traperczłopa Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witam kolegów .Mam pyt . Czy wędkuje ktoś może koło Frankfurtu nad Menem ? . Jak załatwić pozwolenie na wędkowanie i jakie są związane z tym koszty. Pracuje przeważnie we Frankfurcie lub Monachium czy trzeba mieć na każdy land osobne pozwolenie ?.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Znajdź tam jakiś sklep wędkarski i zapytaj na pewno wiedza dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Jeżeli jesteś zameldowany w niemczech musisz przejść kurs, a później egzamin można zdawac w języku angielskim,niemieckim i rosyjskim.Jeżeli nie jesteś zameldowany możesz uzyskać pozwolenie turystyczne na podstawie polskiej karty wędkarskiej.Ja mieszkam w Nürnberg i sam przechodze przez to całe zamieszanie:) Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Grzesiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traperczłopa Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Takie to skomplikowane . Co musiałeś przedstawić jakie papiery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 http://jerkbait.pl/topic/11749-legalnie-na-ryby-w-niemczech/Tutaj jest o tym sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Ja pracuje w Niemczech sezonowo, wykupuje licencję w sklepie wędkarskim Roczna 31 Euraczy(taka sama od paru lat)Pani prosi tylko o pokazanie karty wędkarskiej z Polski czy jest opłata zrobiona na dany rok. łowie w okolicach Maiz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 No ale raczej nie jesteś zameldowany na stałe.Ja już wypróbowałem wszystkie mity dotyczące zdobycia karty w Niemczech i przynajmniej w bayernie nie ma innej możliwości niż tylko pójść na kurs i zdać egzamin ,oczywiście dotyczy się to osób zameldowanych na stałe w Niemczech .Ja jestem teraz w trakcie kursu.Po pierwsze strasznie drogo 200 euro za kurs + późniejsza opłata za egzamin.Po drugie połowa wiadomości z kursu jest kompletnie bzdurnych i raczej nie potrzebnych zwykłemu wędkarzowi.W sumie przy odrobinie znajomości języka i przy przyjaznym prowadzącym nie jest to takie straszne i trudne.Zobaczymy na egzaminie jak będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Grzesiek mam to za soba ale w Hessen. Jedyne rozsadne rozwiazanie. Jak sie trafi nadgorliwy kontroler to mozna sie niezle przejachac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Zazdroszczę Ci że jesteś już po.Czuję się jakbym na maturę znowu się przygotowywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 No u mnie juz pare latek minelo ale nie ukrywam ze Ci nie zazdroszcze bo Bayern to najbardziej rygorystyczny Land w DE pod tym wzgledem. Dasz rade a satysfakcja bedzie ogromna ;-) ja nie zaluje bo mimo ze tak jak piszesz połowę jak nie 3/4 rzeczy ktorych sie tam uczysz nie bedziesz po tygodniu pamietal ale co zrobic. Trzymam kciuki zeby poszlo gladko ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darogryf Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Grzesiek88 w naszym kraju nie opłaca się żadnej karty wędkarskiej na dany rok. Wydana jest jednorazowo na całe życie (poza wyjątkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 W jakim kraju?Bo jak i w Polsce tak i w Niemczech opłaty są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darogryf Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Karta wędkarska to biały dokument i on nie podlega żadnej corocznej opłacie. Zupełnie inną sprawą jest opłata PZW. A to nie ma nic wspólnego z poprzedną. Ito już koniec rozważań niepotrzebnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 W obliczu degradacji polskich wód trzeba szukać nowych ciekawych destynacji. Nie ma co się łudzić, że niejednokrotnie lepiej odwiedzić kraje ościenne niż uganiać się za rybami u nas. Macie jakieś ciekawe propozycję co do wędkowania w NRD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Witam Kolege , Pstragi : Szczupaki : Rügen Sandcze : Rhein und Elbe. Trocie: Rügen und Ostsee- Morze. P.s nie przejmuj sie ze zagraniczne ryby sie nie licza! Zwiedzaj kraje, zachwycaj sie natura, low ryby. Szkoda czasu na mysli o glupotach. Wiecznie zyc nie bedziemy! Pozdrawiam Zbigniew Edytowane 16 Marca 2021 przez krokop 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Macie jakieś ciekawe propozycję co do wędkowania w NRD ?Hejo Robert.Myślę że część Twojego wpisu to forma żartu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Miałem na myśli tereny byłego NRD czyli raczej o miejsca bliżej PL niż Holi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Miejscówek Wam nie podam, ale polecam bardzo zwrócić uwagę na tutejsze przepisy. Różnią się od polskich i za trzymanie żywej rybki w reklamówce można ostro popłynąć. Niektóre okręgi PZW mają porozumienie z LAVB Brandenburg, wtedy pozostaje juz tylko zapłacić 25€ i szukać wody dla siebie, a jest tego troche - głównie mniejsze i płynące. Wypadałoby też przy każdej wodzie sprawdzić, czy nie ma szczegolonych przepisów. Petri heil! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Miejscówek Wam nie podam, ale polecam bardzo zwrócić uwagę na tutejsze przepisy. Różnią się od polskich i za trzymanie żywej rybki w reklamówce można ostro popłynąć. Niektóre okręgi PZW mają porozumienie z LAVB Brandenburg, wtedy pozostaje juz tylko zapłacić 25€ i szukać wody dla siebie, a jest tego troche - głównie mniejsze i płynące. Wypadałoby też przy każdej wodzie sprawdzić, czy nie ma szczegolonych przepisów. Petri heil! Jakie to porozumienie, że 25e? Ja od kilku lat płacę 110zl dla PZW i 12e w Cottbus by móc właśnie na podstawie porozumienia łowić w Brandenburgii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 No te 25€ to 110 było,teraz pewnie 125 będzie. 12€ za znaczek Branderburski, fakt. O tym samym mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi