krzysiek Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Odnoszę wrażenie, że taki uchwyt powodował, że szczupaki zachowywały się wyjątkowo spokojnie (może miałem po prostu szczęście...) I tak, i nie. Najspokojniej zachowuje się szczupak wprowadzony do dużego podbieraka. W przypadku chwytu za pokrywę/żuchwę, bywa różnie. Duży szczupak potrafi się tak trzepnąć, jakby chciał wyrwać rękę z barku. I to tym bardziej jest skory do harców im bardziej go spionujemy. Podejrzewam, że jest to niestety inwazyjne dla ryby i ona daje temu wyraz. Jak ciężko ją utrzymać można sobie obejrzeć choćby tutaj:http://www.narybytv.tv/index/film/id/8 Za to zdecydowanie najbardziej nerwowo zachowują się szczupaki zapinane gripem. Przeważnie zaczynają kręcić młynki, w czasie których następuje perforacja tkanek pod żuchwą. I nie ma na to rady, chyba że przed podebraniem ujeździmy rybę prawie na śmierć. Osobiście używam dużego podbieraka, małe ryby wyczepiam w wodzie, a duże fotografuję po uprzednim przeniesieniu w siatce na kolana. Bezpiecznie dla mnie i dla ryby 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 No i stało się ..... pierwszy podebrany z wody cieszy po stokroć.Dzięki Panowie za rady i informacje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Good job! Teraz już będzie z górki...(aż do czasu gdy da o sobie znać rutyna, a wtedy palce trochę ucierpią) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Good job! Teraz już będzie z górki...(aż do czasu gdy da o sobie znać rutyna, a wtedy palce trochę ucierpią)Mateusz wyżej napisał "this is part of the game!" i nie zgodzić się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi