Lester Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Jako że mieszkam w płn-wsch Polsce gdzie białe niedzwiedzie chodzą po ulicach a mróz bije rekordy chciałem się Was poradzić w sprawie skarpet .Zwykle używam takich zwykłych , niedrogich oczywiście zrobionych z grubszej nici.Chodzi mi o to że chodząc w woderach zimą za pstrągami te zwykłe szybko się przecierają na piętach.Kilka wyjazdów i są do wyrzucenia.Czy macie jakieś sprawdzone?Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Jeżeli łowię w zimę w woderach to zakładam skarpety do kolan z neoprenu wyścielanego polarem. http://www.allegro.pl/item517487597_skarpety_neoprenowe_behr _dlugie_cieple_42_44_l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Sprowadź sobie z Bass pro Shop Red Hat - będziesz super zadowolony. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Tylko jak dopasować do nogi te neopreny, bo to ponoc warunek właściwego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Proponuję poszukać w militariach kontraktowych skarpet armii amerykańskiej. Są zdaje się dwa rodzaje: zielone z grubsza podeszwą (50% bawełna 50% wełna) lub białe również z grubszą podeszwą (75% wełna 25% bawełna) Skarpety te można znaleść w dobrej cenie. Są bardzo trwałe, grube, wzmacniane, wygodne i ciepłe. Prostota, wygoda i funkcjonalność . Jak dla mnie na zimno bezkonkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Proponuję poszukać w militariach kontraktowych skarpet armii amerykańskiej. Są zdaje się dwa rodzaje: zielone z grubsza podeszwą (50% bawełna 50% wełna) lub białe również z grubszą podeszwą (75% wełna 25% bawełna) Skarpety te można znaleść w dobrej cenie. Są bardzo trwałe, grube, wzmacniane, wygodne i ciepłe. Prostota, wygoda i funkcjonalność . Jak dla mnie na zimno bezkonkurencyjne.Są niezłe, można się samemu przekonać, idąc z Bartkiem na ryby - pożycza swoje każdemu kto chce <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Proponuję poszukać w militariach kontraktowych skarpet armii amerykańskiej. Są zdaje się dwa rodzaje: zielone z grubsza podeszwą (50% bawełna 50% wełna) lub białe również z grubszą podeszwą (75% wełna 25% bawełna) Skarpety te można znaleść w dobrej cenie. Są bardzo trwałe, grube, wzmacniane, wygodne i ciepłe. Prostota, wygoda i funkcjonalność . Jak dla mnie na zimno bezkonkurencyjne.Są niezłe, można się samemu przekonać, idąc z Bartkiem na ryby - pożycza swoje każdemu kto chce <_< No bo ja jestem pomocnym i serdecznym człowiekiem A tak na poważanie to faktycznie skarpety te nie raz mnie uratowały przed przeziębieniem i nie tylko mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 10 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jakoś nie mogę namierzyć tych amerykanów, może jakieś namiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Nowy sezon, stary kłopot - marznące stopy. Dzisiaj nabyłem droga zakupu dwie pary skarpet do testów. Są to skarpety hiszpańskiej firmy Mund model Explorer. Wedle charakterystyki powinny działać do - 10st. zatem do temperatur w jakich da się łowić.Na pierwszy rzut oka wydają się grube i ciepłe i solidnie wykonane. Podobno się mało mechacą i są wytrzymałe szybkie wycieranie. Cena? Wydaje się być atrakcyjna - 28 - 32 zł http://www.ceneria.pl/Skarpety_Explorer_MUND,1534,37,0,0,P,porownaj.html ja kupiłem w sklepie ostatnim bo jest w Krakowie. Niebawem Wam napiszę jak się sprawdzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 ja juz kupilem 1 czy 2 pary skarpet w cenie wyzszej od markowych butow na wyprzedazy - guzik pomoglo. masz marznac bedziesz marzl.Ja w temp powyzej 0 po kilku h na lodce w skarpetach z merynosa+cienkich bawelnianych +5mm neoprenie+gumofilcach nie czuje palcow u stop.zdarzalo mi sie marznac w 4-5 parach skarpet jak siedzialem bez ruchu.Kolega ponoc zaklada "gryzace" z welny i sprawdzaja sie niebo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dokladnie te gryzace sa nie do pobicia .Czesto siedze na lodzie i przyznam ze nic tak nie grzeje jak orginalene goralskie welniane albo babcine rodem z pod szydelka dziergane a pod spod ciensze .Cos co od kilku juz lat stosowane jest ogolem dla parcujacych na zewnatrz to elektryczne skarpety .Mialem przyjemnosc takowe nosic i przyznam ze sa calkiem ok a raczej byly ok do poki sie nie zepsoly .http://www.jula.se/batteriuppvarmda-strumpor-913030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Można dwie pary spróbować nałożyć. Na tzw cebulkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Merynos srynos o kant .... potłuc. Kupiłem markowe ,drogie i gu... warteA potem znalazłem na wyprzedaży skarpety z grubej wełny owczej za jakieś śmieszne pieniądze (12-15 zł) i wziąłem wtedy dwie pary. Jedna jeszcze nie odpakowana czeka na swój czas.Są takie jak jak pisze Termos. gryzące. Zakładam tylko wtedy jak jest minimum minus 8. W cieplejszych warunkach jest za gorąco.Ale ważne są też buty . Bo co z tego jak skarpeta dobra ale laczki do dupy. Na lód dobre kamaszki bo inaczej szkoda nóg. Jakies typowe na zimę , na lód. Co do neoprenów to myślę że jest z nimi tak jak i z rękawiczkami neoprenowymi. Dobre dopóki suche. A potem jak jest już wilgoć (od potu ) to robi się zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja poprzedniej zimy używałem tych skarpet Simms'a http://www.simmsfishing.com/site/wading_socks_09.html mają ok. 10mm grubości, nigdy mi stopa w nich nie zmarzła, czy to brodząc czy chodząc brzegiem w butach trekingowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Co do neoprenów to myślę że jest z nimi tak jak i z rękawiczkami neoprenowymi. Dobre dopóki suche. A potem jak jest już wilgoć (od potu ) to robi się zimno. pokarz mi jedne spiochy bez skarpet z neoprenu. Przy wodowaniu lodki musze nieraz wlesc do wody po pas.Ps co do skarpet na baterie - uzywal ich ktos pod spiochy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Przede wszystkim rozmiar buta. Najlepsze skarpety nic nie dają jeśli buty są w rozmiarze letnim czyli dopasowane. Powinny być 1-1,5 numeru większe niż na lato. Mam nie najlepsze krążenie ale w neoprenowych kaloszach (4mm) i 2 parach skarpet (bawełniane i wełniane) ganiam cały dzień do - 10 stopni i jest mi ciepło. Jak zakładam "letnie buty" nie pomagają nawet 3 pary skarpet - wręcz jeszcze gorzej bo stopa ściśnięta i krew słabo krąży. Podobnie było z jeżdzeniem na rowerze w zimie, po zmianie butów na większe niż potrzeba zimno było dużo mniej dotkliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 :lol: Zima,zima .Sorka,nie dałem rady ,już więcej nie zaśmiecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Elektrycznych nie proponuje chyba ze wersje z kablem na wysokie napiecie ,moze wtedy by grzaly .Te na baterje sa fajne ale po czasie cos siada i zamiast grzac przyjemnie kopia pradem .Fakt ,jak kolega wspomnial .Obuwie troche wieksze -na to cienka skarpeta ,i welniak .Neopreny generalnie nie sa dobre jak troche mrozi ,przerabialem temat tez wiosna kilka lat temu .Zimno jak diabli jak zaczyna podchodzic stopniowo niska temperatura pod ja...a to szczeka chodzi jak w fortepianie .Jak ryby biora to nie przeszkadza nawet czlowiek o tym nie mysli a potem zdycha .Ale jak nic nie gryzie i stac w tej zimnicy to raczej srednio przyjemnie.Co do kamaszek to penie neopreny maja gumowce wklejone w kaplecie .Jedyna rada to zakup wkladek -papci filcowych -na to cienka skarpeta -kolejno welniana .W dawnych czasach na mazurach a i po dzien dzisiejszy zakladano tak zwane owijki -ze szmat filcowych .Wkladalo sie w jednego gumaca piersiowkie w drogiego rosyjska grzalke na rope i zadne mrozy nie straszne .pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja kupiłem sobie i Żonce skarpety zaio z primaloftem, moja Kobitka to zmarźluch, a w tych skarpetach nie narzeka kiedy idzie z dzieckiem na spacer przy -7 do -10. Druga zasada to dopasowane skarpety bawelniane pod skarpety ciepłe to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Witam, pozwoliłem się podpiąć pod istniejący temat. Koleżanki i koledzy pochwalcie się jakich używacie lub jakie polecacie skarpety do śpiochów. Chodzi mi o okres zimowy. Tak żeby stópki nie zmarzły. Ja zastanawiam się nad skarpetami takimi PINEWOOD lub myślę wybrać coś z BRIDGEDALE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Ja kupiłem skarpety robocze w Jula i polecam.dokladnie te http://www.jula.pl/catalog/odziez-i-artykuly-bhp/bielizna-i-skarpety/skarpety/skarpety/skarpety-zimowe-904051/ Edytowane 11 Marca 2015 przez kokosz77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ciekawa propozycja, podjade przy najbliższej okazji do Juli je zobaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Sporo brodzę, czasem stoję w wodzie która ma 3-4 stopnie przez kilka godzin.Do tej pory co 2-3h trzeba było wyjść z wody, ściągnąć buty, rozgrzać nogi.Od kiedy mam skarpetki Vision /wrzesień zeszłego roku/ z wełny merynosa - problemy się skończyły.http://hurch.pl/subzero-p71.htmlOstatnia zima tylko to potwierdziła, warte wydanej każdej złotówki.Na narty tez kupiłem skarpety narciarskie z 75% w składzie merynosa/merino/merinosa czy jak się to pisze. Rewela ...Proponuje poczytać trochę w sieci o tej wełnie. Nawet jak jest mokra to grzeje.A te Visiony sa naprawdę grube i bardzo ciepłe. I radzę szukać skarpet z jak największą domieszka merino.Dobre sklepy turystyczne, CW na Wybrzeżu Gdańskim, sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Właśnie chodzi mi o takie kilku godzinne stanie w lodowatej wodzie. Dzięki za cenne info. Znalazlem w dobrej cenie skarpety z duza iloscia welny Merino https://merino.com.pl/pl/p/Ski-Mid-Men/1529może takie? Edytowane 11 Marca 2015 przez wojto-ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Ja na stopy ubieram grube wełniane skarpety a później na nie skarpety neoprenowe . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi