tymon Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Czy któryś z kolegów orientuje się jak i czy jest to możliwe ?Ten knobik jest przy tak mocnym młynku zbyt mały - szukam zamiennika, solidniejszego. Każde zdanie jest dla mnie cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jest możliwe jak najbardziej a jeszcze lepiej jak sobie wymienisz korbke na taką z nowszych modeli bez szybkiego składania trochę trzeba poszukać i wszystko zagra....nawet od tanich daiwek pasują jak również od wielu spro czy ryobi, tylko z tymi ostatnimi nie do końca jestem pewien co do romiaru 3000daiwy ale do 2500 pięknie pasuje korba np od team dragona IZ z T knobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Najlepiej sobie pomieniaj od innych maszyn z własnego arsenału i np przespaceruj się do Kolegi który ma inne młynki i przymierz mi jak się uzbiera kilka-kilkanascie sprzętów do smarowania to mieniam szpule i korby w każdą stronę rozkminiajac nowe lepsze rozwiązania. a jak się uprzesz na wymiane tego to można dorobić nowy trzpien z gwintem pod wybrany knob i zaklepac jak fabryczny nit oczywiście wycinajac wczesniej stary. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie pasuje do niego na pewno korbka od Daiwy Caldii Kix Custom 4000 - tam jest gała konkret. Za długi jest sześcian. Trzeba szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie pasuje do niego na pewno korbka od Daiwy Caldii Kix Custom 4000 - tam jest gała konkret. Za długi jest sześcian. Trzeba szukać dalej. ja właśnie od kixa wrzucałem, 12mm ucialem dokładnie trzepienia a dziura jest wpuszczona na tyle daleko że nie trzeba wiercić ale niew kkażdej gwint jest pociagniety daleko. Koniecznie sobie od od Ryobi / Spro przepatrz korby . Np od arctici, wydaje mi się że podejdzie ale ręki uciąć nie dam. Od wszystkich zauberowatych do daiwy 2500 oraz exceleropodobnych 3000 korby pasują, z większymi nie kombinowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ciąć raczej nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Jak chcesz to Ci wyślę taką korbke już docieta (caldia X) odpowiednio tyle że bez knoba. Za 20 zł z wysyłką ale będziesz musiał poczekać aż wrócę z zagramanicy około 10ego lipca. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Qowax001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No ale tu cały czas chodzi o tego knoba Korbka choć składana, to nie budzi żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No ale tu cały czas chodzi o tego knoba Korbka choć składana, to nie budzi żadnych zastrzeżeń. więc musisz wyciąć ten nit z knobem i zarobić nowy pod wybrany knob, jak sam nie dasz rady udaj się do Pana Tokarza sam niedługo będę ulubionego odwiedzał bo za cholere nie mogę pokrecajki jednej dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Pytanie tylko, skąd wziąć taką większą knobo-gałkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Z działu kupię / zamienię najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 więc musisz wyciąć ten nit z knobem i zarobić nowy pod wybrany knob, jak sam nie dasz rady udaj się do Pana Tokarza A po jaką cholerę ma coś wycinać..? Przecie w tedeesce CU wystarczy wykręcić śrubkę i zdjąć knobik... Nic tam dorabiać nie trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 TD S3000CU to nie to samo co Emblem Z3000C? Tam jest knob na łożysku, sam knob demontowany odkręcaną śrubką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 TD S3000CU to nie to samo co Emblem Z3000C? Tam jest knob na łożysku, sam knob demontowany odkręcaną śrubką.ale to dalej nie daje możliwości dopasowania mocarniejszego knoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ale daje możliwość bezproblemowego odkręcenia starego oryginalnego knoba i w to miejsce dorobienia innego wg własnego uznania, np. u Matusiaka (pytanie na kiedy Piotr by to zrobił...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ale daje możliwość bezproblemowego odkręcenia starego oryginalnego knoba i w to miejsce dorobienia innego wg własnego uznania, np. u Matusiaka (pytanie na kiedy Piotr by to zrobił...)tak to tedeeski knob za 150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Czesc opaki ciag dalszy przerobek?co tym razem z Emblema na Turasa ? Pozdrawiam Tak zapytam TeamDaiwa o oznaczeniu S 2500 cu..............nie bardzo mogę rozgrysc te oznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 @tymon tak od bidy możesz też dorobić tulejke na seryjny nit na lozyskach a na nia nasuwany knob z EVA lub korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 TD S3000CU to nie to samo co Emblem Z3000C? Tam jest knob na łożysku, sam knob demontowany odkręcaną śrubką.Eska CU to praktycznie emblem-X z literką C. Zetka z literką C jest od powyższych bogatszy o łozysko po prawej stronie korby. "Mocarniejszy" knob można sobie założyć do emblemowatych 3000/3500 np. po wymianie ośki na pięciomilimetrową (i nieco dłuższą) i wtedy pasują knoby od karpiowych daiwek oraz tzw. "buraki" od tournamentów Force (bardzo wygodne i ergonomiczne.. :lol: ).Bez przeróbek pasują "buraczki" od Saltigi Game bo są "na czwórkę"... Swoją drogą, to pierwszy raz spotykam człowieka dla którego "standardowa łopatka" w 3000 jest za mała... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Eska CU to praktycznie emblem-X z literką C. Zetka z literką C jest od powyższych bogatszy o łozysko po prawej stronie korby. "Mocarniejszy" knob można sobie założyć do emblemowatych 3000/3500 np. po wymianie ośki na pięciomilimetrową (i nieco dłuższą) i wtedy pasują knoby od karpiowych daiwek oraz tzw. "buraki" od tournamentów Force (bardzo wygodne i ergonomiczne.. :lol: ).Bez przeróbek pasują "buraczki" od Saltigi Game bo są "na czwórkę"... Swoją drogą, to pierwszy raz spotykam człowieka dla którego "standardowa łopatka" w 3000 jest za mała... :lol: Tomaszu, każdy swoje preferencje ma inne. Na obecną chwilę temat już załatwiony - dzięki @ Qowax001 za podanie namiarów. Dla wyjaśnienia - próbowałem przełożyć wielgaśny knob z Daiwy KIX Custom 4000 - nie pasuje, ale nie jest niemożliwe żeby pasował. Różnica to tylko zbyt długa ośka w TD S3000CU - nagwintowana na tyle dużo, że skrócenie o 2,5mm nie byłoby problemem. W odwrotną stronę też da się przełożyć T-knobka z TD do Caldii - tu należałoby nawiercić( pogłębić) wiertełkiem fi7 otworek od strony zaślepki, by łożysko weszło głębiej. Ośka w Caldii jest krótsza o te 2,5mm. Ogólnie się da. I teraz tak - Daiwa Caldia Kix Custom nie ma fabrycznie łożyska w knobie, jest tuleja. To już kolejne miejsce poza rolką, gdzie pożałowali łożyska. W rolce już mam - planowe będą dwa. W knoba też dam, a co. Wymiary dla informacji - 7x4x2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Rolka rolką czasem teflonik ma przewagę, co do knoba to mimo że są bardzo twarde te tulejki to jednak zużywają się a nie wiem jak uważają inni ale luz w knobie jest cholernie denerwujący zwlaszcza ten wzdłużny objawiajacy się stukaniem :/ łożyska eliminują ten problem na całe szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Mnie właśnie ten teflon zmusił do wymiany w rolce. Nie pracuje rolka wtedy tak jak należy. Ja tak przynajmniej zauważyłem po roku użytkowania. Od tamtej pory mam łożysko - nie ma co porównywać. Kręci się zawsze i wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Podepnę się pod temat.Czy z turka 2500 podpasuje korba bądź sam T Knob do turka 2000 iA ? bądź z innego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi