Skocz do zawartości
  • 0

Wygodny ponton dwuosobowy

PiotrekF

Pytanie

Witam, przyszedł czas na wymianę pływadła na  coś większego. Dotychczas używałem do celów spinningowych pontonu pasat 4k, spisywał się dobrze, jednak na dwie osoby trochę ciasnawy. :) Postanowiliśmy z kumplem, że składamy się na jakiś fajny ponton, bo i tak 99% wypraw wędkarskich odbywa się wspólnie. Przeszukałem już masę tematów i zdecydowany jestem na długość będzie to 360. Myślę, że w dwie osoby spokojnie go zwodujemy a i może jakimś cudem uda się raz na rok samemu, na oku mam dwa pontony:

Pro Marine Forsage 360 

Kolibri KM360 D 

Porównując te dwa pontony wiem, że są wykonane z podobnego solidnego materiału także są bezpieczne. Dlatego najbardziej zależy nam na komforcie łowienia to jest główny argument decydujący o wyborze :)  Na zdjęciach widzę, że różnią się wymiarami jeśli chodzi o odległość rozsuniętych ławek. Kolibri ma dłuższą szynę pod siedziska, co za tym idzie można je rozsunąć naprawdę szeroko siedzi się w większych odległościach od siebie . Czy w pro Marine mimo bardziej zbliżonych ławek łowi się komfortowo? nie przeszkadzając sobie nawzajem wymachując wędkami? obławiając  jedną stronę ?

Co byście wybrali na moim miejscu, chodzi mi o osoby które łowią zawsze z towarzyszem i mają doświadczenie. Czy parametry o których wspominam mają jakiś większy wpływ na wygodę. Dodam, że będziemy tylko i wyłącznie spinningować będą to zaporówki, najczęściej Pilchowice, Mietków, Bukówka. Często z opcją nocowania na pontonie :) Przed wydaniem paru tyś zł wolę się upewnić, że nie będę żałował :) liczę na wasze rady.  ;)

Edytowane przez PiotrekF

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

powiem szczerze ze rozstaw ławek dla 2 osób w pro marine 360 jest wystarczający żeby komfortowo pływać. raczej wędkuje w pozycji stojącej, kumpel który ze mną pływa tez wiec stoimy na przeciwległych końcach i rozstaw ławek nie ma wtedy zbyt dużego znaczenia.

• 0

jeśli masz nad swoją wodą miejsce do slipowania łodzi nie martwiłbym się w ogóle. pływam na KM360D, sam go rozkładam, składam, woduję i pływam. warunek to kółka transportowe, które możesz dokupić do zestawu. próby przenoszenia pontonu nigdy nie podejmowałem.

• 0

To ja dodam swoje trzy grosze na temat pontonów pro-marine. Posiadam takowy od roku (patriot) i jestem bardzo zadowolony. Otóż wczoraj przy wiosłowaniu złamała mi się taka tulejka co to dulka się w niej obraca... lub na odwrót, nie wiem, nie znam się. W każdym razie wykonanie tego jest badziewne. Najbardziej narażona na przeciążenia część pontonu, a zrobiona z jakiegoś gównianego i do tego cienkiego plastiku. Dzwonię do odpłyniesz.pl, tłumaczę, wysyłam mms ze zdjęciem, a w odpowiedzi otrzymuję sms 100zł plus 17 koszty przesyłki. Oddzwaniam i pytam o gwarancję, bo ponton kupiłem rok temu. "To jest uszkodzenie mechaniczne, gwarancja tego nie obejmuje. Pan ZA MOCNO WIOSŁOWAŁ". Odpowiadam, że wiosła służą do wiosłowania, jak można za mocno wiosłować.... Generalnie zostałem olany po prostu...

Przykro mi o tym pisać, bo te pontony są naprawdę fajne. Coś wymyślę i zastąpię sobie tę tulejkę kawałkiem stalowej rurki, albo nawet drewnianego kołka, ale jestem teraz na wczasach i nie mogę pływać, a przyjechałem... pływać.

Pamiętajcie więc, jak jeździcie rowerem, to za mocno nie pedałujcie ;)

Edytowane przez Mosteque