Skocz do zawartości

Daiwa Exceler 100SHL

marteenez

Rekomendowane odpowiedzi

witaj na forum :D

biorac pod uwagę parametry jakie posiada ten multiplikator a takze w jakiej klasie cenowej się znajduje dolną rozsądną granicą będzie lotna przynęta o masie +/- 10-12g. Np 7cm guma na 8-10g głowce. To wszytsko oczywiscie przy załozeniu, że tego exelera przyczepisz do odpowiedniego kija.

do kija 5-25 poszukalbym jakiejs daiwy w wielkosci 103. Np alphas 103 albo TD Sol, ewentualnie opisywana przezemnie Zillion PE special. Zaczepienie w uchwyt takiego multiplikator zdecydowanie poprawi to funkcjonalnosc takiej wedki. Mozesz tez skorzystac z oferty shimano kazdy multiplikator w wielkosci 101 bedzie bardzo dobry. Metanium MG, Core G, Curado 101, scorpion 1001 MG, Antares AR, conquest 101 to multiplikatory idealnie pracujace z wedkami do 25g.

JW :D

p.s na stronie glownej jest sporo artykulow o lzejszych odmianach castingu, warto poczytac.

Jak słusznie zauważyłeś parametry jakie posiada ten multiplikator a takze w jakiej klasie cenowej się znajduje nie pozostaje mi inny wybór. Zdaje sobie sprawę, że multiplikatory, które wymieniłeś są jak najbardziej odpowiednie do kija 5-25, lecz ten segment cenowy jest aktualnie dla mnie nieosiągalny. Wybierając wymienionego Exceler'a kierowałem się stosunkiem jakości do ceny.

Witaj @marteenez na forum!

To o czym napisałeś czyli kwestia ceny młynków to odwieczny problem początkujących castingowców. Sam parę lat temu borykałem się z tym problemem i wiem, że trafić w coś przyzwoitego w ''dobrej'' cenie nie jest łatwo.

Multiplikator, o którym piszesz wydaje się być dobrą propozycją do łowienia średnio-ciężkiego ale zauważ, że napisałem wydaje ponieważ nie miałem przyjemności używać produktów tej firmy.

Pozdrawiam.

Witaj @Pepol

Tak już niestety jest, że aktualne ceny multików do lekkiego łowienia w większości przerastają możliwości finansowe przeciętnego zjadacza chleba. Na razie chce mieć multik dobry jakościowo (sparzony dotychczasowymi doświadczeniami:)) i nie zamierzam na razie schodzić niżej niż 10-12g ze względu na brak umiejętności, a z tego co wyczytałem lepiej zaczynać ciężej, a potem stopniowo przechodzić do lżejszych przynęt.

Pozdrawiam.

warto przejrzeć dział handlowy na forum. Dosć czesto można kupić z drugiej ręki multik do medium-lajtowego łowienia za cenę podobną do popularsów typu Exceler. Jak nie chcesz przepłacać to poszukaj scorpiona 1001 lub curado 101D na kij 5-25g a excelera podczep np. do kija o wyrzucie 15-45g i będzie sprawował się napewno lepiej. W castingu, co juz pisałem na forum chyba z 876 albo nawet 953 razy, bardzo wazne jest sparowanie wszytskich elementów tak, aby to funkcjonalnie wszytsko działało. Jak podczepisz Młynek klasy MH do kija ML to w istocie będziesz mógł skutecznie łowić jedynie w połowie zakresu rzutowego wędki. jak podczepisz curado 101 to w 100% wykorzystasz kij co przełoży się w wielu sytuacjach na skutecznośc samego łowienia.

JW :D

• 5 lat później...

Cześć marteenez,

Odgrzebuję temat po latach bo niedługo stanę się posiadaczem tegoż kręcioła. Jako że "trochę" czasu już minęło od ostaniego posta mniemam, że sprawdziłeś jak Exceller 100 SHL działa w praktyce. Mógłbyś napisać jak sprawdził się dla Ciebie, z jakimi gramaturami przynęt sobie radzi i czy polecasz go jako pierwszy kołowrotek castingowy?

Pozdrawiam.

Czemu nie napisales wczesniej odnosnie zakupu? Jest kilka konstrukcji w tej cenie i sa o niebo lepsze, mowie tez o rynku wtornym.

Udało mi się zakupić egzemplarz powystawowy za bardzo przystępną cenę, ale w łapie będę go miał dopiero w połowie marca. W skrócie po prostu nadarzyła się okazja i z niej skorzystałem - gdyby się jednak kręcioł nie sprawdził to jestem pewien, że nie stracę na jego sprzedaży. Wtedy będę szukał czegoś lepszego. A jeśli okaże się wystarczający to go zostawię na jakiś czas. Chciałbym jednak być przygotowany na to co może mnie czekać i stąd moje pytanie, ciężko znaleźć w necie jakiekolwiek opinie o tym sprzęcie. Czy Ty używałeś tego kołowrotka w praktyce i jesteś w stanie coś o nim powiedzieć?

Edytowane przez coma

Ale o którym modelu Excellera mówicie? Exceller z roku 2009 któremu poświęcony był ten wątek to nie ten sam exceller co sprzedawany produkowany obecnie, multik przeszedł jak to mówią "redesign".

Jeśli się nie mylę to jest to stary model, mogę wrzucić jego fotki ale jeszcze nie wiem jak się to tu robi... :unsure: Byłbym wdzięczny za pokierowanie do instrukcji dodawania zdjęć na forum. 

W każdym razie kołowrotek jest szary z czerwoną szpulą...

• 1 rok później...