Skocz do zawartości

Daiwa Steez LTD SV 105 XHL

saw

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał przyjemność połowić tym urządzeniem? Zastanawiam się czy byłby odpowiedni do łowienia sandaczy tj kulka 10-20g + guma 10-12cm, podbijanie z wędki na głębokościach od 2 do 10m. W informacjach można przeczytać, że zakres obsługiwanych przynęt jest szeroki ale jakoś nic mi to nie mówi gdyż to nie waga przynęty a sposób łowienia, prowadzenia i charakterystyka pracy przynęty daje w du... młynku.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

Miałem kiedyś dwa Steez 103HL ten wydaje się być podobnym lub takim samym. Przy wodzie do 10 m i 1oz maszynka była idealna. Przynęty kogut 1oz + gumy w masie z główką max 1oz. Jak dla mnie nie ma lepszej maszynki do opadu przy sandaczu. Jedyny niski profil do którego może powrócę... Coraz częściej zaglądam na stronę Daiwa.

ni jak mi nie pasuje do 103HL, w XHL bardzo wysokie przełożenie i korbka 80mm raczej dyskwalifikuje mi ten multik do podbijania 20g, przy tak dużej długości wybieranej linki zawsze pod koniec będzie podbierał kołowrotek

Nie miałem na myśli przełożenia tylko bryłę, ergonomię, jakość wykonania. Jak dla mnie 103HL to ideał. Ze "sprinterów" przez chwilę zakosztowałem Zillion 7,3 Limited (nawój 82 cm), jak szybko nawijał tak szybko powędrował do kolegi a i tam zbyt długo nie zabawił. Podzielam pogląd @kogut-a, no fajnie to brzmi... ;)  :D

przerobiłem 6.3 i dla mnie do podbijania do 20g (max 25g) najlepszy jest 7.1, który dodatkowo ma najmocniejszą materiałowo przekładnie z całej serii

a bryła zarówno od góry jak i od dołu (dla mnie ważne) jest szczytem ergonomii

próbowałem ostatnio podbijać  (z wędki) 12-15g z korbką 80mm i ni cholery nie mogłem wpaść w odpowiedni rytm

Edytowane przez bazyloss

Mam steeza o przełożeniu 6.3 i nie mam problemów z wybieraniem linki przy podbijaniu.

Co do Megabasa lariata 71 hyper to trza uważać bo jeden do Japońca wrócił

gdyż popsuty był już w fabryce :angry:

Sławek moim zdaniem kupuj klasycznego steeza 7;1 (tego z czerwonymi wstawkami ) i będziesz Pan zadowolony.

ZH

• Like 1

Remas kusi mnie jednak ta szpulka sv, wiem że można ją dokupić osobno ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie skoro jest już komplet fabryczny. 66cm to jest za mało, nie wiem jak cienką linką łowicie, w jaki sposób i jak ciężkimi przynętami ale przy cienkich linkach np. duela 20lb i główka 17 a czasem 20g na wodzie 2-3m po podbiciu nie ma opcji wybrania luzu na czas, łowienie staje się mocno chaotyczne i histeryczne :)

Edi

Okej dziękuję za wszelkie uwagi. Zamówiłem jednak 100shl, 7.1 

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 1