wobler129 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Dziś jeden 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 też byłem w weekend, złowiłem 1 ok 30 cm, drugiego podobnego spiąłem, miałem sporo delikatnych brań, których nie mogłem zaciąć, głownie na wirówkę prowadzoną z prądem, a jedyny którego zaciąłem spiął się pod samymi nogami kotwice ostrzę często wiec podejrzewam, że problem leży w zbyt słabym zacięciu mój kolega złowił 2 gluty, ale miał też na wędce ok 40 i 30, oba z tego samego miejsca w 2 kolejnych rzutach, oba spadły przy podbieraniu pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 @Grzeczo w takich sytuacjach spróbuj paproszków. Ostatnio miałem podobną sytuację i 3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem Wydaje sie to dobre rozwiązanie .... .... na pstragowe dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wydaje sie to dobre rozwiązanie .... .... na pstragowe dzieci. Swego czasu mój ojciec na taka przynetę trafił dzieciaka ciut ponad 60cm A regularnie na naszych rzeczkach tłucze pstrągowy standard niczym nie odbiegajacy od moich ryb łapanych na większe wobki.Zresztą swoje dwa pstrągi z Drawy też złapał na najmniejsze kopytka więc ..... nie tylko dzieci się na to nabieraja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem Wydaje sie to dobre rozwiązanie .... .... na pstragowe dzieci. No jeśli 40-45cm to dla Ciebie dzieci to oki Dla mnie to ładne pstrągi. Ciężaru główki nie dobiera się pod wielkości ryb. Pstrągi żywią się także małymi żyjątkami buszującymi przy dnie. Więc odpowiednio poprowadzony twisterek będzie strzałem w 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 dla mnie 45 cm to wymiar na mojej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 dla mnie 45 cm to wymiar na mojej wodzie. W niektórych rzekach pstrągi nawet nie dorastają do takiego wymiaru i to nie dlatego, że wcześniej dostają w łeb, ale jako ichtiolog wiesz to zapewne lepiej ode mnie Nie każdy ma szczeście mieszkać na taką rzeką jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 A tu sie nie zgodze , do rozmiarów dorastaja jak najbardzie, tylko wspołczynnik kondycji [K] liczony na podstawie długosści kaudalnej i masy ciała jest o wiele wyższy. mieszkałem w okolicach N. Sącza przez 20 lat, wierz mi ze widziałem wiele 50 cm pstragów, spraw by ludzie nie brali 30 cm pstragów, a efekty będa wspaniałe. i nie mam na mysli C&R, a zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 A tu sie nie zgodze , do rozmiarów dorastaja jak najbardzie, tylko wspołczynnik kondycji [K] liczony na podstawie długosści kaudalnej i masy ciała jest o wiele wyższy. mieszkałem w okolicach N. Sącza przez 20 lat, wierz mi ze widziałem wiele 50 cm pstragów, spraw by ludzie nie brali 30 cm pstragów, a efekty będa wspaniałe. i nie mam na mysli C&R, a zdrowy rozsądek. No nie wiem. Ja słyszałem (i to od jednego z Twoich znajomych), że w niektórych rzeczkach może być max. np 40cm. W sumie to znam taką rzeczkę. Nikt tam nie łowi, oprócz jednej osoby, która wszystkie ryby wypuszcza - ot taki zapomniany ciurek daleko od cywilizacji. Ryb jest sporo, ale 35cm to już okaz.Ogólnie to wielki łeb i mało ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Chyba to normalne i doskonale widoczne jest, że np. szczupaki 80 cm nie będą występować nagminnie w rzeczce szer. 3 metry, raczej rybki 50 cm lub mniej. Podobnie jest z pstrągami, okoniami... Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wielkość rzeki niema wielkiego znaczenia, bo dam do porównania takie rzeki Dunajec Bóbr San Pasłęka, Panowie liczy się żyzność i produkcja pierwotna.W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Sugerujesz że Pstrąg w akwarium 40 litrowym nie skarłowacieje jeśli będziemy go dobrze karmić? Mi się jakoś nie chce wierzyć w kabany z ciurka nad którym można zrobić krok a głębokości nie przekraczają 70cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Sugerujesz że Pstrąg w akwarium 40 litrowym nie skarłowacieje jeśli będziemy go dobrze karmi Kolego widze ze twój poziom zaawansowania w biologii jest na 3- Poszperaj popytaj , co to jest pojemnosc srodowiska zanim zadajesz pytania na które żal udzielać odpowiedzi. i moje ostatnie pytanie ile razy w zyciu byłeś na pstrągach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wielkość rzeki niema