Przemek J Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Witam. Czy można łowić żółtą lub pomarańczową plecionką na obrotówki i woblery? Czy jest ona widoczna w wodzie dla ryb? Codzi mi o to że gdy łowię z brzegu zabieram tylko jedną wędkę a że najbardziej lubię łowić gumami z opadu więc łowię na żółtą plecionkę lecz gdy ryby nie biorą na gumy próbuje łowić na obrotówki i woblery i zastanawiam się czy ten kolor ma wpływ na brania. Wiem że może głupie pytanie ale dopiero w tym roku zaczynam na poważnie przygodę ze spinem więc można powiedzieć ze dopiero się uczę. Używam żółtej plecionki 0,12mm jeżeli to ma jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza(choć rybom pewnie mniej) to zawsze możesz końcowy odcinek maznąć markerem(po wcześniejszym sprawdzeniu, czy nie osłabi to linki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza(choć rybom pewnie mniej) to zawsze możesz końcowy odcinek maznąć markerem(po wcześniejszym sprawdzeniu, czy nie osłabi to linki).Albo przypon z żyłki.Albo zapasowa szpula do kołowrotka z żyłką.A tak ogólnie, to rybom raczej nie przeszkadza... Raczej tylko w ekstremalnych wypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Ja w każdym wypadku (guma, wobler, obrotówka) zamazuję metrowej długości odcinek plecionki fluo (tylko takich używam praktycznie) czarnym markerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Przypon z żyłki i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek J Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Jak obejrzysz jakiś wędkarski program amerykański czy inny zachodni to uśmiejesz sie jakie mają fantazyjne kolory plecionek a ryby łowią i to niezłe. To samo ze sznurami muchowymi choć tam akurat jest jeszcze żyłkowy przypon. Na małą ilość brań w naszych wodach największy wpływ ma mała ilość ryb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A ja to bym założył raczj przypon ze 30 cm. (stalowy, wolframowy, fluorokarbon) i wtedy kolor plecionki nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Podepnę się po temat, jakim węzłem łączycie cienkie plecionki (0,10 - 0,06mm) z żyłką ok 0,14? W plecionkach mam małe doświadczenie i póki co łączyłem tylko podkład z żyłki z plecionką tym http://marfish.pl/poradniki/zrob-to-sam/301-wezel-laczacy-dwie-zylki węzłem ale powiem szczerze że nie jestem do niego przekonany w przypadku łączenia plecionka/żyłka, jakoś dziwnie się zaciska i ślizga... Teraz będę chciał wiązać przypon żyłkowy i szukam jakiegoś pewnego rozwiązania. Zderzakowy się nada? Edytowane 8 Lipca 2014 przez Pasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi