Skocz do zawartości

Plecionka fluo a obrotówki i woblery

Przemek J

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy można łowić żółtą lub pomarańczową plecionką na obrotówki i woblery? Czy jest ona widoczna w wodzie dla ryb? Codzi mi o to że gdy łowię z brzegu zabieram tylko jedną wędkę a że najbardziej lubię łowić gumami z opadu więc łowię na żółtą plecionkę lecz gdy ryby nie biorą na gumy próbuje łowić na obrotówki i woblery i zastanawiam się czy ten kolor ma wpływ na brania. Wiem że może głupie pytanie ale dopiero w tym roku zaczynam na poważnie przygodę ze spinem więc można powiedzieć ze dopiero się uczę. Używam żółtej plecionki 0,12mm jeżeli to ma jakieś znaczenie.

Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza(choć rybom pewnie mniej) to zawsze możesz końcowy odcinek maznąć markerem(po wcześniejszym sprawdzeniu, czy nie osłabi to linki).

Albo przypon z żyłki.

Albo zapasowa szpula do kołowrotka z żyłką.

A tak ogólnie, to rybom raczej nie przeszkadza... Raczej tylko w ekstremalnych wypadkach.

Jak obejrzysz jakiś wędkarski program amerykański czy inny zachodni to uśmiejesz sie jakie mają fantazyjne kolory plecionek a ryby łowią i to niezłe. To samo ze sznurami muchowymi choć tam akurat jest jeszcze żyłkowy przypon. Na małą ilość brań w naszych wodach największy wpływ ma mała ilość ryb...

Podepnę się po temat, jakim węzłem łączycie cienkie plecionki (0,10 - 0,06mm) z żyłką ok 0,14? W plecionkach mam małe doświadczenie i póki co łączyłem tylko podkład z żyłki z plecionką tym http://marfish.pl/poradniki/zrob-to-sam/301-wezel-laczacy-dwie-zylki węzłem ale powiem szczerze że nie jestem do niego przekonany w przypadku łączenia plecionka/żyłka, jakoś dziwnie się zaciska i ślizga... Teraz będę chciał wiązać przypon żyłkowy i szukam jakiegoś pewnego rozwiązania.

Zderzakowy się nada?

Edytowane przez Pasta