sacha Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 http://ompzw.pl/modulesData/files/3293_odpowiedzi_na_wnioski_zo_2014_1tcg0r1s.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) "Okręg podziela stanowisko ZG PZW w sprawie górnych wymiarów ochronnych. W teorii i praktyce z zakresu ichtiobiologii brakuje udokumentowanych podstaw dla popierania tzw. „górnych wymiarów ochronnych” ryb drapieżnych w wodach nizinnych Polski. Być może publikacja nowych prac naukowych zajmujących się tym zagadnieniem, pozwoli na uzasadnione w świetle zasad racjonalnej gospodarki rybackiej, wprowadzenie górnych wymiarów ochronnych." Pewnym osobom brakuje również mózgu... Z lektury wnioskuję, że PZW jest przede wszystkim po to, by dogodzić rybakom, nie wędkarzom. Nie wiedziałem, że PZW ma OBOWIĄZEK prowadzenia odłowów sieciowych. Do tego wszelkie próby zmiany gatunków, którymi zarybiane są zbiorniki, kwitowane są odpowiedzią: będzie zarybiane, jak jest, bo z rybakami taką mamy umowę. To mi się szczególnie podobało: 46. Wyłączyć z odłowów sieciowych staw Kobylocha pozostawiając go wyłącznie dla wędkarzy. (k-74) Ze względów gospodarczych, cykliczny odłów jest konieczny. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mosteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Pewnym osobom brakuje również mózgu... Obawiam sie ze im wlasnie wcale nie brakuje, PZW zarabia nawiecej na sieciowaniu, a nie oplatach jakis tam wedkarzykow A gorne wymiary sa poprostu nieoplacalne przy takiej 'racjonalnej' gospodarce Wiec dlaczego mieliby sobie sami sabotazowac doplyw gotoweczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Z lektury wnioskuję, że PZW jest przede wszystkim po to, by dogodzić rybakom, nie wędkarzom. Nie wiedziałem, że PZW ma OBOWIĄZEK prowadzenia odłowów sieciowych.Nie to jest dla mnie dziwne że są odłowy gospodarcze. Jeśli w operacie przyszły dzierżawca obwodu załączy zapis o takich odłowach to je musi wykonywać. Tłumaczenie że tak być musi jest bzdurą bo są okręgi które takich zapisów nie załączyły i odłowów nie mają więc tłumaczenie OM jest o kant dupy potłuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Kielecki nie ma naprzyklad odlowow gospodarczych, ale z drugiej strony wody tam tyle jak kot naplakal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Obawiam sie ze im wlasnie wcale nie brakuje, PZW zarabia nawiecej na sieciowaniu, a nie oplatach jakis tam wedkarzykow A gorne wymiary sa poprostu nieoplacalne przy takiej 'racjonalnej' gospodarce Też mi się wydaje, że PZW zarabia więcej na opłatach od rybaków a nie od wędkarzy.Górne limity bardzo by się przydały - zapewnienie zdrowszego rybostanu, zwiększenie atrakcyjności wódWielka szkoda, że PZW nie zmienia swojego punktu widzenia Osobiście byłbym nawet za bardziej restrykcyjnym przepisem:- całkowity zakaz zabierania ryby przez pewien okres np. 2 lat (do zastanowienia się) - celem odbudowania populacji- następnie wprowadzenie widełekAle coś takiego ma jeszcze mniejsze szanse na przejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Przecież to nie jest polski związek rybacki tylko wędkarski. Płacę składki, żeby dbali o rybostan i zarybiali dla mnie, nie dla rybaków. Wszystko w tym kraju stoi na głowie. Kasa, misiu, reszta nieważna. Cały czas zapominamy o jednym - ustalamy sobie limity, wymiary, zakazy zabierania ryby itp., itd., a na tej samej wodzie pojawia się rybak z sieciami, którego te zakazy nie obowiązują. Przecież to jest jakaś paranoja. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mosteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Też mi się wydaje, że PZW zarabia więcej na opłatach od rybaków a nie od wędkarzy.Gdzieś widziałem rozliczenie i nie pamiętam za dobrze ale zdecydowana większość budżetu pochodzi jednak od wędkarzy.I tutaj należy zapytać po co odłowy gospodarcze jeśli to tylko wq......a wędkarzy a zapewnia niewielki % budżetu? Rozumiem że ośrodki zarybieniowe PZW potrzebują tarlaków ale po ch..... odłowy gospodarcze jak z tego jest mała kasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Zwiazek wedkarski to tylko z nazwy, bo jako organizacja 'sportowa' chyba mniejsze podatki placa.A ten zwiazek to od dawna byl po to zeby ludziki na szczycie mogly sobie wille pobudowac, a nie dbac o interesy wedkarzy. My jestesmy da nich tylko konsumentami, z ktorych sie kosi kasiorke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Gdzieś widziałem rozliczenie i nie pamiętam za dobrze ale zdecydowana większość budżetu pochodzi jednak od wędkarzy.I tutaj należy zapytać po co odłowy gospodarcze jeśli to tylko wq......a wędkarzy a zapewnia niewielki % budżetu? Rozumiem że ośrodki zarybieniowe PZW potrzebują tarlaków ale po ch..... odłowy gospodarcze jak z tego jest mała kasa?Dzięki za informację, żyłem w nieświadomości Pytanie brzmi więc: jaka część pochodzi od rybaków? Jeśli np. 40%, no to jest poważny wpływ i ciężko PZW od tak z tego zrezygnować.Należy również pamiętać o lobby jakim mogą być sami rybacy i inne grupy zainteresowane (np. kupcy ryb od rybaków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Obawiam sie ze im wlasnie wcale nie brakuje, PZW zarabia nawiecej na sieciowaniu, a nie oplatach jakis tam wedkarzykow Znasz jakieś kwoty?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi