Skocz do zawartości

Dorsz - jaki blank na morze?

Liseq

Rekomendowane odpowiedzi

A oto moje:

W czasie jednego tylko przypływu w Norge (ok. 2h przed i 2 po) łowiliśmy po kilkadziesiąt ryb (większość szczurków takich do 2kg strząsając), w tym kilka- kilkanaście w przedziale 5-12kg. Trzeciego dnia miałem już takie zakwasy, że holowałem prawie wyłącznie z pleców. Głębokość podania przynęty wynosiła zaledwie 30-50m. Nie wyobrażam sobie używania w takich warunkach wędziska dłuższego niż 7'. Kadra może sobie łowić nawet odległościówkami - bo walczy o każdą, najmniejsza nawet rybę.

Dywagacje nt. długości blanku nie powinny być prowadzone w oderwaniu od (bardzo) skonkretyzowanego zastosowania :)

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak Krzyśku, kij powyżej 7 na łódce to prawdziwa katorga no chyba ze ma się posturę gladiatora. ja niestety takiej nie mam. I wcale nie trzeba do Norge smigać po zakwasy. Dobry dzien na bałtyku potrafi dac takie same wrażenia. :D

Tak z ciekawości koleś zabrał na łódkę szklaka prawie podlodowego- bodaj 5.6 długości, łowiło się super, choc gdzieś w podświadomości tkwi przekonanie ze to mało...dla mnie graniczna maxymalna długość na zatokowe kotki to 2,4m.

• 2 lata później...
  • 4 lata później...

Podnoszę temat.

Pisałem o kutrze i polskim wybrzeżu.

Norge jak i motorówka to inna bajka- w tych przypadkach rządzą króciaki B)

Np. Norwegia i ponton. Konkretnie jakie długości tych króciaków? Max. to 2,1m, a minimum? Zawsze łowiłem z kutrów  długim kijem. Z upływem czasu sił nie przybywa i chciałbym kupić sobie w miarę możliwości kij jak najkrótszy w jednym kawałku. Taki 30-50lbs.