Skocz do zawartości

shimano calcutta 251

hose4ras

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Zamierzam łowić głownie na szwedzkich wodach jerkami od 20g w gore, zakupilem do niej jak na poczatek uzywany badyl dragon express jerk60, calcutta tez jest uzywana.

Dopiero zaczyna przygode z castingiem wiec nie chcialem kupowac sprzetu za grubą kase.

Zastanawiam sie jeszcze nad plecionka power pro 0,23mm 

Na początek tania plećka Mistral Shiro za ok 30-35zł będzie lepsza od żyłki i nie będzie szkoda ciąć jak się poplącze. Traci kolor, ale jeśli nie będziesz często jej ciął, to starczy Ci na cały sezon ;)  0,23mm lub 0,25mm do tego kija bdzie bardzo dobra

Ja, jako również początkujący w castingu powiem tyle, że (przynajmniej w moim przypadku) najlepiej jest w mniej więcej 3/4 długości rzutu zacząć powoli dozować siłę docisku. Trzeba to po prostu wyczuć. Na początku hamulec dokręcałem tak, żeby przynęta po zwolnieniu hamulca rzutowego wolno zjeżdżała i stopniowo odkręcałem. Teraz po prawie dwóch miesiącach łowienia w czasie kilkugodzinnego wypady zdarza mi się może jedna, dwie niewielkie brody. Oczywiście wciąż ćwiczę, bo na razie to wciąż jest pełna amatorka, daleko mi do doświadczonych kolegów z forum  ;)

nie wiem co ma ten link do mojego pytania ale ciekawa lektura  :) dzieki !!

caly sprzet juz skompletowany ale niestety zobacze go dopiero pod koniec lipca jak wroce do domu pozniej 4 tyg treningow na suchara i ruszam na szwecje :D 

pozdrawiam!! 

nie wiem co ma ten link do mojego pytania

polecam najpierw przeczytac a pozniej pomyslec, co ten link moglby miec wspolnego z pytaniami jak te ponizej

dobra, ok domyslam sie juz co to jest broda :) jak w takim razie jej unikac?? kiedy blokowac szpule?? chwile przed wpadnieciem przynety do wody ?? jak mocno dokrecic hamulec rzutowy??

• Like 1

polecam najpierw przeczytac a pozniej pomyslec, co ten link moglby miec wspolnego z pytaniami jak te ponizej

pewnie by ich nie było, ew. mniej tych samych do bólu...nie bać się plećki a co do bród tu masz easy fixy

a jak mało

powodzenia, dodam, że przez ponad półtora roku ani razu nic nie ciąłem wszystko się dało rozplątać tym sposobem.