Skocz do zawartości

Pstrągi 2009

ŁukaszGD

Rekomendowane odpowiedzi

też byłem w weekend, złowiłem 1 ok 30 cm, drugiego podobnego spiąłem, miałem sporo delikatnych brań, których nie mogłem zaciąć, głownie na wirówkę prowadzoną z prądem, a jedyny którego zaciąłem spiął się pod samymi nogami :wacko:

kotwice ostrzę często wiec podejrzewam, że problem leży w zbyt słabym zacięciu

mój kolega złowił 2 gluty, ale miał też na wędce ok 40 i 30, oba z tego samego miejsca w 2 kolejnych rzutach, oba spadły przy podbieraniu :angry:

pzdr

Grzecho

Wydaje sie to dobre rozwiązanie ....

.... na pstragowe dzieci.

Swego czasu mój ojciec na taka przynetę trafił dzieciaka ciut ponad 60cm

A regularnie na naszych rzeczkach tłucze pstrągowy standard niczym nie odbiegajacy od moich ryb łapanych na większe wobki.

Zresztą swoje dwa pstrągi z Drawy też złapał na najmniejsze kopytka więc ..... nie tylko dzieci się na to nabieraja

3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem :D

Wydaje sie to dobre rozwiązanie ....

.... na pstragowe dzieci.

No jeśli 40-45cm to dla Ciebie dzieci to oki :D Dla mnie to ładne pstrągi.

Ciężaru główki nie dobiera się pod wielkości ryb. Pstrągi żywią się także małymi żyjątkami buszującymi przy dnie. Więc odpowiednio poprowadzony twisterek będzie strzałem w 10 :D

A tu sie nie zgodze , do rozmiarów dorastaja jak najbardzie, tylko wspołczynnik kondycji [K] liczony na podstawie długosści kaudalnej i masy ciała jest o wiele wyższy. mieszkałem w okolicach N. Sącza przez 20 lat, wierz mi ze widziałem wiele 50 cm pstragów, spraw by ludzie nie brali 30 cm pstragów, a efekty będa wspaniałe. i nie mam na mysli C&R, a zdrowy rozsądek.

A tu sie nie zgodze , do rozmiarów dorastaja jak najbardzie, tylko wspołczynnik kondycji [K] liczony na podstawie długosści kaudalnej i masy ciała jest o wiele wyższy. mieszkałem w okolicach N. Sącza przez 20 lat, wierz mi ze widziałem wiele 50 cm pstragów, spraw by ludzie nie brali 30 cm pstragów, a efekty będa wspaniałe. i nie mam na mysli C&R, a zdrowy rozsądek.

No nie wiem. Ja słyszałem (i to od jednego z Twoich znajomych), że w niektórych rzeczkach może być max. np 40cm. W sumie to znam taką rzeczkę. Nikt tam nie łowi, oprócz jednej osoby, która wszystkie ryby wypuszcza - ot taki zapomniany ciurek daleko od cywilizacji. Ryb jest sporo, ale 35cm to już okaz.

Ogólnie to wielki łeb i mało ciała :D

Sugerujesz że Pstrąg w akwarium 40 litrowym nie skarłowacieje jeśli będziemy go dobrze karmi

Kolego widze ze twój poziom zaawansowania w biologii jest na 3-

Poszperaj popytaj , co to jest pojemnosc srodowiska zanim zadajesz pytania na które żal udzielać odpowiedzi. i moje ostatnie pytanie ile razy w zyciu byłeś na pstrągach ??

Wielkość rzeki niema wielkiego znaczenia, bo dam do porównania

takie rzeki Dunajec Bóbr San Pasłęka,

Panowie liczy się żyzność i produkcja pierwotna.

W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki.

Ja akurat o wielkości rzeczki nie myślałem, raczej o innych czynnikach. Znam rzeczki na krok, w których kiedyś trafiały się 60'aki. Już ich tam nie ma, ale z innych powodów niż wielkość ciurka :D

Podsumowując, są wody w których ciężko złowić 40'aka i takie w których takie ryby to średniaki. Dlatego nie ma co deprecjonować osiągnięć innych, ponieważ mogą one być trudne do uzyskania w pewnych warunkach, a bardzo łatwe w innych (czyt. dostępność rybnej wody).

I żeby nie było - ja pstrągów nie łowię, ale połowa moich kolegów się za nimi ugania i to także po Twojej wodzie, więc wiem gdzie jakie ryby łowią. Sukces na jednej wodzie byłby porażką na zupełnie innym ciurku :D

W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki.

I żeby nie było - ja pstrągów nie łowię, ale połowa moich kolegów się za nimi ugania i to także po Twojej wodzie, więc wiem gdzie jakie ryby łowią. Sukces na jednej wodzie byłby porażką na zupełnie innym ciurku :D

A ja mam kilku kolegów którzy też znają kilku kolegów i oni im mówili ze słyszeli ze ktoś coś złowił.

Nad wode marsz!!! a potem sie mi tu mądrzyć!!

A ja mam kilku kolegów którzy też znają kilku kolegów i oni im mówili ze słyszeli ze ktoś coś złowił.

Nad wode marsz!!! a potem sie mi tu mądrzyć!!

Oki z mojej strony EOT.

@wobler129 >Ostatnio miałem podobną sytuację i 3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem :D

@jajakub >Swego czasu mój ojciec na taka przynetę trafił dzieciaka ciut ponad 60cm

A regularnie na naszych rzeczkach tłucze pstrągowy standard niczym nie odbiegajacy od moich ryb łapanych na większe wobki.

Zresztą swoje dwa pstrągi z Drawy też złapał na najmniejsze kopytka więc ..... nie tylko dzieci się na to nabieraja

kilka małych twisterów i kopyt trafiło do mojego pudełka, pierwsze testy w nabliższy weekend B)

pzdr

Grzecho

Koledzy, proponuję przejść do meritum wątku

Zdjęcie dedykuję wszystkim tym, których pasją jest łowienie pstrągów i poszukiwanie wielkiego LORBASA.

Magiczne 60cm przekroczone :mellow: :mellow:

Z pstrągowymi pozdrowieniami!

Sebek pstrągi to nie jest moja pasja, mimo że lubię za nimi chodzić, ale mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli pogratuluję

Piękna ryba!