Skocz do zawartości
  • 0

Łódki Semper440 vs Solar430 fish vs Romana430

HALLI

Pytanie

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w wyborze łódki wędkarsko-rekreacyjnej powyżej 4 metrów. Teraz posiadam funscout 360 której nie sprawdziłem na wodzie przed zakupem i okazuje się, że wykonanie jest bez zarzutu lecz jej stabilność na wodzie jest tragiczna, przy spinningowaniu bardzo trudno jest ustać tak mocno  się chwieje. Postanowiłem zakupić większą łódkę i dlatego zwracam się do kolegów aby doradzili jaką wybrać żeby była najstabilniejsza i wygodnie łowiło się na niej trzem  osobą. W oko wpadły mi semper 440 (www.semper-ilawa.pl), solar 430 (http://www.solarsky.com.pl), Romana 430 ( www.polmir.com.pl) ceny ich kształtują się w granicach 7000-7500zł brutto. Ale przeszukując Internet trafiłem również na tańsze łódki firmy Kruger Alfa II kosztuje 3800zł, oraz Remus pionier 420 4500zł posiadają parametry podobne do wcześniej wymienionych. Moje pytanie czy ktoś widział, pływał na Alfie II od Krugera i jak jest z jej stabilnością na wodzie bo cena kusi, właściciel twierdzi że Kruger Alfa II jest stabilniejsza od Romany 430 co Państwo na to?. Dodam, że głównie będę pływał na zbiorniku Czorsztyńskim i Rożnowskim. Proszę o pomoc w trafnym wyborze, aby nie popełnić drugi raz błędu z wyborem łódki.  

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć.

Najpierw zapraszam tutaj  ;)

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/

Podpowiem że często pływałem Romaną 430 we trójkę i daje radę przy 15 hp,i jest stabilna.Spin we trójkę jest możliwy owszem ale bez komfortu. Po odliczeniu powierzchni zabudowanej robi się po prostu ciasno, trzeba uważać bo można kolesia za ucho podhaczyć :P . 

• 0

I właśnie dlatego między innymi kupiłem swojego horna 440 bo mam dużo miejsca nawet T

To fakt na Hornie miejsca jest naprawdę sporo , dużo więcej od wyżej wymienionych i pomimo że teoretycznie drozsza to do dobrej zabawy wystarczy silnik 20 km przy np. Romanie bez 30 km nie podchodz.

• 0

Proponuję Ci łódź Polportu. Długość 4,20m, waga 140kg. Cena nowej 4200zł. Ładne knagi, uchwyty i zamknięcia bakist z nierdzewki. Na wodzie ładnie się zachowuje. Spokojnie można spinningować we trzech.

Ta łódź jest identyczna jak alfa II Krugera za 3800zł, czy może pływałeś na niej jak jest z jej stabilnością i jaki silnik radzi sobie z nią, jeżeli chodzi o RiverFoxa 420 to znajomy ma RiverFoxa 390 stabilność jest OK ale bardzo chlapie woda do łodzi podczas większej fali.

• 0

Cześć.

Najpierw zapraszam tutaj  ;)

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/

Podpowiem że często pływałem Romaną 430 we trójkę i daje radę przy 15 hp,i jest stabilna.Spin we trójkę jest możliwy owszem ale bez komfortu. Po odliczeniu powierzchni zabudowanej robi się po prostu ciasno, trzeba uważać bo można kolesia za ucho podhaczyć :P . 

We trójkę na Romanie z 15HP ???, ile waży ta Romana ? co to znaczy daję radę ? ,akurat kolega z sąsiedniego portu ma romanę i aby ją zerwać do ślizgu w 2 osoby  25hp musiał założyć, chyba że to na czym pływałeś 100kg tylko waży...

• 0

Osobiście posiadam i polecam Solara 430, do tego mam założonego Suzuki 20KM i jest wystarczająco ( solo 44km/h w 2 osoby 37km/h ).. Łódka bardzo stabilna, łatwa w wodowaniu bo nie potrzebuje dużo wody, bardzo przestronna; choć spiningujemy tylko i zawsze w 2 osoby. Jak wyżej - nie wyobrażam sobie spokojnego spiningowania w 3 osoby na takiej łodzi - walka murowana ;)

• 0

Byłem zobaczyć tego Sempera 440,miał zastąpić Michała Milexu. No właśnie.....miał.

Łódka sprawia fajne wrażenie,co się od razu rzuca w oczy to szerokość,jest naprawdę bardzo szeroka,miejsca bardzo dużo.Wykonanie też bez zarzutu,ale ..no właśnie zawsze jest jakieś ale, nie odważyłbym się wędkować na większej fali.Stojąc w środku ma się wrażenie że w momencie jakiegoś nagłego zachwiania wypadnie się za burtę. Wrażenie takie sprawia bardzo niska burta wewnętrzna, sięgająca do połowy piszczeli.Być może jest to złudne wrażenie bo łódka jest szeroka,ale właśnie to zadecydowało że odpuściłem sobie Sempera,za to Michał przejdzie remont i mam nadzieję że jeszcze trochę posłuży.No i właściciel jakiś taki figo fago,jego najlepsze reszta do dupy.Jeśli na falę szukałbym czegoś innego/

• 0

Byłem zobaczyć tego Sempera 440,miał zastąpić Michała Milexu. No właśnie.....miał.

Łódka sprawia fajne wrażenie,co się od razu rzuca w oczy to szerokość,jest naprawdę bardzo szeroka,miejsca bardzo dużo.Wykonanie też bez zarzutu,ale ..no właśnie zawsze jest jakieś ale, nie odważyłbym się wędkować na większej fali.Stojąc w środku ma się wrażenie że w momencie jakiegoś nagłego zachwiania wypadnie się za burtę. Wrażenie takie sprawia bardzo niska burta wewnętrzna, sięgająca do połowy piszczeli.Być może jest to złudne wrażenie bo łódka jest szeroka,ale właśnie to zadecydowało że odpuściłem sobie Sempera,za to Michał przejdzie remont i mam nadzieję że jeszcze trochę posłuży.No i właściciel jakiś taki figo fago,jego najlepsze reszta do dupy.Jeśli na falę szukałbym czegoś innego/

Trafne spostrzeżenia. Już sam filmik producenta pokazał jaka jest płytka. Wstawianie w filmie krzesełka dla wygody pogrążyło tą łódeczkę. Niestety...taki jest urok większości łodzi dwupłaszczowych gdzie jest podwyższone dno i  jednocześnie środek ciężkości. Przeciwieństwo np.  Pegazus 430 Fischer http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html  Głęboka, dużo miejsca i waga świadcząca o solidności konstrukcji. 

• 0

Osobiście zastanawiałem się nad semperem 440, ale nik o nim nie pisze jak zachowuje się na fali. O solarze 430 czytałem, że ładie wykonana, stabilna a jak zachowuje się na większej fali?

Poprzednio miałem Michała, którego zastąpił Solar 430.

Solar jest jeszcze bardziej stabilny na dużej fali od Michała ( ostatnio sprawdzone na Wielkim Żnińskim - a tam potrafi powiać ).

• 0

Po co cokolwiek pisać jak i tak "gówno "wybierzesz? Ja kupiłem mała łódź horn399 i to jest mistrzostwo świata mimo komentarzy kupionych troli na forach że za niska burda, że niby niestabilne... a nikt z nich nawet na oczy nie widzal tej łodzi. Ja ci proponuje wpisz na youtube horn 440 i pogadaj z tym producentem. To co robi ten kolega jest naprawdę mistrzowskie dalego pozostawiając w tyle te wszystkie prechistoryczne konstrukcje

• 0

czasem jednak : "milczenie jest złotem"  . NIe ma nic lepszego a żeby pokazać swój " cudowny zakup" i oczerniać wszystkich innych dookoła.

Już powiedziałem sprawdź w boju i wtedy oceniaj. Jeśli została w tobie choć odrobina obiektywizmu powiesz nam jaka rzeczywiście jest.

To byłoby lepsze niż łajnoburze na forum.

• 0

Czytać kolega nie umie czy co? Chyba napisałem że kupiłem, a logicznie jak już kupiłem to i sprawdziłem jak to nazywasz w boju. Skąd tu tyle zawiści-nie rozumiem. Mam to piszę tak samo jak ktoś pisze o swojej co ma. I nie chce niecenzuralnie napisać gdzie to mam czy ci to sie podoba czy nie.

• 0

Panowie nie karmić trola. Łyknąt horna jak młody pelikan, niech się martwi.

Wilk325, Solar 430 ładnie się prezentuje. Z ciekawości zapytam ile dałeś?

Dzięki bo i łódka jest ładna :), a że spełnia wymagania wędkarskie to właśnie dlatego wybór na nią padł.

Nie za bardzo chcę "zdradzać tajemnice", ale polecam kontakt z firmą i można naprawdę spokojnie się dogadać. Do tego transport na miejsce :)

Co do Horna - jedyne co mi od razu nie odpowiadało to brak możliwości założenia wyciągarki elektrycznej na dziobie. Gdybym szukał łodzi motorowej to pewnie bym się nią zainteresował, jednak jako wędkarska dla mnie jest za mało.

Edytowane przez wilk325