kwasik Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Po prostu są inne, cywilizowane, metody na zmianę prawa. Do dzieła !!!Pozdrawiam To Ty chciałeś walczyć z obecnym prawem obowiązującym na Drwęcy.Taka postawa jak Twoja to typowe stanowisko poskiego obywatela i co gorsza organów obowiązanych do przestrzegania prawa.Jest społeczne przyzwolenie na kierowców nie przestrzegających kodeksu drogowego, pijanych!, na oszukiwanie w podatkach, na kłusowanie w lesie i w wodach. I w wielu innych sprawach. Nawet sądy traktują takie wystepki pobłażliwie. I mamy to co mamy. Chcemy dobrze, a wychodzi jak zwykle.Od trzech lat usiłuję zorganizować stowarzyszenie dla Drwęcy, aby tworzyć stan by można było na niej łowić normalnie, każdy mówi: róbcie, pomogę... I koniec rozmowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaworek Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 No właśnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 http://www.rzgw.gda.pl/?mod=content&path=2,10,76 brakuje słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 ja cie krece... ale se jaja z nas - wędkarzy robią <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 to coś wiekszego, bo w Warszawie jest tak samo (i pewnie w innych okręgach też) http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/KOMUNIKAT.jpg Prosze : zachowujmy sie powaznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czy ktoś z Was może wie, co jest grane? Dlaczego zarówno gdański jak i warszawski rzgw tak nagle wstrzymały sprzedaż zezwoleń? Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 NO @Logan wykrakałeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 postanowiłem Wam pomóc Warszawa: wszsytko jest w komunikacie, dotyczy to wód, które nie mają użytkownika wybranego w konkursie, taka jest decyzja, nie wiem kiedy będziemy sprzedawać pozowlenia, może nigdyGdańsk: takie polecene otrzymaliśmy z centrali, nie sprzedajemy zezwoleń, może się to zmieni, może nie, dotyczy to wód bez użytkownika, użytkownik może później to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czy ktoś z Was może wie, co jest grane? Dlaczego zarówno gdański jak i warszawski rzgw tak nagle wstrzymały sprzedaż zezwoleń? Pzdr,Fatso Prawdopodobnie przez te zezwolenia.. Nie są przygotowani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Sądzę, że zarzut niegospodarności można tym indywiduom postawić ... , że o indolencji i wręcz niekompetencji nie wspomnę A do tego ewidentnie, mają w dupie - jak na urzędasów przystało -(całkowicie niezależnie od tego, czy mają taki obowiązek, czy nie) uzasadnienie pospólstwu swej decyzji i jakiekolwiek wytłumaczenie się. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba-s Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 POdobna kiszka jest z zezwoleniami na inne okręgi. Ja opłacam kartę w Skierniewicach i przyjechałem dziś na Twardą zeby olacić dodatkowo na okręg Mazowiecki. Otrzymałem informację że nie ma takiej możliwości bo drukarnia nie wydrukowała specjalnych znaczków. Poprosiłem w takim razie żeby przyjeli ode mnie pełną opłate (wraz z opłatą Członkowską ) w okręgu mazowieckim . Na to pewien znawca statutu PZW stwierdził że podwójne członkostwo jest niedozwolone. Spytałem to jak mam łowić ryby na wyjeżdzie za który zapłaciłem kasę jeszcze w starym roku, pan zaproponował mi czasowy przelew i zgloszenie się z nim do jakiegoś zakładu rybackiego pod koniec stycznia aby odebrac zezwolenie. Oczywiście jak to w naszym pieknym kraju bywa ktoś uchwalił ustawe i niech sie inni martwia jak ja wprowadzic w Zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Z tego będzie grubsza afera! Mnie ta sprawa dotknęła potrójnie! Straciłem Drwęce, Wisłę nr 3 i Wisłę nr 4. Jestem z Okręgu toruńskiego. Postępowanie RZGW wydaje się być mega nielogiczne. Nie potrafię zrozumieć, jak można odciąć sobie żyłę złota (czyt, sprzedaż zezwoleń)? Przeciez Gdańsk odbierając nam te wszystkie wody w 2010 zarobił fure pieniędzy na tym interesie, a teraz co? Mam pytanie do znawców tematu: Jeżeli w/w wody nie posiadają opiekuna prawnego (są bezpańskie), to kto w tej chwili będzie je kontrolował, bronił przed kłusownictwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Z tego będzie grubsza afera! Mnie ta sprawa dotknęła potrójnie! Straciłem Drwęce, Wisłę nr 3 i Wisłę nr 4. Jestem z Okręgu toruńskiego. Postępowanie RZGW wydaje się być mega nielogiczne. Nie potrafię zrozumieć, jak można odciąć sobie żyłę złota (czyt, sprzedaż zezwoleń)? Przeciez Gdańsk odbierając nam te wszystkie wody w 2010 zarobił fure pieniędzy na tym interesie, a teraz co? Mam pytanie do znawców tematu: Jeżeli w/w wody nie posiadają opiekuna prawnego (są bezpańskie), to kto w tej chwili będzie je kontrolował, bronił przed kłusownictwem? Bezpańskie???? Dzifne..Zadania Policji, PSR czy SSR się nie zmieniają. A żadna z tych służb nie jest służbą PZW... I każda przyjmie zgłoszenie od prawego obywatela... PS. ZG rozwiązał okręg PZW w Łomży, jak przegrali konkurs z godulitami.. Ciekawe, co z Toruniem (co prawda chyba jeszcze kilka jezior zostało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Planuję jechać 3 stycznia, ale wszystko zależy od pogody i stanu wody i olodzenia. Byłbym wdzięczny za info. I jak w końcu Krzysiu wyszło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Bezpańskie???? Dzifne..Zadania Policji, PSR czy SSR się nie zmieniają. A żadna z tych służb nie jest służbą PZW... I każda przyjmie zgłoszenie od prawego obywatela... PS. ZG rozwiązał okręg PZW w Łomży, jak przegrali konkurs z godulitami.. Ciekawe, co z Toruniem (co prawda chyba jeszcze kilka jezior zostało.... Z tego co wiem, głównym powodem wydania zakazu amatorskiego połowu ryb przez RZGW jest brak opiekuna prawnego tych wód. Zastanawiam się wiec, jak to jest, że skoro opiekuna prawnego na Drwęce, Wisłę nr 3 i 4 nie było już w roku 2010, to dlaczego w tym czasie sprzedaż prowadził RZGW Gdańsk? Jeżeli zaś idzie o kontroling nad wodami, które nie posiadają opiekuna prawnego, to sprawa chyba nie jest wcale taka oczywista. Jesteś pewien że SSR może skontrolować i ukarać wędkarza łowiącego od dnia dzisiejszego na Drwęcy? Generalnie i tak jestem zdania, ze najlepszą obroną przed kłusolami są wędkarze. Dlatego też, już dziś można domniemywać, co nad tymi pięknymi wodami w 2011 roku będzie się wyrabiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ajajaj... jakiego znowu brak opiekuna prawnego.... mylisz mocno pojęcia...Wody płynące w Polsce z mocy prawa są własnością Skarbu Państwa...W imieniu Skarbu Państwa zarządza nimi RZGW. To po Twojemu jest ten opiekun prawny.. Na mocy prawa jest on również rybackim użytkownikiem wody.A PSR i SSR zostały powołane do przestrzegania przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym. Więc mogą....Konkretnych paragrafów sobie sam poszukaj (ustawa Prawo wodne i ustawa o rybactwie śródlądowym). Nie powinieneś mieć kłopotów, bo dobrze szermujesz różnymi pojeciami Pozdrawiam i połamania..A nad Drwęcę to lepiej na letnie stado... Do tego czasu może się wyjaśni status tej wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaworek Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ajajaj... jakiego znowu brak opiekuna prawnego.... mylisz mocno pojęcia...Wody płynące w Polsce z mocy prawa są własnością Skarbu Państwa...W imieniu Skarbu Państwa zarządza nimi RZGW. To po Twojemu jest ten opiekun prawny.. Na mocy prawa jest on również rybackim użytkownikiem wody.A PSR i SSR zostały powołane do przestrzegania przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym. Więc mogą....Konkretnych paragrafów sobie sam poszukaj (ustawa Prawo wodne i ustawa o rybactwie śródlądowym). Nie powinieneś mieć kłopotów, bo dobrze szermujesz różnymi pojeciami Pozdrawiam i połamania..A nad Drwęcę to lepiej na letnie stado... Do tego czasu może się wyjaśni status tej wody.. W czym więc problem by opiekun prawny sprzedawał zezwolenia na połów ryb w Drwęcy ? Na złość mamie ?W czym zawinili wędkarze ???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Doszły mnie słuchy, że geniusze z rzgw nie mają co sprzedawać, tzn. nie mają druków zezwoleń ... No tak, wzięto ich z zaskoczenia i nie mogli się przygotować. <_< Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Doszły mnie słuchy, że geniusze z rzgw nie mają co sprzedawać, tzn. nie mają druków zezwoleń ... No tak, wzięto ich z zaskoczenia i nie mogli się przygotować. <_< Pzdr,Fatso Dodatkowo organ administracji państwowej wcześniej nie był wskazany wprost jako uprawniony do rybactwa. Teraz, w ostatniej nowelizacji - TAK. A uprawniony do rybactwa jest obowiązany:(..)1) dokumentować działania związane z prowadzoną gospodarką rybacką w sposób rzetelny, systematyczny i zgodny ze stanem faktycznym; 2) udostępniać dane dotyczące prowadzonej przez siebie działalności w celach statystycznych oraz badawczych podmiotom wykonującym zadania powierzone przez ministra właściwego do spraw rybołówstwa lub w celu dokonania kontroli przestrzegania przepisów o rybactwie śródlądowym (..) prowadzić racjonalną gospodarkę rybacką. 2. Racjonalna gospodarka rybacka polega na wykorzystywaniu produkcyjnych możliwości wód, zgodnie z operatem rybackim, w sposób nienaruszający interesów uprawnionych do rybactwa w tym samym dorzeczu, z zachowaniem zasobów ryb w równowadze biologicznej i na poziomie umożliwiającym gospodarcze korzystanie z nich przyszłym uprawnionym do rybactwa. [/i] Które RZGW jest na to gotowe?? Które RZGW ma operat?? To chyba nie tylko kwestia druków.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 W czym zawinili wędkarze ???PozdrawiamA pewnie tym, że wybrali takich przedstawicieli, którym - z niewiadomych dla mnie przyczyn - wymówiono umowę dzierżawy... Dobra.. Starczy tych dysput, bo się za bardzo polityczne robią... Bo stowarzyszeniowo-sportowy model wędkarstwa w Polsce swoje, a oczekiwania wędkarzy, którzy chcą tylko kupić usługę w postaci możliwości połowu ryb - swoje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaworek Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 W czym zawinili wędkarze ???PozdrawiamBo stowarzyszeniowo-sportowy model wędkarstwa w Polsce swoje, a oczekiwania wędkarzy, którzy chcą tylko kupić usługę w postaci możliwości połowu ryb - swoje.. Co w tym złego że wędkarze chcą kupić usługę ? Czy jeżeli chcę iść do restauracji to też muszę w niej, oprócz zapłaty za zamówienie, naczynia pozmywać żeby zjeść posiłek ? To tak w kwestii niedyskryminowania wędkarzy kupujących usługę od śmietanki stowarzyszeniowo-sportowej. Sam osobiście pilnuję rzeczki pstrągowej nad którą mieszkam i robię to z własnej woli, gonię kłusoli bo taki jestem i już. Jeszcze tylko pytanie, czy w modelu stowarzyszniowo-sportowym nie sprzedaje się usługi ? oczywiście że tak ! fakt, może większe są opłaty, limity wstępu na łowiska itd., ale nie zmienia to faktu o sprzedaży usług.Połamania życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Argrabi masz rację. Powinienem niektóre pojęcia definiować bardziej precyzyjnie. Pisząc, że w/w wody nie posiadają opiekuna prawnego, miałem na myśli opiekuna - w tym wypadku użytkowników rybackich wyłonionych na podstawie konkursu ofert. Nie zmienia to jednak faktu, że w 2010 r, opiekuna nie było, a zezwolenia można było nabyc w RZGW. W 2011 wielka zmiana - opiekuna dalej nie ma, ale zezwolenie wykupić już nie wolno! O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi