Skocz do zawartości

...:::Krecioł pod spining:::....

Suchy498

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy B)

Mam do was pytanie dotyczącę kręciołka do spinningu. A mianowicie posiadam wędzisko na blanku Batsona HS1021F (o dł. 2,60m / c.w od 10 do 28 gr i mocy od 10 do 20 lb) uzbrojone pod młynek w wielkości od 2500 do 3000 i wadze do max 350 gr (więc takiego młynka szukam). Mianowicie będę łowił na przynęty o wadze od jakiś 6 do tych 28 gr (np. obrotówki z paletka w standardzie Comet czy Algia o wadze od 6 do 12 gr, wahadłówki o wadze do 20 gr, woblery typu salmo prech 8F i S. Nie zapomne tez o gumach od 5 cm do 10 na główkach od 5 do 15 gr) Rybami bedą nastepująco szczupak, sandacz i boleń :mellow: Głównie będę łowił na plecionke PP 20lb. Czego oczekuje od kołowrotka hmm...

- bezawaryjność

- napewno waga nie wieksza niż 350 gr

- dobre układanie plecionki i żyłki

- dobrze było by żeby w komplecie była zapasowa szpula

- dobrze działajacy hamulec (tzn. nie zacinający się)

- kompletny brak luzów... ma być dobrze spasowany

- ha no i kolor mooże być srebny, czarny, biały lub zielony

- i ma być nowy!! nie chce używanego...

- Cena do 500 zł :unsure:

Czytałem dobre opinie o Stradikach FH, dobry byłby rozmiar 2500 ale raczej nie dostane już nowego :( Pewnie sporo z was powie nic tylko Spro - Red Arct ale mi nie pasuje ten czerwony kolor mi nie pasuje...

No to czekam na waszą pomoc <_<

Pzdr. Łukasz

P.S --> przeczytałem już trochę podobnych wątków ale nadal mam wątpliwości

Pewnie sporo z was powie nic tylko Spro - Red Arct ale mi nie pasuje ten czerwony kolor mi nie pasuje...

No to czekam na waszą pomoc <_<

Pzdr. Łukasz

A dlaczego z góry zakładasz że będziemy ci proponować akurat taki kołowrotek,on też ma swoje wady :D.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=111478 msg_111478

Co do Stadica 2500 FH to posiadam takiego (nówencja) jeszcze w świątecznym ubraniu :lol:.

Ps.

Poszperaj po watkach na forum ostatnio dużo się pisało o młynkach.

Biorac pod uwage zalozenia powiedzialbym Quantum Catalyst okolo 3000 wielkosc. To niepozorny kreciol z metalowym korpusem.

Jedyna wada to troche za delikatny mechanizm kabłąka..no ale za ta cene...

Na Twoim m-cu nie zjezdzalbym ponizej wielkosci 3000, ten kij to juz pociagnie swoje...

Gumo

Co to tej wielkości 2500 to moze żeczywiście troche zamała wiec zmienimy wielkości na 3000 ew. 3500.

Co do shimano 2500 to może i za mała wielkość,ale np.Daiwa 3000 lub 3500 to już spore maszyny,3000 jest porównywalne do shimanca 4000 a może nawet ciut większa szpula.

Ja to na twoim miejscu bym się tak nie gorączkował w zakupie młynka :D ,bo widzę ze jesteś nieźle nakręcony :D,myślę ze warto rozważyć propozycje inżyniera @gumofilc i zakupić w USA młynek Quantum,polecam ci kolegę @Stachu złóż u niego zamówienie.

Co to tej wielkości 2500 to moze żeczywiście troche zamała wiec zmienimy wielkości na 3000 ew. 3500.

Co do shimano 2500 to może i za mała wielkość,ale np.Daiwa 3000 lub 3500 to już spore maszyny,3000 jest porównywalne do shimanca 4000 a może nawet ciut większa szpula.

@biosteron jest w tym sporo racji,nie dawno stałem sie posiadaczem CALDII X rozmiarze 2500 i ni jak ma sie to do shimano tych gabarytów :angry: no cóż pierwsza daiwa w życiu więc frycowe trzeba zapłacić. ale młynek polubiłem ,a niech se jest troche większy :D

@biosteron jest w tym sporo racji,nie dawno stałem sie posiadaczem CALDII X rozmiarze 2500 i ni jak ma sie to do shimano tych gabarytów :angry: no cóż pierwsza daiwa w życiu więc frycowe trzeba zapłacić. ale młynek polubiłem ,a niech se jest troche większy :D

@tofik,mam pytanie czy to prawda że ten model nie ma łożyska w rolce kabłąka??,rozkręcałeś już może :D

A używa ktoś moze takiego młynka... z opisu obiecujący ale w żeczywistości??

http://allegro.pl/item518772059_kolowrotek_fujitsu_quartz_30 00_made_in_japan.html#gallery

Ale w rzeczywistości (w opisie) waży 425 gramów... ;)

To chyba do o połowę mocniejszej wędki. B)

Nie używałem, pozdrawiam Grzesiek. :D