarz Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Nie ważne jaka będzie pogoda, nie ważne jaki będzie stan wody, nie ważne czy ryb i brań będzie wiele, jedno jest pewne - będzie ścisk nad brzegiem jak co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Drwęca ma ten klimat PRLu , do miejscówek kolejki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 To na pewno. Mnie tylko jedno dziwi, że nikt nie dostrzega tego ile pieniędzy zostawiają wędkarze (hotele paliwo sprzęt) na troć złowioną na wędkę wydane jest pewnie kilkaset pln a na złowioną przez rybaków kłusowników tyle co za mięso. Szczególnie że jest to rzeka trociowa najbliżej z południa Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabias Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 z warszawy będzie delegacja z 60 soób ... myśle że jak coś zostało w rzece to 1 stycznia nie bedzie nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromadzki Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Głowa do góry nie będzie tak źle Sam klimat nad Drwęcą w nowy rok jest super. Co do Kolegów z Wa-wy, zawsze są mile widziani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Trociowy odcinek Drwęcy jest za krotki na takie oblężenia jakie miały miejsce w 2015. Po przejściu nawały ryba zwiewa czym prędzej z rzeki. Ale nie ma sie co dziwić, jak herbowe rzeki Pomorza niemal puste, bo ryba zdziesiątkowana przez chorobę. Tylko Ina jakoś daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Łowienie w Polsce łososi jest dla ludzi bardzo bogatych bo ilość dni jakie trzeba poświęcić na złowienie chociaż jednego jest niewyobrażalna .No chyba że sprowadzimy to najbardziej popularnego u nas hasła ,,sama ryba nie jest najważniejsza liczy się bycie nad wodą itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Gdybym kiedykolwiek liczył ile mnie kosztowało złowienie jednej troci w rzekach Pomorza, to zapewne wystarczyło by to na nie jedna wyprawę do Szwecję lub Norwegi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Gdybym kiedykolwiek liczył ile mnie kosztowało złowienie jednej troci w rzekach Pomorza, to zapewne wystarczyło by to na nie jedna wyprawę do Szwecję lub Norwegi . Na Morrum znowu nie tak daleko z Pomorza, blizej niz na poludnie Polski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi