Skocz do zawartości

Przypony plecione pływające

teethar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie, 

jakie możecie polecić przypony plecione? Czy warto brać różne kolory tych przyponów (czy faktycznie przezroczyste dają pełno refleksów które płoszą szczególnie lipienia?) ?

Czy poza przyponem plecionym należy jeszcze dać długi odcinek dodatkowych żyłek żeby nie płoszyć ryb? Zapraszam do wymiany poglądów jako że zbliża się pełnia sezonu na suchą muszkę. 

Pozdrawiam

Witam

Z powodzeniem do suchej używałem przyponów Orvisa - złego słowa nie powiem. Trwały, b dobrze spleciony, dobrze układał się na wodzie, posłużył kilka sezonów nim... nie trafił do nowego właściciela i kto wie, czy jeszcze nie służy :)

http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/przypony-plecione

Trochę drogi ale na pewno wart polecenia.

pozdrawiam

Mam jeden orvisa i jeden "pleciony / skręcany" przez mojego kolegę, różnica w jakości pomijalna. Widziałem też gdzieś linki oraz "stepy" jak zrobić urządzenie do skręcania, gdzieś na polskojęzycznych stronkach. Deska, gwoździe, jakiś zaczep do skręcania - prosto i chyba skutecznie. Sam nie znalazłem czasu żeby sprawdzić ale postaram się odkopać linki i wrzucę.

tomaszek11

alek - masz jakiś film jak to robisz? albo jakiś stepbystep?

Tu jest dobry filmik instruktażowy:

https://www.youtube.com/watch?v=xpgM8aTHosk

Robię według tej samej zasady, ale zamiast na poziomej desce, rozpinam wątek na kołkach powtykanych w otwory w drewnianej futrynie drzwi łazienki ;) Zrobiłem taką prowizorkę kupę czasu temu i nie bardzo miałem do tej pory czas i chęci robić dechę i maszynkę do kręcenia wiertarą. Prowizorki jak zwykle są najtrwalsze :D

jak uda mi się coś takiego zbudować to mogę w ramach ćwiczeń Ci wykonać trzy sztuki. ale nie obiecuję, bo to taki optymistyczny plan. A z żyłek też da się tym kręcić? A ma ktoś jeszcze stepik jak robić np. z nici jedwabnych? pozdr

Ja kręcę trochę "na piechotę", tzn. nie posługuję się taką maszynką do kręcenia, tylko po nawinięciu żyłki na kołeczki ściągam ją z nich i zostawiam tylko jeden gruby koniec na kołku (najcieńszy fragment jest wtedy po środku). Rozprostowuję, skręcam wiertarą aż skróci się o około 10% po czym składam na pół, wieszam na haczyku z obciążeniem i pozwalam się rozkręcić samoczynnie. Zarabiam pętelki szydłem z zapinką i po krzyku :) 10 minut i jest :)