Silnik jest świeżo po przeglądzie na którym nic nie wyszło, gaźnik ustawiony tak jak w fabryce.
Merc podczas płynięcia potrafi sobie zgasnąć. Płynę sobie powiedzmy na pół manetki i gaśnie tak jakby nie dostawał paliwa. Po takim numerze odpala za pierwszym razem ale próba dodania gazu na włączonym biegu kończy się zgaśnięciem i tak kilka razy aż załapie. Na biegu jałowym można go piłować i nie gaśnie.
Nie zauważyłem żeby coś się wkręciło w śrubę. Myślałem że może woda dostała się do paliwa ale działo się to zarówno podczas deszczu jak i suchej pogody.
Sprawa jest niestety sporadyczna i ciężko to wywołać w serwisie. Trochę wkurzająca, bo jakby sobie zgasł potem odpalił i można było dalej normalnie płynąć to nie byłoby sprawy. Najgorsze jest to że po zgaśnięciu odpalam i nie mogę płynąć bo skubaniec znowu się buntuje.
Dodam iż silnik ma przepływane ok 50 mth i ma 2 lata.
Będę wdzięczny za nakierowanie gdzie szukać ew przyczyny. Jestem raczej zielony w tematach motoryzacyjnych.
Pytanie
rower26
Witam,
Prośba o pomoc i ewentualne wskazówki.
Silnik jest świeżo po przeglądzie na którym nic nie wyszło, gaźnik ustawiony tak jak w fabryce.
Merc podczas płynięcia potrafi sobie zgasnąć. Płynę sobie powiedzmy na pół manetki i gaśnie tak jakby nie dostawał paliwa. Po takim numerze odpala za pierwszym razem ale próba dodania gazu na włączonym biegu kończy się zgaśnięciem i tak kilka razy aż załapie. Na biegu jałowym można go piłować i nie gaśnie.
Nie zauważyłem żeby coś się wkręciło w śrubę. Myślałem że może woda dostała się do paliwa ale działo się to zarówno podczas deszczu jak i suchej pogody.
Sprawa jest niestety sporadyczna i ciężko to wywołać w serwisie. Trochę wkurzająca, bo jakby sobie zgasł potem odpalił i można było dalej normalnie płynąć to nie byłoby sprawy. Najgorsze jest to że po zgaśnięciu odpalam i nie mogę płynąć bo skubaniec znowu się buntuje.
Dodam iż silnik ma przepływane ok 50 mth i ma 2 lata.
Będę wdzięczny za nakierowanie gdzie szukać ew przyczyny. Jestem raczej zielony w tematach motoryzacyjnych.
Edytowane przez rower26Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
8
7
7
Popularne dni
29 Paź
12
25 Cze
8
28 Paź
8
24 Cze
8
Top użytkownicy dla tego pytania
rower26 13 odpowiedzi
pablo111l 8 odpowiedzi
evin 7 odpowiedzi
trout master 7 odpowiedzi
Popularne dni
29 Paź 2019
12 odpowiedzi
25 Cze 2014
8 odpowiedzi
28 Paź 2019
8 odpowiedzi
24 Cze 2014
8 odpowiedzi
Popularne posty
prometeusz16
Rozebrać gaźnik do ostatniej śrubki. wszystko przedmuchać sprężonym powietrzem, każdą dyszę obejrzeć dokładnie i można też przeczyścić cienkim drucikiem miedzianym np z jakiegoś kabla. Niektórzy moczą
rower26
hmm czyli może to wcale nie być generalna usterka. zobaczę poobserwuję i sprawdzę patent ze ssaniem. Czyli jakbyś mógł rozwinąć. Gdy zgaśnie odpalam i co wtedy dopiero ssanie ? Czy przed odpaleniem ss
Opublikowane grafiki
71 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi