Skocz do zawartości

Drwęca

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Na pogodynce cała Drwęca pod pokrywą lodową, da się gdzieś zarzucić przynetę między Lubiczem a Złotorią w niedzielę?

Pewnie tylko w jakiejś wannie pod dachem. :lol: A na Parsęcie już spoko lód jest tylko w mieście powyżej pierwszego mostu już płynie normalnie.

Nie brałbym na poważnie tego co pokazuje Pogodynka, bo się ostatnio zawiodłem... 31 grudnia na Drwęcy miało nie być żadnych zjawisk, a tymczasem jak dojechałem na miejsce to okazało się niestety zgoła co innego :( Dodam, że mapka była dokładnie z tego samego dnia !

Mam zdjęcie z komórki z dziś - woda płynie środkiem. Ciężko jest, ale da się łowić, wchodząc na lód. To od kolegi który łowił wczoraj i dziś: złowili w Lubiczu dziś po jednej troci 50 i 70 cm. Podobno złowiono też dwa łososie 91 i 102 cm.Myśmy jutrzejszy wyjazd odpuścili.

• 9 miesięcy temu...

Na stronie Zarządu Gospodarki Wodnej w Gdańsku jest zarządzenie na temat wędkowania na ich wodach, z tym, że to dotyczy roku 2009 i o Drwęcy jasno wprost nic nie ma, nie mówiąc o ograniczeniach ustawowych co do troci i łososi. O innych wodach i rybach jest dość szczegółowo, a tym się po prostu nie zajmowali, bo nie było takiej potrzeby.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Ja mam bardzo aktualne wiadomości. Od co najmniej dwóch tygodni na rzeką sezon w pełni. Odkąd gospodarzem jest RZGW Gdańsk, mimo okresu ochronnego troci i łososia, można legalnie wędkować. Pseudo wędkarz skrzętnie z tego korzystają. Sytuacja jest identyczna jak nad Wierzycą, czyli do 1 stycznia niewiele zostanie. Mieszkam 200km od rzeki, ale znam wielu lokalnych wędkarzy od których o tym wiem. Podkreślam, że informacja ta jest w 100% pewna.

pozdrawiam