Skocz do zawartości

norwegia_spining_czy_mucha

karolmax

Rekomendowane odpowiedzi

Wtiam Panowie,

Wybieram sie do Norwegii...i to jutro:)

Wyjazd wyskoczyl niespodziewanie wiec nie mialem czasu duzo sie oczytywac.

Tak wiec prosze o porady.

Bede przez klika dni chodzic z plecakiem, czesto wzdluz rzeki, malych strumieni i czesto bede zawadzac o male gorskie jeziora.

Obszar ktory bede eksplorowac zakreslony na dolaczonym rysunku.

Wedlug was: co lepiej zabrac: lekki spinning (male blaszki i obrotowki) czy tez muchowke (6')?

W sensie: co bedzie skuteczniejsze?  

Cel jest jeden: jak najwiecej sie nalowic. Nie zalezy mi na potworach. Zabawa i jeszcze raz zabawa.

dzieki!

pozdr

post-50492-0-85546200-1404295353_thumb.png

Cześć!

Biorąc pod uwagę,że będziesz wędkował także w małych jeziorkach ,jak się domyślam-z brzegu,to polecam spinning jako bardziej wszechstronne narzędzie połowu .

Zwróć jednak uwagę na łowiska,gdzie dopuszczona jest tylko metoda muchowa i można się "naciąć"

Czy krótka wieloczęściowa muchówka z niewielkim kołowrotkiem -a więc zestaw który wraz z pudełkiem z muszkami może ważyć ok.250 gramów na pewno się nie zmieści do plecaka? No i parę szpulek z żyłkami? :(

Jeśli nie to stanowczo polecam spinning :)

kardi

Czesc Panowie:)

Dzieki za tak szybkie odpowiedzi.

Pewnie ze bym chcial zabrac i spina i muche ale nie da rady...wszystko bede musial nosic na pleach:((( i to przez kilka dni.

Tak wiec albo spin albo mucha. Oba kije mam w wersji travel (40 cm po zlozeniu).

Jezcze sie zastanowie. 

Kardi: odnosnie muchowki: planuje zabrac "bezbarwna" linke intermediate  (RIO) i kilka szybko tonacych przyponow. 

Chyba starczy co? ..czy brac plywajaca?...z tym ze mowie...nie chce pakowac domu na plecy...

dzieki!

Linką Intermediate nie ogarniesz suchej muchy ani nimfy i możesz potem bardzo żałować :)

Moim zdaniem linka pływająca to chyba lepszy wybór + do niej zabrać tonące przypony i jeśli masz przypon IM wtedy i na mokrą połowić można

Taki zestaw pozwoli ogarnąć suchara, mokrą, nimfę i streamera

Edytowane przez Pszemo

W sumie łowiąc w tym roku w Finlandii mogłem porównać wyniki na spina i muchę na jednej z rzek.

Miałem największego lipasa na muchę ale kolega ilościowo wygrał łowiąc na spina na całkiem spore przynęty. Pstrągów tez więcej pojmał.

Co kto lubi. Ja się relaksowałem obławiając odcinek 100 metrów brodząc niespiesznie - kolega obskoczył 3 km rzeki :)

Pełen relaks zakłócił brak pomysłu na dobór suchej którą zbierały lipasy. Nie mogłem się wstrzelić przez 1,5 godziny - na jakiejś mega sieczce jętkowej żerowały :)

Czesc Panowie:)

Kardi: odnosnie muchowki: planuje zabrac "bezbarwna" linke intermediate  (RIO) i kilka szybko tonacych przyponow. 

Chyba starczy co? ..czy brac plywajaca?...z tym ze mowie...nie chce pakowac domu na plecy...

dzieki!

Jeśli możesz wziąć tylko 1 linkę to weź F

.@Pszemo to opisał klarownie

Ja najsampierw to zaopatrzyłbym się w fiskeavgift miejscowej komuny/fiskemarki ale to chyba oczywiste. Polecam spining. Małe jeziorka bywają bardzo głębooookie, także czasem trzeba sięgnąć głębiej. Ostatnio namierzyłem okonie niby "pod nogami", ale tam już kilka metrów było.