Skocz do zawartości

Wędkarstwo w Niemczech

traperczłopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów .Mam pyt . Czy wędkuje ktoś może koło Frankfurtu nad Menem ? . Jak załatwić pozwolenie na wędkowanie i jakie są związane z tym koszty. Pracuje przeważnie we Frankfurcie lub Monachium czy trzeba mieć na każdy land osobne pozwolenie ?.Proszę o pomoc

Jeżeli jesteś zameldowany w niemczech musisz przejść kurs, a później egzamin można zdawac w języku angielskim,niemieckim i rosyjskim.Jeżeli nie jesteś zameldowany możesz uzyskać pozwolenie turystyczne na podstawie polskiej karty wędkarskiej.Ja mieszkam w Nürnberg i sam przechodze przez to całe zamieszanie:)

Edytowane przez Grzesiek88

• 2 tygodnie później...

No ale raczej nie jesteś zameldowany na stałe.Ja już wypróbowałem wszystkie mity dotyczące zdobycia karty w Niemczech i przynajmniej w bayernie nie ma innej możliwości niż tylko pójść na kurs i zdać egzamin ,oczywiście dotyczy się to osób zameldowanych na stałe w Niemczech .Ja jestem teraz  w trakcie kursu.Po pierwsze strasznie drogo 200 euro za kurs + późniejsza opłata za egzamin.Po drugie połowa wiadomości z kursu jest kompletnie bzdurnych i raczej nie potrzebnych zwykłemu wędkarzowi.W sumie przy odrobinie znajomości języka i przy przyjaznym prowadzącym nie jest to takie straszne i trudne.Zobaczymy na egzaminie jak będzie. :)

• Like 1

No u mnie juz pare latek minelo ale nie ukrywam ze Ci nie zazdroszcze bo Bayern to najbardziej rygorystyczny Land w DE pod tym wzgledem. Dasz rade a satysfakcja bedzie ogromna ;-) ja nie zaluje bo mimo ze tak jak piszesz połowę jak nie 3/4 rzeczy ktorych sie tam uczysz nie bedziesz po tygodniu pamietal ale co zrobic. Trzymam kciuki zeby poszlo gladko ;-)

• 6 lat później...

W obliczu degradacji polskich wód trzeba szukać nowych ciekawych destynacji. Nie ma co się łudzić, że niejednokrotnie lepiej odwiedzić kraje ościenne niż uganiać się za rybami u nas. Macie jakieś ciekawe propozycję co do wędkowania w NRD ?

Witam Kolege ,

Pstragi :

Szczupaki : Rügen

Sandcze : Rhein und Elbe.

Trocie: Rügen und Ostsee- Morze.

P.s nie przejmuj sie ze zagraniczne ryby sie nie licza! Zwiedzaj kraje, zachwycaj sie natura, low ryby. Szkoda czasu na mysli o glupotach. Wiecznie zyc nie bedziemy!

Pozdrawiam Zbigniew

Edytowane przez krokop
  • Like 2

Miejscówek Wam nie podam, ale polecam bardzo zwrócić uwagę na tutejsze przepisy. Różnią się od polskich i za trzymanie żywej rybki w reklamówce można ostro popłynąć. Niektóre okręgi PZW mają porozumienie z LAVB Brandenburg, wtedy pozostaje juz tylko zapłacić 25€ i szukać wody dla siebie, a jest tego troche - głównie mniejsze i płynące. Wypadałoby też przy każdej wodzie sprawdzić, czy nie ma szczegolonych przepisów. Petri heil! :)

Miejscówek Wam nie podam, ale polecam bardzo zwrócić uwagę na tutejsze przepisy. Różnią się od polskich i za trzymanie żywej rybki w reklamówce można ostro popłynąć. Niektóre okręgi PZW mają porozumienie z LAVB Brandenburg, wtedy pozostaje juz tylko zapłacić 25€ i szukać wody dla siebie, a jest tego troche - głównie mniejsze i płynące. Wypadałoby też przy każdej wodzie sprawdzić, czy nie ma szczegolonych przepisów. Petri heil! :)

Jakie to porozumienie, że 25e? Ja od kilku lat płacę 110zl dla PZW i 12e w Cottbus by móc właśnie na podstawie porozumienia łowić w Brandenburgii.