lukomat Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 @pawel niezinny, wydawalo mi sie, ze dosyc jasno sprecyzowalem pytanie o to co bedziesz zabieral z rzek trociowych jak juz skoncza sie te niedobitki.Musze cie rozczarowac, ale nie bede sie z toba kopal po jajach, kelt byl zjedzony w Polsce jakies 6 lat temu. Pisalem o Szkocji kilkanascie razy na jerku i na forsie tez i powtorze jeszcze raz: w krajach cywilizowanych wedkarsko kelty sie bezwarunkowo wypuszcza. Co to wogole za tlumaczenie, ze u nas taka tradycja i tak juz musi byc. Rownamy w gore czy w dol? Chcemy, zeby bylo lepiej to uczmy sie od tych ktorzy wiedza jak dbac o wody. Ktos podal rowniez argument, ze w okresie zimowym nie ma alternatywy dla keltow (nie pamietam czy to na tym forum). Oczywiscie, ze jest: trocie z plazy. Temat zaczyna sie dynamicznie rozwijac i mysle, ze jest tylko kwestia czasu kiedy dogonimy inne kraje nadbaltyckie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Luko, nie będziemy nic zabierać bo nie będzie co łowić Nasi włodarze już dawno wymyślili, że najbardziej IM się opłaca wpuszczać betonowe smolty w ujściach rzek i odławiać srebrniaki też w ujściach oraz do tarła na punktach odłowu żeby czasem se te pojedyncze co przemkną zapory z sieci gniazd nie rozkopały Najgorsze jest to , że w tym temacie niewiele od nas zależy. Ale w temacie. Dziś wzięłem urlop, żeby zaznać w spokoju przygody nad Redą , i rozdziewiczyłem się w końcu trociowo w 2009 Pięknie było! Do 9-tej sam nad rzeką. Pochmurno, ok.zera ,cichutko, czasami śnieżek Woda niska i przejrzysta. Mogłem łowić powoli i starannie ,jak na trociach trzeba.Wyjęłem 65cm w przyzwoitej kondycji. Druga nieco mniejsza odprowadziła mi wobka pod nogi na żółciutki piaseczek. Z odległości 2 metrów popatrzyliśmy sobie w oczy przez chwilę i wróciła w zwałkę. Zmieniłem wobka, pierwszy rzut i łup!-nie zacięta Widziałem jeszcze jedną niewielką(ok.45cm) z pleśniawką na ogonie, odpoczywającą przy brzegu. A na trociowe wahadło złowiłem lipienia ok. 42-43cm. Łupnął zaraz po poderwaniu z dna w dołku pod korzeniami Kotwicy nr 4 na szczęście nie zdołał połknąć i zahaczył się nazewnątrz pyska.Mimo stosowania C&R zdjęć nie zamieszczę. Oszczędzę niektórym dylematów. Takie mam prawo na szczęście <_< P.S. Kto ze znajomych chce zobaczyć zdjątka podajcie maila na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 @lukomat, uważam że to pytanie raczej do rybaków i kłusowników (czyli także PZW). Jestem na trociach kilka razy w roku, bo mam niestety kilkaset kilometrów w jedną stronę... Biorąc pod uwagę jak często łowi się trocie, niewiele mogę złego narobić. Natomiast jeśli łowił bym je np kilka w miesiącu (daj Boże ) to większość by wracała do wody, nie mam zamiaru karmić sąsiadów czy kota z piwnicy. By coś w wątku na temat powiedzieć , to Drwęca w większości zamarzięta, jest kilka metrów wolnej wody płynącej środkiem, łowić można z nawisów ale polecam kamizelkę asekuracyją. pozdrawiam Paweł niznny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzisiejsza trotka, z malo docenianej trociowej rzeki. Dzis pierwszy raz w zyciu poszedlem na troc i sie udalo dopasc jedna 59 cm, /mam nadzieje ze moderator nie usunie tego zdjecia, bo rybka nie ma rowno 60 cm brakuje jej tylko 1 tym bardziej ze to ta pierwsza / a druga tez byla, ale byla sprytniejsza i sie spiela po krotkiej walce:d i obydwie capnely na wlasnego woblerka wiec radocha byla ogromna tylko zdjecie slabe bo czas byl wazny a i rybcia nie chciala zbytnio pozowac i poskakala po sniegu troszke rybka: tu capnela a tu druga mi sie wypiela podczas holu. to wszystko dzialo sie na ok 300 metrach rzeki,juz sie nie moge doczekac soboty EDIT: możemy przymknąć oko na ten 1cm gratuluję ryby, tym bardziej że pierwsza i do tego na własnego woblera - zdolną mamy młodzież Następnym razem zdjęci może będzie lepsze, ale rozumiem że przede wszystkim chciałeś rybę jak najszybciej wypuścić do wody, co jest w sumie ważniejsze. Pozdrawiam Friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Friko odzyskalem wiare zes jeszcze wedkarz... i nie zamieniles sie w urzednika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 dziwie sie Jurku, ze kiedykolwiek ja straciles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 gratuluję @adzio pierwszej trotki i życzę ci żebyś następnym razem miał tak samo nie zaludnioną miejscówke jak na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Adzio brawo! I do tego szczerość - mogłeś napisać, że rybka miała 61, ale wolałeś szczerość - super! I powodzenia w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 adzio -gratuluje niejadalnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Gratulacje!Możesz się na razie cieszyć ,że miasto na kresach, a i odcinek rzeki chyba nadal jest nizinny, więc ci nalot trockistów nie grozi. To,że troć tam jest wie kilku zainteresowanych, bo w zarybieniach pstrągiem na górnych odcinkach zawsze trafiała się nam domieszka wędrującego A przepławka działa dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 No dzieki wielkie Panowie za dobre slowa. Co do przeplawki to jakos tam dziala bo trocie padaja powyzej (...) Ten odcinek na ktorym lowilem wczoraj to jest juz woda nizinna /lowilem ponizej przeplawki/ zas powyzej jest juz gorska. Co do ludzi to jest kilku zapalencow (...) ktorych bardzo czesto widze nad rzeka, i w sobote tez byli, mieli jedne sreberko i jak je zobaczylem to nie wytrzymalem i pobieglem szybko do sklepu po kijaszka. A juz w niedziele to sami wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Dzis u mnie na zero, a jak u was Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymel Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Dzis u mnie na zero, a jak u was Panowie? U mnie jak i u kilku kolegów również. Wypad nad wodę spędzony w wyśmienitym gronie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 My w sobotę na Drwęcy w Lubiczu: zero. Miejscowi chodzą i opowiadają o dwu rybach złowionych w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Właśnie wróciłem. Z kolejnej (drugiej) wyprawy na morskie trocie w doborowym towarzystwie: Komancz'a i Mifka. Wynik - zero. Ale przygoda - ekstremalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Dla odswiezenia wadku.Wczoraj bylem na 2,5 godzinki nad pobliska rzeczka i zlapalem w ciagu 5 minut dwla kelty. Nie mierzylem ich ale mialy okolo +/- 70cm. Rybki zostaly zwrocone naturze. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 A tak wygladala sceneria akcji. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Pięknie połowiłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Nareszcie jakieś Łosośki Gratulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Dzisiaj wyskoczylem nad wode i sie trafil taki kelcik w 4 rzucie. A potem dlugo dlugo nic. Pozdrawiam i polamania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Szymański Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Gratuluję Wiśnia!Ciekawe zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyka1 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Na pierwszy rzut oka to samica łososia , ten ogon jakis taki wielki i cienki trzon ogonowy, ale mogę się mylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukexio Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Jaki wobler kolor dobry dla trocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Jaki wobler kolor dobry dla trocie?? Lukexio - zobacz tutaj -> http://www.jerkbait.pl/?p=196 oraz http://www.jerkbait.pl/?p=68 PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Nie wiem czy to nie samiec bo ma taki maly hak na dolnej czesci pyska. A zlapany zostal na przynete szkocka. Jak bede w domu to zrobie zdjecie tej przynety i pokaze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi