Skocz do zawartości

TD S3000CU - wymiana knoba

tymon

Rekomendowane odpowiedzi

Jest możliwe jak najbardziej :D a jeszcze lepiej jak sobie wymienisz korbke na taką z nowszych modeli bez szybkiego składania ;) trochę trzeba poszukać i wszystko zagra....nawet od tanich daiwek pasują jak również od wielu spro czy ryobi, tylko z tymi ostatnimi nie do końca jestem pewien co do romiaru 3000daiwy ale do 2500 pięknie pasuje korba np od team dragona IZ z T knobem.

Najlepiej sobie pomieniaj od innych maszyn z własnego arsenału i np przespaceruj się do Kolegi który ma inne młynki i przymierz :) mi jak się uzbiera kilka-kilkanascie sprzętów do smarowania to mieniam szpule i korby w każdą stronę rozkminiajac nowe lepsze rozwiązania.

a jak się uprzesz na wymiane tego to można dorobić nowy trzpien z gwintem pod wybrany knob i zaklepac jak fabryczny nit ;) oczywiście wycinajac wczesniej stary.

Edytowane przez Qowax001

Nie pasuje do niego na pewno korbka od Daiwy Caldii Kix Custom 4000 - tam jest gała konkret. Za długi jest sześcian. 

Trzeba szukać dalej.

ja właśnie od kixa wrzucałem, 12mm ucialem dokładnie trzepienia a dziura jest wpuszczona na tyle daleko że nie trzeba wiercić ale niew kkażdej gwint jest pociagniety daleko. Koniecznie sobie od od Ryobi / Spro przepatrz korby . Np od arctici, wydaje mi się że podejdzie ale ręki uciąć nie dam. Od wszystkich zauberowatych do daiwy 2500 oraz exceleropodobnych 3000 korby pasują, z większymi nie kombinowalem.

No ale tu cały czas chodzi o tego knoba  :D

Korbka choć składana, to nie budzi żadnych zastrzeżeń.

więc musisz wyciąć ten nit z knobem i zarobić nowy pod wybrany knob, jak sam nie dasz rady udaj się do Pana Tokarza :D sam niedługo będę ulubionego odwiedzał bo za cholere nie mogę pokrecajki jednej dorobić.

więc musisz wyciąć ten nit z knobem i zarobić nowy pod wybrany knob, jak sam nie dasz rady udaj się do Pana Tokarza :D

A po jaką cholerę ma coś wycinać..? Przecie w tedeesce CU wystarczy wykręcić śrubkę i zdjąć knobik... Nic tam dorabiać nie trzeba... :rolleyes:

TD S3000CU to nie to samo co Emblem Z3000C? Tam jest knob na łożysku, sam knob demontowany odkręcaną śrubką.

Eska CU to praktycznie emblem-X z literką C. Zetka z literką C jest od powyższych bogatszy o łozysko po prawej stronie korby.

"Mocarniejszy" knob można sobie założyć do emblemowatych 3000/3500 np. po wymianie ośki na pięciomilimetrową (i nieco dłuższą) i wtedy pasują knoby od karpiowych daiwek oraz tzw. "buraki" od tournamentów Force (bardzo wygodne i ergonomiczne.. :lol: :lol: :lol: ).

Bez przeróbek pasują "buraczki" od Saltigi Game bo są "na czwórkę"...

Swoją drogą, to pierwszy raz spotykam człowieka dla którego "standardowa łopatka" w 3000 jest za mała... :lol: :lol: :lol:

Eska CU to praktycznie emblem-X z literką C. Zetka z literką C jest od powyższych bogatszy o łozysko po prawej stronie korby.

"Mocarniejszy" knob można sobie założyć do emblemowatych 3000/3500 np. po wymianie ośki na pięciomilimetrową (i nieco dłuższą) i wtedy pasują knoby od karpiowych daiwek oraz tzw. "buraki" od tournamentów Force (bardzo wygodne i ergonomiczne.. :lol: :lol: :lol: ).

Bez przeróbek pasują "buraczki" od Saltigi Game bo są "na czwórkę"...

Swoją drogą, to pierwszy raz spotykam człowieka dla którego "standardowa łopatka" w 3000 jest za mała... :lol: :lol: :lol:

Tomaszu, każdy swoje preferencje ma inne. 

Na obecną chwilę temat już załatwiony - dzięki @ Qowax001 za podanie namiarów.

Dla wyjaśnienia - próbowałem przełożyć wielgaśny knob z Daiwy KIX Custom 4000 - nie pasuje, ale nie jest niemożliwe żeby pasował. 

Różnica to tylko zbyt długa ośka w TD S3000CU - nagwintowana na tyle dużo, że skrócenie o 2,5mm nie byłoby problemem. 

W odwrotną stronę też da się przełożyć T-knobka z TD do Caldii - tu należałoby nawiercić( pogłębić) wiertełkiem fi7 otworek od strony zaślepki, by łożysko weszło głębiej. Ośka w Caldii jest krótsza o te 2,5mm. 

Ogólnie się da. 

I teraz tak - Daiwa Caldia Kix Custom nie ma fabrycznie łożyska w knobie, jest tuleja. To już kolejne miejsce poza rolką, gdzie pożałowali łożyska. 

W rolce już mam - planowe będą dwa. 

W knoba też dam, a co. Wymiary dla informacji - 7x4x2,5. 

Rolka rolką czasem teflonik ma przewagę, co do knoba to mimo że są bardzo twarde te tulejki to jednak zużywają się a nie wiem jak uważają inni ale luz w knobie jest cholernie denerwujący zwlaszcza ten wzdłużny objawiajacy się stukaniem :/ łożyska eliminują ten problem na całe szczęście.