Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Elite 7 HDi CHIRP vs Lowrance HDS-7 Gen2

mrWhite7

Pytanie

Zamierzam kupić sobie dobrą echosondę do łowienia przede wszystkim na dużej rzece (głębokość łowiska do 20 m ) oraz połowach przybrzeżnych w Bałtyku na łowiskach podobnej głębokości z urlopową opcją połowów  Szwecja ,Norwegia jednak nie interesuje mnie typowo głębinowe norweskie łowienie co najwyżej połów Dorszy oaz innych ryb do 100 m głębokości. Mój wybór padł na produkty Lowrance i chciałbym usystematyzować informacje dotyczące właśnie tych urządzeń oraz różnic jakie płyną ze skrótów HDI oraz HDS . Myślę że bardziej doświadczeni koledzy pomogą w porównaniu tych urządzeń. Zamierzam kupić urządzenie z GPS do morskich połowów oraz takie które doskonale pokaże strukturę dna rzecznego .

Edytowane przez mrWhite7

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odnośnie 7 HDI CHIRP - widzialem sie w piątek z panem Karpińskim - zapytałem czy jest sens zmieniać 7 HDI na 7 HDI CHIRPa - by maxi mapy sie tak nie

mulily przy zoomowaniu. Powiedział mi ze to jedna wielka sciema ten chirp, bo przetwornik i tak jest standardowy, nie obsluguje tak naprawde zakresu kilku

czestotliwosci by pracowac z CHIRPem. Dodał też ze prawdziwy przetwornik chirpowy kosztuje krocie. wiec niema sensu doplacac do wersji CHIRP

w przypadku HDS masz mozliwosc dopiecia StructureScan-u, czego nie zrobisz przy HDI

Mam osobiscie 7 HDI, kolega odbiera HDS 7 touch w tym tygodniu wtedy bede mogl powiedziec/porownac oba - z pewnoscia HDS wygra

• Like 1

• 0

Różnica między tymi echosondami w zależności od sklepu wynosi średnio 300 Euro więc mam pytanie jako osoba niezorientowana co takiego ważnego ma HDS a czego nie ma HDI co robi różnicę o tą właśnie kwotę . Czytałem także że HDS można w zależności od potrzeb rozszerzyć o jakieś elementy więc idę trochę na łatwiznę pytając bardziej zorientowanych kolegów którzy stosują te echa w praktyce zamiast ślęczeć przed opisami  które i tak niewiele mi powiedzą ,tajemniczo brzmi ponadto ten StructureScan , ale widziałem reklamówkę HDI http://www.angelzentrale-herrieden.de/shopXT/product_info.php?info=p6190_Lowrance-Elite-7-HDI-Echolot-Hybrid-Dual-Imaging---Portable.html i  chyba gość mówi że to echo ma ten scan , zresztą mój angielski pozostawia do życzenia więc nie upieram się

Edytowane przez mrWhite7

• 0

StructureScan to jak by widok 3d na boki, wpisz w gooogle grafika to zobaczysz o co kaman

HDI niema tej opcji, i nie ma  mozliwosci dopiecia, ma tylko system DI ktory ni jak sie ma do tych obrazkow z reklam(no moze troszke)

bardzo troszkę. nie siej zamętu.

za to 3D obraz z bocznego sonaru to jakiś kosmos. widywałem, widuję i za nic w świecie nie wiem o co w tym chodzi. tyle w temacie obrazów. w kwestii wyboru nie pomogę, tym bardziej, że jeszcze niedawno widziałem przewagę BW nad kolorem i przyznać muszę, że zmieniłem zdanie.

• 0

bardzo troszkę. nie siej zamętu.

nie bardzo rozumiem tą uszczypliwość? moim zdaniem obrazy z DI w reklamach są przekoloryzowane przez jakiś grafików dlatego tez

używam tylko klasycznej echo, choć czasem zerkam na DI próbując coś 'oderwać od dna'

Edytowane przez janih
  • Like 1

• 0

to nie uszczypliwość. po prostu nie zgadzam się z opinią, że obrazy są przerysowane. mam zapisane logi DSI na których można policzyć gałązki drzewa zalegającego na dnie. niestety liczą sobie one po kilkaset MB. jeśli jednak będziesz się upierać, znajdę sposób by je Tobie przesłać.

pozdrawiam,

Irek

• 0

Elite a hds to dwie różne bajki. To coś jak by porównywać poloneza do Mercedesa.  Po pierwsze hds pracuje dużo szybciej . Nie zmula . Po drugie ma możliwość rozbudowy o dodatkowe modol. Structure scan - obrazowanie boczne . Radar . Autopilota . Sterowanie audio na lajbie . Mozliwosc tworzenia mapy structure scan przez echo od reki . Bez zadnych programow. Teraz lowrance wprowadzenie sonar 3d (chyba od grudnia dostępny w sprzedazy) i masę innych funkcji. Czyta wszystkie mapy własnoręcznie stworzone . Nie ma żadnych przygód z mapami po kilkaset MB coby kolory były. Plywalem na elite 7 hdi Teraz na hds . I naprawdę różnica w funkcjonowaniu jest bardzo duża. Jeśli te 300€ jest dla Ciebie do przelkniecia to bierz i się nie zastanawiaj 

Edytowane przez siarq