popper Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ja też wpadłem dzisiaj nad rzekę. Zacząłem ok. 8.00, skończyłem po 12.00.Pstrągi były . Dwa nawet ładne. Na oko ok. 40 centymetrowe. Pozostałe 4 sztuki oceniłem na 30-35 cm. Drobniejszych nie policzyłem ale kilka sztuk, bardzo agresywnych, zaatakowało Veltica nr 2, prowadzonego szybko, z nurtem rzeki.Wszystkie tłuściutkie, wypasione, silne jak mało kiedy. Szalały, prawdopodobnie w związku z trwającą rójką owadów. Wypinałem ryby w wodzie, bez fotek. Szkoda mi było czasu, na mizdrzenie się z aparatem (a miałem już nie zabierać lustrzanki ).Brały dobrze i na obrotówkę Black Fury i na woblerka - Krakuska ok. 5 cm imitującego strzeblę. Jeden z trzydziestaków bardzo dzielnie uciekał mi z nurtem. Udało mu się wpłynąć prosto między moje wodery (brodziłem). Znalazł się daleko za mną a moja pstrągóweczka zaprezentowała ugięcie „kołowe” Były jeszcze 4 ryby, których nie zapiąłem dość skutecznie . Między innymi ładna samica ok. +40cm, która bardzo dzielnie walczyła na głębokiej wodzie „własnego” dołka.Wzięła na Krakuska. Tak młynkowała, tak się zakręciła, że żyłka owinęła się jej wokół głowy. Nie dostała się na szczęście pod skrzela. Gdy zacząłem wyplątywać ją z tej matni, chlapnęła mi ogonem i tyle ją widziałem . Cieszy jednak, że rzeczka żyje i dobrze rokuje na przyszłość. Myślę, że końcówka sezonu, może jeszcze zaowocować bardzo ładnymi rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssamer Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 pstrągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 ładnie Panie Remigiuszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iREK Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 piękny ciemny samiec, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Fajna rybka, ale jakis opis by sie przydal kolego w stylu: z pradem, pod prad... pradem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dzisiaj po telefonie od Bujo zmieniłem taktykę - ryby rzeczywiście olewały rojąca się cytrynówkę a zbierały pojedyncze normalne jętki... efekty były dość szybko - 41 i 44cm, oba na suchara. 41 to chyba ryba którą spiąłem dwa dni temu w tym samym miejscu - świeży ślad po haku Dzięki Bujo!! Co prawda zamiast 60 dwie 40 ale mam nadzieję wybaczysz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 i jeszcze portrety przed odpłynięciem: . i jeszcze dwa linki: http://www.youtube.com/watch?v=B4ijrpoqNxE&feature=chann el_page Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam, Standerus- tym razem ci wybacze ale na nastepnej wyprawie musisz sie bardziej postarac :D Gratulacje!!! Super rybki. U mnie jeszcze kilka dni zombie i bede w Szwecji Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Od dłuższego czasu nie łowiłem potoków, więc dzisiaj postanowiłem sprawdzić co się u nich dzieje Ryby brały, złowiłem 8 sztuk, 5 mi spadło, w większości maluchy, ale parę było większych, mierzyłem tylko największą ok. 37 cm, najlepszą przynętą okazała się jak zwykle obrotówka 2 prowadzona z prądem, tylko 1 rybę złowiłem na wobler, także prowadzony z prądem, widziałem też dużo wyjść i podskubywań przynęty.Widać, że ochłodzenie, zachmurzenie i deszcz, a co za tym idzie trącona woda potokom bardzo odpowiada pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Niestety dzisiaj lało, lało mniej więcej tak jak kiedy Bujo był u nas 1 raz w IE. w 3h zweryfikowałem negatywnie dwie kurtki Ale za cierpliwość nagroda - 47cm...Ciągle nie to czego szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Witam, Kuba- gdzie jest 60 ? :D Co do kurtki to Simms Gore-Tex :D Nie ma takiego deszczu co by nie wytrzymala. 47 cm gratuluje!!! Piekna ryba. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Panowie jeszcze tylko 1,5 m-ca i koniec pstrągów, a tu chyba nikt nie jeździ ??? Może ktoś ożywi wątek jakims lorbaskiem orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dero1990 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Panowie jeszcze tylko 1,5 m-ca i koniec pstrągów, a tu chyba nikt nie jeździ ??? Może ktoś ożywi wątek jakims lorbaskiem orion Mówisz.. Masz.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Brawo Łukasz To się nazywa, szybka riposta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Trochę na rozruszanie wątku bo jeszcze miesiąc i kilka dni i będziemy czekać do następnego roku. Nie było łatwo - woda podwyższona (to plus), minus bo wystąpiła niekiedy z koryta i trzeba było brodzić w bagnisku, pokrzywy wyższe ode mnie, a dostęp do wody niekiedy niemożliwy .... czy castingiem można? Po raz kolejny udało się i to całkiem skutecznie - razem ze Sławkiem kilkadziesiąt wyjść, wiele brań ale ... rybami ponad wymiar może pochwalić się tylko Sławek - zlał mi tyłek aż strach myśleć - 43 i 47 cm. Skuteczne praktycznie tylko obrotówki oraz karlinki Stefana Przychodźki K1 i K2. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Remku aby nie być gołosłownym i by pełnię obrazu przedstawić dodaj, że przez poprzedzające 6-7 godzin miałeś więcej wyjść (choć rybę złowiłeś wtedy i tak mniejszą z 20cm okonia a ja na wobka około 35 cm szczupaczka )Ale dzień i wyprawa nad na nowo poznawaną rzeczkę były naprawdę przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Sławku - wyjścia to wyjścia, a ryby to ryby - liczy się to co się złowi a nie to co się widzi Następnym razem jesteś bez najmniejszych szans - kropelka super glue na szpulke multika PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Sławek, wielkie gratki. Piekne ryby. A jaką masz czapkę, fiuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Mam pytanko, widzę że na końcu macie tylko agrafkę - czy plecionka się nie skręcała pod obrotówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Mam pytanko, widzę że na końcu macie tylko agrafkę - czy plecionka się nie skręcała pod obrotówką ? Zarąbiście się skręca w każdym razie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Piękne ryby. A jak jest z ich formą ? Przeżywaja po wypuszczeniu ? Gdy jakiś czas temu złowiłem tęczaka na prywatnej gliniance nie dał rady odpłynąć A co obrotówek mam ten sam problem, łowię żyłka i już po jednym żucie żyłka jest skręcona Zakładam agrafke z krętlikiem i to nic nie daje. Słyszałem o jakiś krętlikach łożyskowych ale czy to coś da ? To jest dla mnie straszny problem bo lubie łowić na obrotówki ale ze skręconą zyłką nie da się łowić. Macie jakieś sposoby na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 W naszym przypadku nie było najmniejszego problemu. Pstrągi odpływały na prawdę w wyśmienitej kondycji. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Widocznie potoki w rzece mają więcej wigoru. A co z tymi obrotówkami ? macie jakieś pomysły na ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Temperatura wody rzeki robi swoje. Ja używam agrafki Solkrokena. Są super! linka i tak lekko się skręca, ale przyznam szczerze nie przejmuję się?tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Dziękuję za miłe słowa a co do obrotówek, to mam wrażenie, że więcej z nimi problemu jest przy używaniu żyłek niż plecionek. Oczywiście jedne skręcają linkę bardziej a inne mniej. Inna sprawa, że na obrotówki nie łowię często - przy woblerach nie ma problemu ze skręcaniem linki w ogóle .Remku ta kropelku kleju mi nie przeszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi