joker Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Joker jeżeli Zarządzenie nie jest aktualne to z jakiej racji nad Drwęcą pokazały się tablice A co do RZGW to już dzisiaj wysłałem maila z pytaniem dotyczącym Drwęcy, wcześniej (26 listopada) otrzymałem taką samą odpowiedź jak Ty. Więc albo ktoś sobie robi z nas jajca z tablicami, albo jednak Zarządzenie dotyczące rezerwatu jest aktualne. Wspomniane rozporządzenie odnośnie Rezerwatu Drwęca uwzględniało prawo do amatorskiego połowu ryb przez członków PZW za wyjątkiem całorocznych obrębów ochronnych, czyli nadal obowiązujący obwód ochronny nr1 oraz nr6. Gdyby tak nie było, to po co Państwo: z jednej strony powoływało by Rezerwat o całkowitym zakazie ryb, a z drugiej robiło w tym samym miejscu obwód rybacki? Ponadto przez te wszystkie poprzednie lata łamane by było prawo.Nie sądzę by tablice ustawiał ktoś z administracji państwa. Tablice dotyczące Rezerwatów są opatrzone godłem państwowym i posiadają właściwą informację dotyczącą zakazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 przykładowa prawidłowa tablica informacyjna: http://www.lasypolskie.pl/images/section/200803/0_20080302-1 81903-65383600.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krąpiu Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Kolego kurpik, Z reporterskiego obowiązku, wklejając to zdjęcie z innego forum, mógłbyś również wkleić informację, jaką je opatrzyłem wklejając je tam - a mianowicie, że tablice są tylko przy autostradzie i niegdzie indziej ich nie widziano. Biorąc pod uwagę, że żaden akt prawa nie wprowadza całkowitego zakazu połowu ryb na Drwęcy, mocno mi to wygląda po prostu na próbę pozbycia się wędkarzy z placu budowy przez budujących nowy most autostradowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 [quote title=krąpiu napisał(a) dnia Mon, 28 December 2009 Biorąc pod uwagę, że żaden akt prawa nie wprowadza całkowitego zakazu połowu ryb na Drwęcy, mocno mi to wygląda po prostu na próbę pozbycia się wędkarzy z placu budowy przez budujących nowy most autostradowy.... Dokładnie taką samą informację otrzymałem z wiarygodnego źródła. Tablice zostały postawione wyłącznie przy remontowanym wiadukcie. Dziwi jedynie fakt, że zrobił to Okręg PZW Toruń, a nie firma budowlana skoro chodzi o bezpieczeństwo ludzi, którzy mogą znaleźć się pod mostem, tym bardziej, że użyta tablica jest co najmniej niewłaściwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Drwęca: horroru ciąg dalszy (moje pytanie jest na dole):Odpowiadając na Pana pytanie, Zarządzenie Ministra Leśnictwa z 1961r, uznające rzekę Drwęcę za rezerwat przyrody, zostało zamienione zasadami, wprost wynikającymi z ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody (Dz.U. nr 92, poz. 880 ze zm.). Artykuł 15 w.cyt ustawy, w części dotyczącej amatorskiego połowu ryb, stanowi o zakazie amatorskiego połowu ryb, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych. Obecnie Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Bydgoszczy nie posiada planu ochrony czy zadań ochronnych, sporządzonych dla rezerwatu przyrody „Rzeka Drwęca”, jest on w opracowaniu. Do czasu sporządzenia planu ochrony dopuszcza się amatorski połów ryb, po sporządzeniu planu ochrony będą obowiązywały warunki w nim ustalone. Obecnie trwają prace nad aktualizacją zarządzenia w sprawie amatorskiego połowu ryb w obwodach bez użytkownika wyłonionego drogą konkursu ofert, o czym już Panu wiadomo. Zarządzenie takie zostanie podane do publicznej wiadomości poprzez zamieszczenie na stronie www.rzgw.gda.pl, do końca roku 2009, w dniu jutrzejszym. O ile zostaną wprowadzone dodatkowe zakazy dotyczące połowu troci i łososia – będą one umieszczone w tym zarządzeniu. Jednocześnie potwierdzam, iż zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym, zabroniony jest połów ryb w obrębach ochronnych, o wymiarach ochronnych oraz w okresach ochronnych. Ustanowione wcześniej obręby ochronne są obowiązujące. Anna Stróżyk-Kowalska Kierownik Zespołu ds. Gospodarki Rybackiej Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gdańsku tel. 58/326-18-96 ------------------------------------------------------------ -------------------- From: Kazimierz Wasik [mailto:wasik@cool.pl] Sent: Monday, December 28, 2009 2:09 PMTo: Anna Stróżyk-KowalskaSubject: Re: połów amatorski - Drwęca nr 5, zasady i stawki opłat Moi znajomi stwierdzili, że Pani odpowiedź jest nieprecyzyjna. Uważają, że po utracie praw do administrowania nią przez okręg PZW w Toruniu cała Drwęca jest rezerwatem i nie wolno tam łowić. Proszę o odpowiedź na pytanie: Czy opłaciwszy przelewem 10 zł mogę, jak poprzednimi laty, jechać 1 stycznia 2010 r. na Drwęcę na odcinek między Lubiczem i Złotorią i łowić trocie i łososie stosując takie ograniczenia (wymiar ochronny, okres ochronny i obręby ochronne) jak obowiązujące w 2009 r.? pozdr Kazimierz WąsikWszystkiego dowiemy się jutro? O północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dzisiaj rozmawiałem z kolegą z Lubicza którego poznałem na zlocie J.pl .Drwęca chwilowo wolna od