Skocz do zawartości

Pstrągi 2009

ŁukaszGD

Rekomendowane odpowiedzi

@farti

z cala pewnoscia jedynym celem twojego postu jest wywolanie burdy, wiec prosze ciebie juz na wstepie, zebys sobie odpuscil :D

Nie wiem skąd u Ciebie takie brzydkie przypuszczenia wobec mojej osoby ?! :wacko:

Jestem jedną z ostatnich osób które chciały by wywoływać burdy! Acz lubię gdy przedstawia się pewne sprawy z różnych perspektyw . Czy w/g Ciebie ktoś kto wrzuci tekst typu : ,, ..bo w krajach w których się wypuszcza ryby .. chce wywołać burdę ? Osobiście nie mam specjalnie sposobności bywać po za granicami kraju na rybach. Dlatego chcę przynajmniej tak się dowiedzieć jakie zasady tam obowiązują. Przyznaję , było to trochę przekorne z mojej strony. Ale pomiędzy zapytaniem o podejście do pewnych kwestii a wywoływaniem burd jest jednak spora różnica.

A jeśli już mam być szczery o dokładne powody. To może ujmę to tak.

Większość osób które właśnie powołują się na inne kraje . Robią to sposób strasznie gloryfikujący je , a upokarzający wręcz to co ,,rodzime. I ktoś kto nie bywa , a poczyta tylko forum wpada w jakichś kompleks narodowościowy. I myśli sobie jacy to my jesteśmy prymitywni i w jakim tyle za innymi. A tak na prawdę nie ma specjalnie do aż tak dużych kompleksów. Pod wieloma względami podejście jest inne na pewno. Ale w baaaaardzo wielu kwestiach nie mamy zupełnie się czego wstydzić .

Wystarcza mi najzwyklejsza w świecie rzetelność informacji o istniejącej sytuacji . Burdy pod jakim by nie były względem są tylko na szkodę nas wszystkich wędkarzy. I to za równo tych którzy wszystkie ryby wypuszczają , jak i tych którzy jakieś ryby zabiorą.

pozdrawiam

@farti

z cala pewnoscia jedynym celem twojego postu jest wywolanie burdy, wiec prosze ciebie juz na wstepie, zebys sobie odpuscil :D

Jestem jedną z ostatnich osób które chciały by wywoływać burdy!

bardzo mnie to cieszy :D a kwestie kompleksow narodowosciowych pozostawiam zakompleksionym :D

przejdzmy do pstragow :D

W imieniu mojego kolegi a raczej jego syna Michała młodego zapaleńca kropków i lipieni zgłaszam fotkę pstrąga 43cm. Kropek został złapany przez Michała na jednej ze śląskich rzeczek i po zmierzeniu oraz wykonaniu fotki wypuszczony. Mam nadzieję, że ta notatka zdopinguje młodego łowcę i zaloguje się na Jerkbait.

Michał gratuluję i czekamy na Twój pierwszy post...

/fotka wykonana tel. kom./

Piękny pstrągal. Gratulacje.

Ten 60-taczek też piękny. Gratki

3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem :D

Wydaje sie to dobre rozwiązanie ....

.... na pstragowe dzieci.

No jeśli 40-45cm to dla Ciebie dzieci to oki :D Dla mnie to ładne pstrągi.

Ciężaru główki nie dobiera się pod wielkości ryb. Pstrągi żywią się także małymi żyjątkami buszującymi przy dnie. Więc odpowiednio poprowadzony twisterek będzie strzałem w 10 :D

Macius Nierozśmieszaj Mnie... :mellow:

3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem :D

Wydaje sie to dobre rozwiązanie ....

.... na pstragowe dzieci.

No jeśli 40-45cm to dla Ciebie dzieci to oki :D Dla mnie to ładne pstrągi.

Ciężaru główki nie dobiera się pod wielkości ryb. Pstrągi żywią się także małymi żyjątkami buszującymi przy dnie. Więc odpowiednio poprowadzony twisterek będzie strzałem w 10 :D

Macius Nierozśmieszaj Mnie... :mellow:

:lol:

Po tym Sebkowym to w zasadzie wstyd wchodzic w temat, ale ze to pierwszy w sezonie, to chyba mozna. Rybka jeszcze nie wrocila do formy po tarle, ale pozostale wygladaly znacznie lepiej.

.

Na Executora 5 ze starej serii (srebrny), jakas tam wedka i jakis tam kolowrotek.

Pisalem pare dni temu, ze koledzy rozpoczeli w gorach sezon beze mnie i baradzo niestety nalapali sie feroxow - najmniejszy 3kg. Fotek nie wstawiam, bo to chyba inna kategoria powinna byc :unsure:

Pozdrawiam

post-128-1348914294,324_thumb.jpg

wczoraj trochę połowiłem złowiłem 5 potoków, 4 20+ i jednego 30-taka, 3 ryby mi spadły 1 ok. 40 cm, wydaje mi się, że z mojej winy bo zbyt forsownie go holowałem, szczególnie gdy wszedł w silny nurt, powinienem do niego podejść, 1 30+ już w trakcie podbierania i jeden mały, miałem jeszcze sporo brań tylko jedną rybę złowiłem na spławiany wobler, pozostałe brały na blaszki prowadzone z prądem /1 na wirówkę pozostałe na małe wahadełko - odkrycie wyprawy, próbowałem też łowić na małe gumy ale nie było żadnych efektów/

niezłą akcję miałem z jednym pstrągiem, prawdziwe pstrągowe jaja, zarzuciłem blaszkę tak, że trafiła do wody, ale żyłka zawisała na gałęzi tuż nad wodą, nie zwijałem tylko próbowałem odczepić żyłkę w tym czasie nastąpiło branie, potok sam się zaciął, zrobił salto na woda i gałęzią odczepiając żyłkę, parę młynków i zaraz był na brzegu :mellow:

pzdr

Grzecho

Zgodnie z panujaca powszechnie moda na tajniaczenie sie z miejscowkami obstanmy przy nieDonie :lol: A dzis juz lowilem na Donie, ale wszystko <50cm wiec nie wyciagalem aparatu. Poszedlem dzis po grubaska ktory wczoraj mi spadl, ale znajomy z klubu sie na niego napatoczyl doslownie kilka minut przede mna i jedynie pomagalem przy podebraniu tego szescdziesiataka. Motyla noga :angry:

dzisiaj kolejny wypad na potoki, obławiałem nowy odcinek rzeki, ryby stały w miejscach z silniejszym uciągiem, złowiłem 6 potoków, 1 mi spadł, 4 - 30-staki, w tym 2x 37cm i 2 25+, znowu najskuteczniejsze okazały się wirówki 2 i małe wahadełka prowadzone z prądem, tylko jedną rybę złowiłem na spławiony z nurtem wobler, powoli prowadzony pod prąd.

ryby brały mocno i zdecydowanie dlatego tylko 1 spad :mellow:

w wodzie pływa już bardzo dużo żab, takich mniej więcej 15 cm, ale niestety nie widziałem żadnego ataku potoka na nie, może są zbyt duże :unsure:

pzdr

Grzecho