Skocz do zawartości

st. croix czy fenwick

Rafał1988

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. mam pytanie odnośnie dwóch wędek a konkretnie Fenwick Aetos A721MXFS, 218cm, 1 sekcja, medium, extra fast, 6-14lb ciężar wyrzutowy 7-18 a drugi kij to St. Croix Legend Tournament Bass TBS71M,F 216cm, 1 sekcja, medium, fast, c.w. 5,3-17,7. ma to być wędka troche uniwersalna głównie na sandacza,szczupaka i bolenia zarówno z brzegu jak i łodzi.jeśli ktoś miał styczność z tymi kijkami to prosze o pomoc. z góry dziękuje :) pozdro

Bardziej polecałbym AETOS-a ze względu na uniwersalność, poza tym jest doskonale wyważony. Legent Tournament za to leci na pysk. Mam w sklepie Legenda ale Walleye series i mimo że ma niezły blank i uzbrojenie, to moim zdaniem dolnik jest bardziej niż spier...ny. Dopiero Daiwa Lexa 3500 wyważa go tak, by nie leciał na pysk (420g waży Daiwa).

• Like 1

Użytkuję krótszego brata Aetosa, sprawuje się świetnie, czuć każde puknięcie, powiedziałbym nawet, że kij jest elektryczny. Nie miałem takiego problemu z rękojeścią jak kolega, ale wiadomo made in China robi swoje, więc różne rozbieżności między produktami z jednej linii się zdarzają. StC LBT jest równie dobrym kijem, ale ma trochę mniejszy zapas, Feniwickiem da radę obsłużyć przynęty do 2-krotności c.w., a Bass już może przy tym troszkę zajęczeć. W zasadzie decyzja należy do Ciebie, plusem Fenwicków jest dożywotnia gwarancja; StC nieco lepsze wykonanie...

Mam St.croix Legend Tournament Walleye .

Kupowałem trochę  w ciemno przez net.

Bardzo  krótki  dolnik, W korku robią się pęknięcia.

Uchwyt to może i nowoczesny ale niewygodny.

Na plus  świetny blank , przyzwoite przelotki.

Co do Aetosa radze pomacać , bo szału nie ma .

witam wszystkich. mam pytanie odnośnie dwóch wędek a konkretnie Fenwick Aetos A721MXFS, 218cm, 1 sekcja, medium, extra fast, 6-14lb ciężar wyrzutowy 7-18 a drugi kij to St. Croix Legend Tournament Bass TBS71M,F 216cm, 1 sekcja, medium, fast, c.w. 5,3-17,7. ma to być wędka troche uniwersalna głównie na sandacza,szczupaka i bolenia zarówno z brzegu jak i łodzi.jeśli ktoś miał styczność z tymi kijkami to prosze o pomoc. z góry dziękuje :) pozdro

Mam tego aetosa i obsługuje przynęty to 30gr w tam tym roku wyciągnąłem na niego karpia prawie 15kg i kij nawet nie jęknął!zalety:niesamowita amortyzacja i długość rzutów,do kija przekręcona daiwa 300gr i jest ok!ja polecam  

• Like 1

Mam Aetosa 7'   1/16-3/4 oz. dwuskład...

Też miałem dylemat między tym Fenwickiem a StC Avidem o identycznych parametrach. Wybrałem Aetosa z kilku powodów - mam na miejscu sklep, w którym mogłem go pomacać; czytałem same pozytywne opinie szczególnie o czułości oraz chciałem mieć bardziej ekstrawagancki kijek z tytanami, dzieloną rękojeścią i fuji sk2 ;)

Mimo, że jest to dwuskład to jest megaczuły. Jak łowi się na duże gumy to czuć drgania przynęty na blanku bardzo wyraźnie, czasami mi to nawet przeszkadza. Jest super wyważony i kołowrotek w przedziale od 200 do 250g jest idealny do niego np. Vaniek 4000.

Żaden produkt nie jest pozbawiony wad... Moim zdaniem największą jest słabsza jakość wykonania niż w StC spowodowana produkcją w Chinach. Swoją drogą szkoda,  że Fenwick nie pokusił się o produkcję flagowca w Ameryce :(

Przeszkadza mi czasami brak Foregripu, który jest w wersji castingowej, co uważam ze głupotę producenta, ponieważ takowy foregrip bardziej by się przydał spinningistom niż castingowcom.

Ogólnie jestem zadowolony, bo jest to bardzo cięta szpada o typowej amerykańskiej akcji i ze spokojem można przekroczyć c.w. Ja swoim już rzucałem gumami >30g i pracował jak należy :)

Mówią, że nie ma uniwersalnych wędek, a jednak nie znalazłem metody i przynęty w moim jeziorowym arsenale, której by nie obsłużył ;)

Pozdrawiam 

Posiadam zarówno Aetosa a702MFS i Xtreme LXS76MF2 i bardziej lezy mi Aetos który jest mega czuły i doskonale wyczuwam nawet niezbyt duża głowka   niewielkie uskoki w dnie (Wisła).St croix jest swietny ale odnosze wrażenie ze mimo wszystko odrobine mniej czuły , poza tym obydwa kije to absolutny top i obojetnie ktory kupisz bedziesz zadowolony.Mozesz tez poszukac HMG ale ten starszy model bo na 2014r to żenada, mialem okazje połowic takim patykiem bodajże do 18gr i w/g mnie to świetny kij za przyzwoite pieniadze ktory bez problemu obsługuje głowki 20 nawet z duzym kopytem.Zreszta we wiekszosci amerykanców c.w. podane jest optymalne 

,Rzuc okiem na St. Croix premier , na fishing tescie

Edytowane przez phantom72

Rafał1988 - a skąd jesteś? Jeśli nie masz problemu z dojazdem do Olsztyna, to możesz podjechać do mnie. Mam akurat Legend Tournamenta ale sandaczowego i kilka AETOS-ów więc miałbyś bezpośrednie porównanie.

heheh bardzo chętnie gdyby nie to że do Olsztyna mam 600km to na pewno bym podjecał ;) ale dziękuje bardzo za propozycje :) jak również dziękuje wszystkim którzy wyrazili swoją opinie i chęć pomocy mniej doświadczonemu koledze ;) 

• 1 miesiąc temu...