kry płynie lekki śryż , na Wiśle za to jest kra , jesienią podobno niebyło zbyt wielkiej rzezi więc ryba powinna się pojawiać a czy będzie brać to już wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 I wszystko jasne: od jutra na Drwęcy od Lubicza do Złotorii (i nie tylko tam) za jedne 10 zetełpe dziennie (do odwołania czyli podpisania umowy z nowym gospodarzem)na zasadach obowiązujących za PZW czyli w dotychczas dozwolonych miejscach można złowić i wziąć 2 wymiarowe trocie lub łososie (wyjątek: nie mogą ważyć łącznie więcej niż 10 kilo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ja już jestem spakowany sprzęt stoi gotowy po 3:30 zbiórka i ruszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Do boju ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Właśnie wróciłem z Drwęcy Złotoria od 7:00 do 12:00 totalna klapaLubicz od 12:20 do 14:30 też klapa , na około 100 łowiących na obu odcinkach zero , jedyne wiadomości o rybach przyszły z okolic mostu autostradowego podobno padły 2 szt ok 90cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 poTwierdzam samice 94 i 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Tam jest piekny kawalek Drwecy pod wysoka skarpa, ale wyglada bardziej na srebro...jak to pozory myla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dzisiaj pojmali jeszcze jedną sztukę na wysokości Lubicza Dolnego.Jutro krzyżowcy mają zawody. Budka na poczęstunek już stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krąpiu Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Tam jest piekny kawalek Drwecy pod wysoka skarpa, ale wyglada bardziej na srebro...jak to pozory myla. Akurat te spod autostrady to ponoć padły na łąkowym, bardzo keltowym odcinku tuż powyżej autostrady. Ja próbowałem 1.01 łowić przy skarpach niżej i na takiej jednej mniej uczęszczanej prostej powyżej skarp, ale zero kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Też byłem nasty raz 1 stycznia na Drwęcy w Lubiczu i poniżej Unigumu. Żeby 1 stycznia w Lubiczu nie złowiono żadnej ryby jeszcze tak nie było. Tytuł tego wątku potwierdzony - na Drwęcy sezon zaczął się w listopadzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Napewno ten większy padł ze skarpy poniżej mostu. Zdjecie z holu jest na Fors-ie. Na odcinku powyżej mostu przynajmniej wczoraj nie złowiono żadnej ryby. Jedna osoba miała kontakt. Odcinek powyżej mostu dostępny do łowienia nie był zbyt długi. Za 2 zakrętem w górę żeki całe koryto było skute lodem prawie do mostu kolejowego. Wczoraj od 7 00 do 13 00 śmigaliśmy we trzech powyzej i poniże mostu bez kontaktu. Na finiszu Lubicz do godziny 16 30. Dawno nie widziałem tam takich pustek i dawno nie usłyszałem tylu wulgarnych podsumowań otwarcia Ale trodno się dziwić - 3 godziny łowienia i rozmów z napotkanymi wędkarzami wyjaśniły dlaczego jest tak pusto. Przez dwa dni padła tam jedna ryba. Tródno powiedzieć co się stało, wersji jest kilka. Wszyscy których spotkałem potwierdzili że w czercu i na początku września w rzece było bardzo dużo srebra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Na pewno ten większy padł ze skarpy poniżej mostu. A to ponizej mostu nie ma juz zakazu lowienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zależy o którym moście mówimy.Mi chodzi o most za Nową Wsią nie w Złotori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Domykając wcześniej poruszany temat zabierania łowionych w Drwęcy troci i łososi poza obszarami i obrębami chronionymi. Aktualne stanowisko RZGW Gdańsk w tej sprawie: ? 6. Wprowadza się następujące dobowe limity ilościowe odławianych ryb: - troć i łosoś – łącznie 2 sztuki, przy czym łączna waga pozyskanych ryb wg. ww. ilości nie może przekroczyć 10 kg. Na szczególną uwagę zasługuje ostatni akapit rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Trza na ryby jeździć z wagą!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Trza na ryby jeździć z wagą!? Z powyższego tak wynika, ponadto można wrócić spokojnie bez ryby jeśli ta będzie cięższa niż 10kg Czyli buzi i do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemba Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Szykuję się na rozpoczęcie sezonu trociowego, jak wygląda poziom wody na Drwęcy, oblodzenie, czy płynie kra. Z góry dzięki wszystkim autochtonom za informacje.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Kiedy chcesz jechać? Sam początek stycznia, czy może trochę później? Ja w czwartek wracam do Torunia, mogę się co nieco zorientować pozdrawiam z OstrowaWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemba Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Planuję jechać 3 stycznia, ale wszystko zależy od pogody i stanu wody i olodzenia. Byłbym wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Hmmm, w sylwestra jadę do Torunia, może być ciężko bo dopiero 3 stycznia będę szedł do wędkarskiego, wtedy mogę się co nieco od łowiącego dowiedzieć, a to przecież za późno. Zapytaj na FORSie, tam powinien być ktoś kto się orientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi