Skocz do zawartości

kołowrotek na Wisłę i nie tylko

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

2 na worma , jedno na prawą stronę korby , dwa pod szpule i knob na dwóch łożyskach. Bez kombinowania zbytniego poza dobraniem ośki z "dziurką" na tulejke. Oczywiście te na osi są mało istotne ale zato bardzo fajne szpulki można dopasować i w dodatku leciutkie a korbek z knobami na dwóch łożyskach jest cała gama :) do sklepu lecieć znajlmego i przymierzac :D

Edytowane przez Qowax001

A widziales wielkosc Emblema 3000 w porownaniu z 3500? ;) To nie jest jak 2500 do 3000 ;)

Nie mam nic do Emblema, to bardzo dobre krecioly. Jednak nie pasuje mi do kija ani masowo ani wielkosciowo.

Tak się składa, że zdarza mi się z Piotrkiem od czasu do czasu połowić :) Różnica...niewielka.

• Like 1

2 na worma , jedno na prawą stronę korby , dwa pod szpule i knob na dwóch łożyskach. Bez kombinowania zbytniego poza dobraniem ośki z "dziurką" na tulejke. Oczywiście te na osi są mało istotne ale zato bardzo fajne szpulki można dopasować i w dodatku leciutkie a korbek z knobami na dwóch łożyskach jest cała gama :) do sklepu lecieć znajlmego i przymierzac :D

Na worma na gore juz rozkminilem. Pomierzylem tulejke teflonowa i powinno tam wejsc lozysko o wymiarach 6x3x2.5. Nie wykombinowalem co zrobic z dolem worma, bo tam jest taka wykombinowana tulejka teflonowa, z nacieciem, w ktore wsuwa sie blaszka blokujaca wysuniecie sie worma z korpusu. Jedna czesc (gorna) tej tulejki to tez wymiar 6x3x2.5, ale dolna czesc (siedzaca w korpusie) to juz bedzie chyba 7x3x2.5. I nie za bardzo wiem, jak to zrobic, bo pomiedzy nie wsuwac sie jeszcze musi ta blaszka blokujaca. Podpowiedz cos ;)

Prawa strone korby mam podparta oryginalnie (Z-ka).

Knob mam tez lozyskowany oryginalnie.

Podpowiedz jeszcze od jakiego modelu mozna podmienic oske, zeby moc dopasowac inne szpule?

Ja na worma z tyłu dawałem 2 łożyska , tulejke w gniazdo (home made by distal) 2 cieniutkie podkładki pomiędzy łożyska blaszkowa podkładkę na tył łożyska w korpusie i blaszkę z wkrecikiem do zablokowania czyli wszystko "prawie" jak w tureckich maszynach ale widziałem też inne fajne rozwiazania :)

knob ma łożysko ale ja pisałem o zmianie całej korbki ;) na amelinium bez szybkiego składania, ladnie pasi od takiego fajnego taniego spro i też jest t knob lub inny fajny wynalazek ;)

Edytowane przez Qowax001

Tjaa, ale po co, nie słyszałem aby składane, oryginalne, korbki łapały luz

tjaaa, a ja nie napisałem że łapią luz bo że nie łapią wiem, ale np taka ameliniowa sreberkowana jest lżejsza 2 razy , nie oblazi z farby i można stosować fajne knoby na 2 łożyskach co np przy td ss daje super wygląd i przy wielkościach 300/3500 spory komfort względem fabrycznego t knoba który niedomaga pod ciezszymi zadaniami.

No niestety nie łowię... Mam sezon niestety wycięty z powodów zawodowo-rodzininnych (natłok pracy, przeprowadzka, małe dziecko, marudząca żoną, wkurzający pies...)

Może najwcześniej na jesień coś się czasowo zwolni.

A jak się człowiekowi nudzi i nie może poświęcać się hobby nad wodą, to zaczyna kombinować w domu... Zastanawiam się, kiedy zacznę zarzucać kijami z balkonu, sprawdzając ich "nośność"... :)

Edytowane przez Żbiku