wielkiego znaczenia, bo dam do porównania takie rzeki Dunajec Bóbr San Pasłęka, Panowie liczy się żyzność i produkcja pierwotna.W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki. Ja akurat o wielkości rzeczki nie myślałem, raczej o innych czynnikach. Znam rzeczki na krok, w których kiedyś trafiały się 60'aki. Już ich tam nie ma, ale z innych powodów niż wielkość ciurka Podsumowując, są wody w których ciężko złowić 40'aka i takie w których takie ryby to średniaki. Dlatego nie ma co deprecjonować osiągnięć innych, ponieważ mogą one być trudne do uzyskania w pewnych warunkach, a bardzo łatwe w innych (czyt. dostępność rybnej wody). I żeby nie było - ja pstrągów nie łowię, ale połowa moich kolegów się za nimi ugania i to także po Twojej wodzie, więc wiem gdzie jakie ryby łowią. Sukces na jednej wodzie byłby porażką na zupełnie innym ciurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wielkość rzeki niema wielkiego znaczenia, bo dam do porównania takie rzeki Dunajec Bóbr San Pasłęka, Panowie liczy się żyzność i produkcja pierwotna.W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki. I żeby nie było - ja pstrągów nie łowię, ale połowa moich kolegów się za nimi ugania i to także po Twojej wodzie, więc wiem gdzie jakie ryby łowią. Sukces na jednej wodzie byłby porażką na zupełnie innym ciurku A ja mam kilku kolegów którzy też znają kilku kolegów i oni im mówili ze słyszeli ze ktoś coś złowił. Nad wode marsz!!! a potem sie mi tu mądrzyć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wielkość rzeki niema wielkiego znaczenia, bo dam do porównania takie rzeki Dunajec Bóbr San Pasłęka, Panowie liczy się żyzność i produkcja pierwotna.W dunajcu jest wiele 50 cm pstragów, ale ich masa dorównuje 40 cm pstragom z pewnej rzeczki. I żeby nie było - ja pstrągów nie łowię, ale połowa moich kolegów się za nimi ugania i to także po Twojej wodzie, więc wiem gdzie jakie ryby łowią. Sukces na jednej wodzie byłby porażką na zupełnie innym ciurku A ja mam kilku kolegów którzy też znają kilku kolegów i oni im mówili ze słyszeli ze ktoś coś złowił. Nad wode marsz!!! a potem sie mi tu mądrzyć!! Oki z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Naucz się kolego czytać ze zrozumieniem.Piszesz że wielkość rzeki nie ma większego znaczenia.Moim zdaniem jest tak że wielkość rzeki nie ma znaczenia dopóki nie zejdziemy zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 @wobler129 >Ostatnio miałem podobną sytuację i 3cm twisterek na 2g główce był trafnym rozwiązaniem @jajakub >Swego czasu mój ojciec na taka przynetę trafił dzieciaka ciut ponad 60cmA regularnie na naszych rzeczkach tłucze pstrągowy standard niczym nie odbiegajacy od moich ryb łapanych na większe wobki.Zresztą swoje dwa pstrągi z Drawy też złapał na najmniejsze kopytka więc ..... nie tylko dzieci się na to nabieraja kilka małych twisterów i kopyt trafiło do mojego pudełka, pierwsze testy w nabliższy weekend pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Koledzy, proponuję przejść do meritum wątku Zdjęcie dedykuję wszystkim tym, których pasją jest łowienie pstrągów i poszukiwanie wielkiego LORBASA. Magiczne 60cm przekroczone :mellow: Z pstrągowymi pozdrowieniami! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Noooo Sebastian wielkie gratulację !!!Tylko czekałem na lewy sierpowy z Twojej strony i masz na koncie KO !!! PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Koledzy, proponuję przejść do meritum wątku Zdjęcie dedykuję wszystkim tym, których pasją jest łowienie pstrągów i poszukiwanie wielkiego LORBASA. Magiczne 60cm przekroczone :mellow: Z pstrągowymi pozdrowieniami! Sebek pstrągi to nie jest moja pasja, mimo że lubię za nimi chodzić, ale mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko jeśli pogratuluję Piękna ryba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Coś wspaniałego! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Sebek . . . dlaczego mi to robisz ??? Kurcze Gratki, ale to totalny nokaut z Twojej strony.No to mam nieprzespaną nockę. Pozdro Kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 hmmmmmmmmmmm no to @rognis pozamiatał gratulacje! a jeśli można trochę szczegółów to szto eto jemu z pyska wylata? jaki zestaw tego potwora z wody wytaszczył? bo łowisko pewnie zostanie utajnione .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi