Skocz do zawartości

Zestaw do lekkiego castingu - proszę o poradę

pedronazar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam si e nad zestawem do lekkiego castingu moje najlżejsze przynęty mają 7g. 

Gdzieś na forum przeczytałem że trzeba by multiplikator UL kupić. Oglądałem ABU MTX, ale jest b.drogi i jako jego alternatywę polecają QuantumTour PTI Mag Baitcaster https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/quantum-tour-pti-mag-baitcaster-g17-a75-p2007-k14001.html

O wędce myślałem: Guide Select Buster Cast 2,13 7-28g, - mam już tego typu wędzisko od 40-80g i sprawuje się świetnie.

Doradźcie proszę czy tym zestawem będę mógł miotać i skutecznie prowadzić jerki od 7g ?

Pozdrawiam

Piotr

Czyli nie UL tylko L i zależnie od tego jaką rozpiętość przynęt masz na myśli, ale patyk 7-28 taka uncjówka to raczej Medium niż Light, kija do wszystkiego nie ma, każdy początkujący próbuje pogodzić wiele aspektów w jednym kiju, ale czas i doświadczenie to weryfikuje.

• Like 1

Czyli nie UL tylko L i zależnie od tego jaką rozpiętość przynęt masz na myśli, ale patyk 7-28 taka uncjówka to raczej Medium niż Light, kija do wszystkiego nie ma, każdy początkujący próbuje pogodzić wiele aspektów w jednym kiju, ale czas i doświadczenie to weryfikuje.

No mam na myśli przynęty w zakresie 7-25g. ale nie mam pojęcia czy ten Quantumiak to wyrzuci ?

No mam na myśli przynęty w zakresie 7-25g. ale nie mam pojęcia czy ten Quantumiak to wyrzuci ?

Daję głowę, że wyrzuci, za to nie dam sobie nawet włoska wyrwać nie mówiąc o palcu z jakim skutkiem ;)

W takiej gramaturze chronarch 51e w oryginale, najtańszy z porządnych jak dla mnie.

Daję głowę, że wyrzuci, za to nie dam sobie nawet włoska wyrwać nie mówiąc o palcu z jakim skutkiem ;)

W takiej gramaturze chronarch 51e w oryginale, najtańszy z porządnych jak dla mnie.

No ale gdzie takiego chronarch 51e kupię?

Revo LT, buda alu, seryjna lekka szpula, no i w razie czego zejdziesz bez problemu do 3-4gram.

Taki przyszłościowy multik dla Ciebie, bo z czasem i tak zejdziesz niżej i może się wtedy taki przydać, a już go posiadając ograniczasz koszty ;)

Buster Cast to bardzo mocne wędzisko nie bojące się przynęt nawet o masie 40 gram. Dolne CW moim zdaniem jest nieco zaniżone bo ten kijek dobrze zaczyna pracować z 10 gramową główką plus gumis 10 cm. Łowię takim od 4 lat i to dobre wędzisko do orki sandaczowej czy łowienia na średniej wielkości jerki (slider 10S/F lata wyśmienicie).

Czy możecie mi zdradzić jak Wy kupujecie te japońskie multiplikatory? Przecież w Polsce są nie do dostania. Po wielu radach myślę o  Shimano chronarch 51E, ale jak go kupić, bo nie stać mnie na kupowanie modelu z drugiej ręki, wolę zainwestować w nowy.

Dzięki z góry za rady :)

Pozdrawiam

Radzę zwrócić uwagę na którą rękę jest korba (chyba, że komuś jest to obojętne :rolleyes: ) 

..."bo nie stać mnie na kupowanie modelu z drugiej ręki, wolę zainwestować w nowy..." :D  domyślam się co miałeś na myśli ale nie do końca się zgadzam ;) 

Multik JDM to nie skórzane buty, próbowałem nawet to wytłumaczyć autorowi, ale chyba to przewyższa moje kompetencje :D

Udane konstrukcje mają długie życie na forum w kilku rękach i dają radę, a są tu takie przypadki i teraz nie obawiam się kupna używki, ale nie od każdego oczywiście.

To jak ze starym mercedesem, który dmuchany i chuchany przez dziadka jeszcze pojeździ wnuczkowi zanim skończy na przydrożnym drzewie :)

• Like 2

Wiecie, im więcej się człowiek zna tym więcej może. Ja się mało znam i wolę kupić nowy. Łowię od 2 miesięcy i jestem bardzo ostrożny bo sprzęt kosztuje drogo. Wolę więc trochę więcej zapłacić i nie mieć problemów. Mam oczywiście zaufanie do sprzedających ale wole unikać problemów z wyjaśnianiem co i jak po transakcji, czy to jest wada wrodzona etc...

Mam nadzieją że mnie zrozumiecie :) 

Pozdrawiam i dziękuje za rady :)

Piotr

Podstawowa zasada:
Multik / lub jego szpula ma elementy MG - dyskwalifikacja z łowienia w wodzie słonej (KOROZJA)

Pozostałe multiki - przy zachowaniu zdrowego rozsądku - nic się nie powinna dziać...

Na przyszłość lepiej by było gdybyś podał o jakim kołowrotku mówisz- wtedy mozna przynajmniej coś podpowiedziec bo tak to ...

cento per cento sicuro?

Pit oczywiście jest to pewne uproszczenie, bo są pewne wyjątki i odpewnego czasu mozna spotkać się z konstrukcjami MG, którym sól nie straszna, nie mniej jednak mam na myśli pewien skrót myślowy i ogólną tendencje- ale dzięki za czujność :P