Skocz do zawartości

Wartość obrotówki Meeps 1938-1988

klim

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam,

ciekawi mnie czy egzemplarz stanowi atrakcje dla kolekcjonera...

rozmiar ok #3,jaka orientacyjna wartość?

attachicon.gifiso107 mapj 016.jpg

stan b.dobry choć wodę myślę zaliczył.

220 odsłon ...250...

nikt nic nie powie?!

Jest to błystka Aglia Booster # 3 o trochę innym kształcie paletki wyprodukowana przez Mepps-a na 50-lecie istnienia firmy.

Czy stanowi wartość kolekcjonerską ?,na pewno tak,aczkolwiek ryby to lepiej docenią.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

• 4 lata później...

Witam,

attachicon.gif iso107 mapj 016.jpg

220 odsłon ...250...

nikt nic nie powie?!

Witam,

jest to model Mepps Super Shimmy, ale ten konkretny egzemplarz istotnie został wydany na 50-lecie firmy Mepps.

Błystki zostały wyprodukowane w pierwszej połowie lat 80-ty ub. wieku (najprawdopodobniej w roku 1984).

Ich wielkość określono masą 3g, 4g i 5,5g (o ile dobrze pamiętam).

Ten jubileuszowy, zaprezentowany na foto to największy rozmiar.

W handlu nie spotkałem ich nigdy w naszym kraju, a poza nim także było ciężko je znaleźć.

Bazując na doświadczeniu z modelem Mepps Booster mogę tylko się domyślać, że paletka startule i pracuje znakomicie, choć jest bardziej wydłużona od tej w modelu Booster.

Pozdrawiam

• Like 2

Witam,

jest to model Mepps Super Shimmy, ale ten konkretny egzemplarz istotnie został wydany na 50-lecie firmy Mepps.

Błystki zostały wyprodukowane w pierwszej połowie lat 80-ty ub. wieku (najprawdopodobniej w roku 1984).

Ich wielkość określono masą 3g, 4g i 5,5g (o ile dobrze pamiętam).

Ten jubileuszowy, zaprezentowany na foto to największy rozmiar.

W handlu nie spotkałem ich nigdy w naszym kraju, a poza nim także było ciężko je znaleźć.

Tak to Shimmy. Była to jedna z moich pierwszych pstrągowych przynęt (plus wobler Kempys i HRT Long 1). Miałem model 4g, chodził bardzo dobrze w przeciwieństwie do 3g, która z prądem startowała słabo.. Złowiłem na niego swojego pierwszego 40 plus na Limanówce. Można było je kupić w sklepie Eurospin (bodajże) w Katowicach (ok.1989/90).

PS. A wartość? Sentymentalna.

Edytowane przez Mysha

Wykopek elegancki ???? Wartość sentymentalna ma wartość tylko dla tego kto jakąś tam rzecz sentymentem darzy. Wystaw od zeta na alledrogo to się dowiesz ile kosztuje ten sentyment.

Edytowane przez Sławek Nikt

Tak to Shimmy. Była to jedna z moich pierwszych pstrągowych przynęt (plus wobler Kempys i HRT Long 1). Miałem model 4g, chodził bardzo dobrze w przeciwieństwie do 3g, która z prądem startowała słabo.. Złowiłem na niego swojego pierwszego 40 plus na Limanówce. Można było je kupić w sklepie Eurospin (bodajże) w Katowicach (ok.1989/90).

Zgadza się, małe Shimmy pracowały średnio. Dlatego dawno ich nie mam. :) Ale mam sentymentalnego Kempysa  i bardzo wiekowego HRT Longa 1.  Niestety zostały w okolicy Anielówki. ;) Kempys, chyba wody nie widział, tak z pamięci 6-7 cm, malowany na potokowca. Long z czerwoną folią odblaskową. Będę pamiętać.

O ja,a u mnie ten model "wala sie" w garazu i zastanawiałem sie czyja to robota :)

Jeśli Tobie, to nie przeszkadza, to może walać się u mnie  :) . Jakby co, to daj znać proszę na priv.

Edytowane przez Banjo
  • Like 1

Jak żywy. Złowiłem na niego swojego pierwszego pstrąga. Rzeka Krzynia w Grabcu. Będę pamiętał do końca życia  :) .

Krztynia,  :) Krzynia na Słupi. Zapamiętaj raz na jutro. Zapomniałem z czego to było?  :)​ Jakby dziadek Jacek z Poszepczyńskich? A ja pierwszego niekoszernie, na glajchę kopaną, ale tam i wtedy było legalnie.

Radek, do obrotówek polecam drut z Polfishing.pl. Naprawdę dobry i prostowanie z głowy.

• Like 1

Witam,

attachicon.gif iso107 mapj 016.jpg

220 odsłon ...250...

nikt nic nie powie?!

Dobro ciężko zbywalne w Polsce, a szczególnie na jerku, na którym większość ma nie po drodze z cenami na rzeczy kolekcjonerskie. 

Wbrew temu, co napisał kol. Godski, poza świrami, są w kraju ludzie, kolekcjonerzy, pasjonaci czy miłośnicy, skłonni zapłacić za rzadką przynętę dużo. Ale takie ceny z kolei mieszczą się poniżej horyzontu poznania / akceptacji większości. Więc i wychylać się z nimi strach. To nie złośliwość, a wieloletnie obserwacje rynku, mediów, etc. 

Co do szacowania wartości - 40-50zł dla kolekcjonera nie będzie przesadną ceną. Oczywiście to tylko moja subiektywnie obiektywna estymacja. Tym bardziej, że Shimmy jest już nieczęstym gościem na rynku. 

• Like 1

Bo to Mysha szatański wynalazek jest. :) Trzy dni temu zrobiłem zdjęcie komórką i wysłałem koledze. Wczoraj na przystanku chciałem zrobić plakatu z Herthą (misia polarna z berlińskiego zoo) na plakacie i wysłać wnukowi, a tu debilny komunikat: nie można połączyć się z aparatem. Szczęście, że akurat nie przejeżdżał walec drogowy. Też nie mam pojęcia, co z tym zrobić. 

Modelowi Shimmy zawdzięcza Mepps uzyskanie patentu na obrotówkę w 1938r (ten model został dołączony do wniosku o uzyskanie patentu). Później jeszcze kilkakrotnie w krótkich seriach okolicznościowych produkowany pod tą nazwą.

Ale ten wzór paletki Shimmy, funkcjonuje po dzień dzisiejszy w modelu Mepps Tandem Truite. Mam #1 i #3 i jestem z pracy tych przynęt zadowolony.

Sławę na skalę ogólnoświatową jednak Mepps zawdzięcza innemu modelowi, wypuszczonej w roku 1945 obrotówce Aglia.

Wiecie co oznacza ta nazwa?

Prawie tak. 

Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa Aglia tau“ - jest to Ćma z rodziny pawicowatych Lotnica zyska.

Bardzo chaotyczna praca, silne bicie korpusu przynęty, te cechy miała w założeniu błystka ta naśladować. Natomiast duży opór w wodzie pozwalający przynętę prowadzić bardzo wolno także z prądem rzeki, sprawił, że znakomicie się łowiło na nią pstrągi (ale także inne ryby niekoniecznie zbyt drapieżne).