Skocz do zawartości

Daiwa Millionaire ICV 100L - jak ja rozebrac?

yacaré

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ustrzelilem takowa w sieci, niestety opis tylko w jezyku znanym mieszkancom kraju kwitnacej wisni i nie wiem, jak ta pestke rozgryzc... Oprucz dwuch srubek od strony korbki nie znalazlem zadnego punktu zaczepienia, aby dostac sie do wnetrznosci... ma ktos doswiadczenie lub pomysl? Probowalem juz odkrecic boczny panel (jak w plutonie), ale bezowocnie... z rysunku technicznego tez nie wydedukowalem, co czym z czym skrecone...

Przy okazji: Mlynek posiada "line counter", ktory, wynikaloby to z obrazkow w instrukcji obslugi, mozna zaprogramowac - pewnie podobnie jak i w innych modelach Daiwy... Ja znalazlem tylko opcje "on", "off" i "reset", a widze, ze moglo by sie i pojawic "P"...

Dzieki za wszelkie wskazowki!

PozdrawiaM

Yacaré

post-45943-0-79602800-1403871811_thumb.jpg

Dzięki za odpowiedzi!

Mifek, dynamit zostawię sobie na sam koniec... ;-)

Gabarytowo jest ona ciut mniejsza niż Mörrum 3601...

Szpulka jest dość płytka, weszło na nią jakieś 80 m plecionki ok. 0,23 mm (dzięki, Pitt, już wiemy, ze plecionka nie ma średnicy ;-)), docelowo będzie cos cieńszego.

Mekamil, dokładnie to źródło, cena 185 € i tyle też mi jest warta... Nawet mimo tych zlotych ornamentów ;-) Chodzi jak masło, choć ABUsy tez mnie w pelni satysfakcjonują...

Meth666, jak już pisalem, znam ten schemat, niestety nie wynika z niego dla mnie nic... Konstruktywne podpowiedzi nadal mile widziane ;-)

post-45943-0-35926000-1403953065_thumb.jpg

post-45943-0-06373900-1403953137_thumb.jpg

Edytowane przez yacaré

Witam. Moim zdaniem nie ma możliwości zdjęcia prawego panela bez demontażu lewego. Wskazuje na to również obrazkowa instrukcja bieżącego smarowania spray'em, prowadnica wodzika, knoby i łożyska poprzez częściowo zdemontowany docisk szpuli. Programowania jeszcze nie rozgryzłem, ale jeżeli masz włączony licznik i dłużej przytrzymasz przycisk, to najpierw zgaśnie ekran, po chwili pokaże się napis A "on" (możesz w tym momencie wyłączyć automatykę) jeżeli trzymasz przycisk nadal, to pojawi Ci się napis P1 i dalej to już musisz sam kombinować :).

Pracę to on ma faktycznie maślaną, tyle że mógłby mieć jeszcze "terkotkę" jak Ryoga, bo klikający docisk szpuli jest chyba niemożliwy ze względu na konieczność demontażu do smarowania, no i ciekaw jestem jak w praktyce będzie działał  "centryfugal brake". Pozdrawiam

Dzięki, mirekoko,

z tym licznikiem to mi już pomogles, muszę cos zmienić w programie, bo aktualnie jest spora rozbierzność (pokazuje "17" na odmierzonym odcinku 27 m)... Z rozbiórka mi na razie nie śpieszno. Hamulec odśrodkowy pracuje wystarczająco efektywnie, jeśli nie robię rzutów siłowych, a te niesiłowe w sumie nawet z aktualnie nawiniętym grubym sznurem są dla mnie zadowalające - wahadło 20 g leci spokojnie na 30 m, tonący Slider 10 na 35 m - z lekkiego kijka 6'. Jeśli natomiast trzeba znacznie przyspieszyć małe, nielotne przynęty, brak możliwości regulacji hamulca jest odczuwalny - kciuk nie jest w stanie przejęcia kontroli nad szpulą bez znacznego wyhamowania jej. Tu rozwiązaniem, choć nie optymalnym, jest pokrętło docisku szpuli, a że nie klika, nie jest dramatem. Co mnie trochę nurtuje, jest pytanie, dlaczego Daiwa nie załatwiła sprawy jak w Plutonie - odkręcany prawy panel z magnetykiem... i byłby perfekt - ale chyba właśnie nie o to chodzi...

Pozdrawiam!

Edytowane przez yacaré

• 1 rok później...