Skocz do zawartości

Daiwa Steez LTD SV 105 XHL

saw

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde no i znowu jestem inny... :D

bo ani ryoga ani steez mnie nie kręci :D :ph34r: :ph34r: :ph34r:

A bo Ty już dorosły jesteś, inni chcą się jeszcze nacieszyć dzieciństwem;p

A co, a co Cię kręci:)? Mnie co jakiś czas coś innego "kręci" + ta chęć posiadania, pomacania chociaż...;)

Edytowane przez PILOT

Remas kusi mnie jednak ta szpulka sv, wiem że można ją dokupić osobno ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie skoro jest już komplet fabryczny. 66cm to jest za mało, nie wiem jak cienką linką łowicie, w jaki sposób i jak ciężkimi przynętami ale przy cienkich linkach np. duela 20lb i główka 17 a czasem 20g na wodzie 2-3m po podbiciu nie ma opcji wybrania luzu na czas, łowienie staje się mocno chaotyczne i histeryczne :)

Edi

Okej dziękuję za wszelkie uwagi. Zamówiłem jednak 100shl, 7.1 

no i nie będziesz musiał zmieniać korbki :)

Rafał, przemalowałbyś napisy na abu i by zaczęło kręcić :D

slawek problem w tym, że ja mialem pluton, lowilem kilkanascie dni steezem, łowiłem RYOGA i jakoś tak.. w miejscu ryogi wolalbym sobie kupic dwie luny :P i jeszcze by moze na tunnowana szpulkę do luny 103 wystarczylo...

Poki co najczesciej i najchetniej uzywam Shimano calais 201a. i w niedalekiej przyszlosci na celowniku jest jeszcze abu revo LT. 

Jutro testy! :)

14440316357_b37c849a14_z.jpg

Pochwal się jak poszło... :)

Potrzebuję informacji - czym różnią się w budowie po za przełożeniem Steez 103HL, Steez 100SHL i Steez SV. Ma ktoś wiedzę? Nie chodzi o szpulki, korby. Interesuje mnie moc przekładni, hamulec rzutowy, hamulec walki. Czy są różnice w materiale wykonania? Dzięki za ewentualne odpowiedzi w temacie.

w SH masz przekładnie z twardszego materiału "marine bronze, a special aluminum bronze with high torque strength and high durability (which is used for the propeller shafts of boats) as the material for the master gear"

przekładnia w w pozostałych jest taka sama

100SHL ma hamulec .. zresztą wszystko jest to opisane i pokazane tu :

http://all.daiwa21.com/fishing/item/reel/bait_rl/steez2013/index.html

dodam tylko, że w SV hamulec jest jakby inny, bardziej precyzyjny, a dokładnie ma szerszy zakres, w 103 i 100 (H i SH) jest sporo pustego przebiegu na początku, w SV trzpień jest skrócony korbka przysunięta do przekładni, ta duża gwiazda od niego nie pasuje do "normalnych" modeli

Edytowane przez bazyloss

ja może stanę w kontrze do części użytkowników, ale nie uważam Steez za multik do klasycznego BFS, nawet z lekkimi szpulkami, ale dla mnie to najbardziej uniwersalny sprzęt, nigdy nie rzucałem więcej niż 40g, a do mniej niż 4-5g są lepsze konstrukcję, aczkolwiek ze szpulką MG IS Special i dobrze ładującym się kijem 3g daje radę, a z typowym Bassowym kijem BF czyli Ex-Fast z mocnym dolnikiem (u mnie ABU Deez FDC-63LS MGS) od 4g jest już bardzo dobrze a 5g prawie jak spinn ;)

ja zresztą nie będę się uszczęśliwiał na siłę i do <3,5g mam spinn i nie bez powodu 90% spinningów w JP to konstrukcje XUL-L

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

A jak z zakresem wagowym w rzucaniu, dół i góra.

Trochę źle to pytanie sformułowałem, chodziło tylko i wyłącznie o model SV. Łowiłem Steez 103HL kilka lat i znam tą konstrukcję bardzo dobrze natomiast nowe edycje (SV, SHL) nie miałem przyjemności rzucać. Poważnie rozważam zakup stąd pytania. U mnie przynęty to od nastu gram w górę po za kilkoma wyjątkami 7-8 gram-iszonów... Jak lekko to mucha i streamer-y ale i w tym przypadku muchy spore.  ;)

ja może stanę w kontrze do części użytkowników, ale nie uważam Steez za multik do klasycznego BFS, nawet z lekkimi szpulkami, ale dla mnie to najbardziej uniwersalny sprzęt, nigdy nie rzucałem więcej niż 40g, a do mniej niż 4-5g są lepsze konstrukcję, aczkolwiek ze szpulką MG IS Special i dobrze ładującym się kijem 3g daje radę, a z typowym Bassowym kijem BF czyli Ex-Fast z mocnym dolnikiem (u mnie ABU Deez FDC-63LS MGS) od 4g jest już bardzo dobrze a 5g prawie jak spinn ;)

ja zresztą nie będę się uszczęśliwiał na siłę i do <3,5g mam spinn i nie bez powodu 90% spinningów w JP to konstrukcje XUL-L

I to nazywa się ZDROWE podejście do tematu.  ^_^

Kilka osób z którymi rozmawiałem zdecydowanie na plus ocenia SV w stosunku do starszych wersji i tu żadnych wątpliwości nie ma  :)

Wedle ich opinii jest zauważalna poprawa (komfort) w dolnym zakresie rzutowym. 

Mają porównanie do wersji 103H (magforce V) i do 100H (magforce Z).

Pochwal się jak poszło... :)

Steezik super młynek, pełna kultura, rzuca się bajkowo. W związku z tym, że kupiłem go z myślą o sandaczowaniu nie testowałem super light. Rzucałem od 10 do 30g, co tu dużo mówić jest bomba!

• Like 2

Sprawdzałem przydatność Ryoga 1016HL do jigowania, dawała radę, ergonomia nie ta co Steez, można się przyzwyczaić. Nawet szczupak +60 się trafił. Staram się odwieść od zakupu niskiego profilu, szukam pretekstów, ale nie ma się co oszukiwać - Steez to Steez i tyle w temacie.  ;)  :D

większe fotki pod linkiem: http://www.andrzejstanek.pl/post/44

post-46662-0-81413800-1405363127_thumb.jpg