Skocz do zawartości
  • 0

Wyzwania 2009 - nasze plany do zrealizowania w nadchodzącym roku

admin

Pytanie

Cześć,

Mamy dzisiaj ostatni dzień starego roku. Czas na zrobienie listy celów na następny, 2009r. Co planujecie - wyprawy, sprzęt, ryby? Chętnie posłuchamy a ... w końcu roku powrócimy do tego wątku.

Zacznę tym razem od siebie :D Na początek pstrągi. Traktuję je przede wszystkim jako dobrą rozrywkę - odpoczynek, spokój i ... dobrą zabawę. W tym roku nie planuję wielkiego przeskoku jeśli chodzi o wielkość ryb - raczej na luzie a ilość wizyt nad wodą podyktowana będzie ilością czasu wolnego.

Później wiosna - w tym roku chciałbym porządnie wygiąć wędkę muchową, którą zrobił mi Daniel z xRods. W zeszłym roku nie miałem okazji jej sprawdzić. Będą to pewnie szczupaki.

Chodzi mi po głowie musky ... trochę większy niż poprzedni :D Na razie tylko chodzi ... bo realizacja tego planu jest uzależniona od wielu czynników, których przewidzieć na razie nie sposób. Gdyby to jednak wyszło ... byłbym super zadowolony.

Sprzętowo? W tym roku nie zamierzam poszerzać swojego sprzętu. Kupię tylko jakiś fajny kołowrotek pod wędkę muchową i to wystarczy.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Moje plany na 2009 rok jak na razie wygladaja tak sobie. W nocy mial byc wyjazd nad Drwece ale nie ma sensu ze wzgledu na kre. Wielki minus bo targalem przez pol Europy caly sprzet oprocz wedki jaka mialek przyjemnosc obserwowac w trakcie zbrojenia.

Dwa wyjazdy do Szwecji i mocne postanowienie skoncentrowania sie na wielkich pstragach ( ponad 80 cm ryba dalej mi sie sni)

Szczupaki i brzany z UK, ktore strasznie zaniedbalem przez ostatni rok ganiajac pstragi i lipienie.

Wyjazd w maju nad tajna rzeke w Polsce, skad pochodza piekne zdjecia pstragow moich kolegow.

Marzec, jesli RP zdecyduje mi sie wydac paszport , wakacje w Meksyku i polowy bonefishow i tarponow.

@ Standerus- wlasnie zdecydowalem sie apropo sierpnia- jedziemy na tydzien :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo

• 0

Ja baaardzo skromnie - być na rybach znacznie częściej niż w tym roku, szczególnie pływając po Wiśle! wystarczy B)

ps. no i pstrągi, choć niestety nie już jutro :angry:

przy okazji - życzę wszystkiego najlepszego w Nowy Roku użytkownikom jerkbait.pl, miło przebywać w towarzystwie Wędkarzy :D

• 0

Moje marzenia i plany na rok 2009 - jeśli chodzi o rybki

1. Złowienie suma - w sezonie 2008 przegrywam z nimi 0:5 :angry:

2. Świadome złowienie brzany :mellow:

3. Przekroczenie magicznej cyferki 8 w długości bolenia a może pobicie Rekordu Polski B)

4. Uganianie się za jazio - kleniami

5. na jesień chciałbym dokopać koledze @hlehle :lol: bo normalnie do szczęka opadła co narobił z tymi fotkami mamusiek na forum :mellow:

Jeśli chodzi o sprzęt:

1. Złożenie porządnego kijka, tzw. uniwresału na Wisełkę

2. Zakup pływadła z silnikiem

3. Wykonanie własnych kilerków

No i szukanie wędkarskiego szczęścia nad Odrą, Wartą, Bugiem, Wisłą, Kwisą, Bobrem i innych dziurach z wodą...

Najważniejszym będzie zdrowie pociech, bo od tego w dużej mierze zależy realizacja w/w marzeń i planów..........

• 0

- po remanencie moich przynęt szczupakowych mieć czas i okazję je przetestować (że o sukcesie wędkarskim nie wspomnę :D ). Związane z tym jest złożenie kijka pod ciężki szczupakowy spinning / trolling;

- złożyć (wreszcie) kijek na ciężkie castingowe łowienie sandacza, no i oczywiście mieć okazję go przetestować (że o sukcesie wędkarskim nie wspomnę :D );

- mieć tyle samo okazji co w 2008 r. na jaziowanie;

- połowić bardziej niż w tym roku wiślane nocne sandałki (że o sandaczach nie wspomnę :D );

- odwiedzić jeszcze raz Deltę Dunaju;

- jeśli się uda na wiosnę wyskoczyć na okonie lub klenie w zaprzyjaźnione zaklęte rewiry :D , to w ogóle będzie ekstaza;

- spotkać się parę razy przy ww. okazjach z wędkarskimi i życiowymi sybarytami jakich miałem okazję spotkać w 2008 :D , jak również z innymi, nie mniej pozytywnie zakręconymi, co lubią knuć i niuchać po okolicznych wodach :D ;

Biorąc pod uwagę moje niewędkarskie plany na 2009, powyższe jest baaardzo ambitne. Ale tego mierzenia sił na zamiary i wylatywania ponad poziomy sobie i wszystkim na rok 2009 życzę - sky is the limit :D !!!

• 0

Moje założenia na ten Nowy Rok w obszarze wędkarstwa są następujące:

- uczestniczyć w kilku zlotach wędkarskich nad rzekami Polski Zachodniej.

-zorganizować castingowy zlot okoniowy nad dużym jeziorem w Wielkopolsce we wrześniu.

- poświęcić więcej czasu na testowanie najnowszych rozwiązań konstrukcyjnych w zakresie wędek castingowych na wodach Dolnego Śląska i Pomorza

- powrócić na wiele łowisk pstrągowych z przed lat z castingiem lub muchówką w ręku w nadzieji spotkania z dużymi rybami wypuszczonymi przed laty

- w dalszym ciągu ograniczć bytność na forum j.pl ( ku zadowoleniu niektórych)

- dalej dokumentować fotograficznie nasze spotkania z kolegami forumowymi nad wodą.

- uzupełnić miejsce za szafą o kilka nowych wędek castinkowych i nowy kij do wędkarstwa odległościowego f. Daiwa. :D

• 0

Jak czas pozwoli to w 2009 planuje:

- Rozwinąć temat kleni i jazi warszawskich raf i nie tylko.

- Od maja ostro ruszyć z Boleniami, na Wiśle raczej płytko i na bardzo nietypowe przynęty, na Narwi po Robertowemu z dna (tu mam nadzieje na spotkanie z rekordem którego długo nie poprawie)

- W lato dalej rafowo ale z brzanami w tle.

- Jesień to już przeplatanka wisła i poszukiwania zapomnianych szczupaczych miejscówek z metrówkami.

Jakiś zlot też trzeba zaliczyć, może spróbować zorganizować ponownie jakiś pod kątem Bolenia.

Miło by było gdyby udało się zebrać w jednym miejscu Marcela, Wujka, Roberta...

:unsure:

• 0

Gdy zejdzie śnieg, zrobi się cieplej chce w końcu zacząć przerabiać żaglówkę na łódkę :D Plany mam ambitne, nawet ma mieć czysto wędkarski kolor - moro :D

A co do rybek... Chciałbym namierzyć miejscówkę czerwcowych i listopadowych sandaczy, bo wiem tylko gdzie stoją we wrześniu i październiku. Jeśli udało by mi się je namierzyć to myślę, że ze skuszeniem nie byłoby problemu

Nie życzę sobie nowych PB, rekordów itd. Chciałbym w tym sezonie spędzić tyle dni nad wodą co w poprzednim, a nawet więcej :mellow: Życzę sobie i Wam przede wszystkim regularnych połowów, a REKORDY - traktuje jako miłe niespodzianki ;)

• 0

Złowić wreszcie GT B)

pozd JW :D

o widzę ze nie jestem sam :lol:

ja w nowym roku jak wszyscy chyba chce byc jak najwiecej nad wodą,sprzet zminimalizować by było jak najwygodniej łazić kilometrami nad rzeką.dokonczyc montowanie trawelka u XRodsa i bedzie super.

• 0

- złowić więcej metrowych niż w ubiegłym roku,

- złamać mniej wędek,

- wybrać nie więcej jak 100 przynęt zabieranych na ryby,

- nie chwalić się miejscówkami wszystkim, którzy zapytają,

- pobić i tak mocno wyśrubowane PB w szczupłym (6 dni temu zabrakło 3cm :( ),

- choć kilka dni spędzić nad Odrą i złowić ponownie jazgara, ukleję, krąpia, jelca, klenia, jazia, sandałka, w sumie dowalonych rozmiarów i nie koniecznie na spining

• 0

1. Być tyle razy nad wodą jak w 2008

2. Poświęcić więcej czasu muszkarstwu

3. Nauczyć się kręcenia much

4. Trzymać się planu i nie odpuszczać, szczególnie jeśli chodzi o wąsate rybki :D

5. Dobrać kijek na moje sandaczowanie i brzanowanie

6. Wytrwać późną jesienią w mozolnym poszukiwaniu wymarzonej ryby - metrowego sandałka (nie muszę go złowić, ale życzę sobie walki do końca :D )

• 0

1. Przebywać nad wodą nie mniej niż w sezonie 2008

2. Pobić Pb w połowie bolenia najlepiej 900mm :D

3. Udoskonalić technikę połowu boleni z dna

4. Złowić więcej niż 10 szczupaków na Wiśle(ostatnio się to nie udaje)

5. Nie starcić więcej niż 3 duże ryby :unsure:

To chyba tyle

Dwa zadania w miarę łatwe do wykonania, ale kolejne 3 to już chyba potrzeba będzie dużo szczęścia czego sobie i innym życzę :mellow:

• 0

Moj plan na 2009 to kontynuowanie poprzedniego sezonu, czyli lososiowate na spin i muche w okolicznych rzekach, to po pierwsze primo.

Po drugie primo, to zrobic wreszcie uzytek z jednostki plywajacej do zadan specjalnych, ktora az wstyd sie przyznac caly rok lezala dnem do gory. Mam nadzieje, ze uda mi sie ja zaprezentowac na forum :D

A po trzecie to w maju musze zabrac syna na meski camping. Tylko my, Highlandy i ryby. Chlopak ma juz 2 lata, czas zeby poczul smak przygody.

Ze sprzetu, to chcialbym polamac moj kij lososiowy na grubej rybie. Mial to byc tzw. chrust na jeden wypad na trotki podczas wizyty w Polsce, a tu nie dosc ze przetrwal caly sezon, to jeszcze dal rade wyjac kilka ladnych ryb. Lakier popekal na przelotkach i korek troche pogryziony <_< ale jeszcze daje rade.

• 0

pstrągi, pstrągi, łososie, i pstrągi. Odkryć przy tym kilka nowych, mało deptanych miejsc. Ruszyc wrescie nad ocean i polowic z brzegu. Ale tu potrzebny nowy kij, zapewne tez nowy miltik. Zabierac nad wode aparat, bo czasem zal ze go brak. Przeżyc nad woda niezapomniane chwile

• 0

Przezyc kolejna wspaniała, całoroczna przygode z boleniami.

Nic wiecej tyle radosci mi nie przyniesie....

Podpisuję się pod tym co napisał Marcel, dodatkowo chciałbym połowić na nowych nieznanych miejscach i znaleźć odcinek rzeki z dużą populacją boleni. Chciałbym też w końcu pojechać nad Odrę, ale czy to wyjdzie?