pedronazar Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Witam, Zastanawiam si e nad zestawem do lekkiego castingu moje najlżejsze przynęty mają 7g. Gdzieś na forum przeczytałem że trzeba by multiplikator UL kupić. Oglądałem ABU MTX, ale jest b.drogi i jako jego alternatywę polecają QuantumTour PTI Mag Baitcaster https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/quantum-tour-pti-mag-baitcaster-g17-a75-p2007-k14001.html O wędce myślałem: Guide Select Buster Cast 2,13 7-28g, - mam już tego typu wędzisko od 40-80g i sprawuje się świetnie. Doradźcie proszę czy tym zestawem będę mógł miotać i skutecznie prowadzić jerki od 7g ? PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Czyli nie UL tylko L i zależnie od tego jaką rozpiętość przynęt masz na myśli, ale patyk 7-28 taka uncjówka to raczej Medium niż Light, kija do wszystkiego nie ma, każdy początkujący próbuje pogodzić wiele aspektów w jednym kiju, ale czas i doświadczenie to weryfikuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aTomek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ja bym się w jakieś Quantumy nie pchał. Sam bym szukał w ofercie ABU, Daiwa lub Schimano. Jakby co, mam Daiwe PX68 na sprzedaż, a to do lekkich przynęt fajny kręciołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Czyli nie UL tylko L i zależnie od tego jaką rozpiętość przynęt masz na myśli, ale patyk 7-28 taka uncjówka to raczej Medium niż Light, kija do wszystkiego nie ma, każdy początkujący próbuje pogodzić wiele aspektów w jednym kiju, ale czas i doświadczenie to weryfikuje.No mam na myśli przynęty w zakresie 7-25g. ale nie mam pojęcia czy ten Quantumiak to wyrzuci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No mam na myśli przynęty w zakresie 7-25g. ale nie mam pojęcia czy ten Quantumiak to wyrzuci ?Daję głowę, że wyrzuci, za to nie dam sobie nawet włoska wyrwać nie mówiąc o palcu z jakim skutkiem W takiej gramaturze chronarch 51e w oryginale, najtańszy z porządnych jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Daję głowę, że wyrzuci, za to nie dam sobie nawet włoska wyrwać nie mówiąc o palcu z jakim skutkiem W takiej gramaturze chronarch 51e w oryginale, najtańszy z porządnych jak dla mnie.No ale gdzie takiego chronarch 51e kupię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 No ale gdzie takiego chronarch 51e kupię?Sprawdź skrzynkę wiadomości prywatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 O a ja zanabyłem scorpiona mg hehehe, chociaz posiadam muz chronarcha mg swietny multik. Na sąsiednim forum jest do sprzrfazy scorpion mg z tuningiem. Przy 7 g przynętach kijek ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Revo LT, buda alu, seryjna lekka szpula, no i w razie czego zejdziesz bez problemu do 3-4gram.Taki przyszłościowy multik dla Ciebie, bo z czasem i tak zejdziesz niżej i może się wtedy taki przydać, a już go posiadając ograniczasz koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 No ok, a co sądzicie o kiju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek001 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Buster Cast to bardzo mocne wędzisko nie bojące się przynęt nawet o masie 40 gram. Dolne CW moim zdaniem jest nieco zaniżone bo ten kijek dobrze zaczyna pracować z 10 gramową główką plus gumis 10 cm. Łowię takim od 4 lat i to dobre wędzisko do orki sandaczowej czy łowienia na średniej wielkości jerki (slider 10S/F lata wyśmienicie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 ... może Team Dragon Cast cw. 7-25 (2,30 m) - taki uniwersalny kijek (ładnie latają 5 cm-owe gumeczki na 3g główkach, da się też poprowadzić 7 cm-owego tonącego sliderka...)... więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Wielkie dzięki mam taki kij 40-80 i jestem zadowolony. Chyba się skuszę na ten 5-25. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Czy możecie mi zdradzić jak Wy kupujecie te japońskie multiplikatory? Przecież w Polsce są nie do dostania. Po wielu radach myślę o Shimano chronarch 51E, ale jak go kupić, bo nie stać mnie na kupowanie modelu z drugiej ręki, wolę zainwestować w nowy. Dzięki z góry za rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek R. Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Tu jest za dwieście dolców:http://www.cabelas.com/product/Fishing/Fishing-Reels/Casting-Reels%7C/pc/104793480/c/104760180/sc/104259780/Shimanoreg-Chronarch-Casting-Reel/1261332.uts?destination=%2Fcatalog%2Fbrowse%2Fcasting-reels%2F_%2FN-1102352%2FNo-48%2FNs-MIN_SALE_PRICE%3FWTz_l%3DSBC%253BMMcat104793480%253Bcat104760180%26WTz_st%3DGuidedNav%26WTz_stype%3DGNP%26recordsPerPage%3D48&WTz_l=SBC%3BMMcat104793480%3Bcat104760180%3Bcat104259780 Wiadomości dotyczące wysyłki: http://www.cabelas.com/custserv/custserv.jsp?pageName=ShippingInfo&WTz_l=Footer#inter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Radzę zwrócić uwagę na którą rękę jest korba (chyba, że komuś jest to obojętne ) ..."bo nie stać mnie na kupowanie modelu z drugiej ręki, wolę zainwestować w nowy..." domyślam się co miałeś na myśli ale nie do końca się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Radzę zwrócić uwagę na którą rękę jest korba (chyba, że komuś jest to obojętne ) ..."bo nie stać mnie na kupowanie modelu z drugiej ręki, wolę zainwestować w nowy..." domyślam się co miałeś na myśli ale nie do końca się zgadzam Multik JDM to nie skórzane buty, próbowałem nawet to wytłumaczyć autorowi, ale chyba to przewyższa moje kompetencje Udane konstrukcje mają długie życie na forum w kilku rękach i dają radę, a są tu takie przypadki i teraz nie obawiam się kupna używki, ale nie od każdego oczywiście.To jak ze starym mercedesem, który dmuchany i chuchany przez dziadka jeszcze pojeździ wnuczkowi zanim skończy na przydrożnym drzewie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dokładnie tak jest.Choć cieszę się, że ludziska kupują nowe sprzęty bo ... potem można odkupić taniej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedronazar Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Wiecie, im więcej się człowiek zna tym więcej może. Ja się mało znam i wolę kupić nowy. Łowię od 2 miesięcy i jestem bardzo ostrożny bo sprzęt kosztuje drogo. Wolę więc trochę więcej zapłacić i nie mieć problemów. Mam oczywiście zaufanie do sprzedających ale wole unikać problemów z wyjaśnianiem co i jak po transakcji, czy to jest wada wrodzona etc...Mam nadzieją że mnie zrozumiecie Pozdrawiam i dziękuje za rady Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Podstawowa zasada:Multik / lub jego szpula ma elementy MG - dyskwalifikacja z łowienia w wodzie słonej (KOROZJA)Pozostałe multiki - przy zachowaniu zdrowego rozsądku - nic się nie powinna dziać... Na przyszłość lepiej by było gdybyś podał o jakim kołowrotku mówisz- wtedy mozna przynajmniej coś podpowiedziec bo tak to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Podstawowa zasada:Multik / lub jego szpula ma elementy MG - dyskwalifikacja z łowienia w wodzie słonej (KOROZJA) cento per cento sicuro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 cento per cento sicuro?Pit oczywiście jest to pewne uproszczenie, bo są pewne wyjątki i odpewnego czasu mozna spotkać się z konstrukcjami MG, którym sól nie straszna, nie mniej jednak mam na myśli pewien skrót myślowy i ogólną tendencje- ale dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi