analityk Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Cześć, Ostatnio (zanim zamarzła) miałem fajny spacerek bez wędki wzdłuż Bystrzycy pomiędzy mostem w Leśnicy a Mostem na Praczach Odrzańskich. Rzeczka wyglądała zachęcająco. Nie łowiłem tam jeszcze nigdy. Proszę o info czy warto się na tą rzeczkę wybrać np. w poszukiwaniu kleni. A przy okazji - obrazek żyjątek które nieco przeszkadzały mi ostatnio łowić w jedynym niezamarzniętym miejscu jakie udało mi się znaleźć na Odrze (Janówek). Pozdrowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreyk1984 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o klenie to proponuję Widawe w miejscowości świniary. Piekne klenie pływaja w tej rzeczce jednak sa bardzo cwane Do bystrzycy zapewne będą wchodziła na wiosnę klenie i jazie jednak nie łowiłem tam jeszcze nidgy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ixiuuu Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Bystrzyca daje rade..w ostatnim sezonie wlasnie oblawialem ten odcinek, o ktorym piszesz.. kleni jest sporo,ale sredniakow.. (do 35cm) mi sie trafialy ,a wiekszych nie widzialem.. sa bolenie.. najwiekszy 60cm jakiego zlowilem (srednio 30-40cm).. sporo malych sandaczykow i okoni.. fajnie sie lowi poki jest wysoki poziom...w tym roku biore sie za Widawe wlasnie bo sa tam piekne okazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Byłem kilka razy na tym odcinku bez wędki, ale wydał mi się za bardzo skanalizowany (bliżej Leśnicy, bo dalej robi się ładniej) i za blisko domów, pełno ludzi spacerowało nad rzeką. Takie jakieś równe brzegi i to mnie zniechęciło do przyjazdu z kijem. Latem i jesienią wolałem pojechać na odcinek w okolicach Jerzmanowa, Skałki, Samotworu.Była straszna niżówka i lazłem korytem w spodniach. O wiele bardziej dziki odcinek, a to akurat mi się podoba. Niestety nie trafiłem wtedy na klenie, a tylko okonie i mikro-szczupaczki na obrotówki, które siedziały w każdym dołku o głębokości ok. 1,0-1,5m. Poza tym Bystrzycą płynął na tych głębszych odcinkach straszny syf, brudna, brunatna woda, która tylko na niektórych płytszych odcinkach, gdzie był piaseczek, robiła pozytywne wrażenie.Załączyłem zdjęcie mini-przykosy, która się utworzyła w okolicach Samotworu. Zawsze chciałem zobaczyć jak wygląda prawdziwa przykosa, o których tyle się czyta w gazetach i się udało - w mikroskali.Piękny widoczek...W tym dołku przed przykosą patrząc od mojej strony były zębate mikrusy. Ze względu na rozmiary oczywiście nie da rady wkleić fotek Ale zabawa była.A co do poziomu wody to sami widzicie. Czekam na ocieplenie i zaczynam straszyć ryby na Widawie i Bystrzycy Cel na ten rok to poznanie odcinka Bystrzycy w okolicach Kątów Wrocławskich, Ślęza powyżej Partynic i Widawy ciąg dalszy. Na mapach wygląda to na niezłą dzicz, sporo powalonych drzew, więc zapowiada się ciekawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witajcie,załączam fotki z wczorajszego, krótkiego wypadu nad Bystrzycę.Ze względu na tak wysoki poziom wody i bardzo duży uciąg wypad był bezrybny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Wiem, że temat stary, ale szkoda żeby umarł Łowi ktoś jeszcze na tym odcinku, czy też Bystrzycę skazaliście na straty? Byłem tam kilka razy w kwietniu i tylko raz widziałem wędkarza, ryby nie widziałem .... Nastawiałem się na klenia, ale zostałem zignorowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poohcpoohc Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Ja byłem ze spinningiem w październiku kilka razy na wysokości Skałki i Romnowa, niestety żadnego brania ne miałe. Spotkałem spławikowca który złapał jednego mikro okonka. Byłem też w ostatnią sobotę, ale zupełnie nic. Słyszałem, że można coś tam złapać, ale ja osobiście byłem ignorowany. I się zastanawiam czy zmieni się to w czasie wiosny i lata czy nie warto tam się pojawiać i poszukać innych miejsc. Może ktoś coś napisze, czy warto sie tam fatygować w przyszłości,bo rzeczka bardzo fajna i w miarę blisko ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince83 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam,Mnie na Bystrzycy trafiały się tylko niewielkie kleniki takie do 25cm i okonki do 20cm. Jak już tam łowię to zazwyczaj odcinek od mostu w marszowicach do janówka. .Koledze w tamtym roku udało się zlowić pod mostem w marszowicach brzanę ok 60cm. Fajna rzeczka i plus że mam blisko do niej ale o wiele bardziej wolę WidawęPozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Od niedawna mieszkam w okolicy, stąd w ostatnio mały rekones poniżej mostu w Janówku, bez kontaktu z rybą. Zastanawiam się, czy na wiosnę trafia się tam drapieżny białoryb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 są są klenie i to naprawde klenie przez duże K,są jaźie i całkiem sporo innych ryb dobrze reagujących na spinning ciekawe i dobre łowisko ale trzeba dojść do swojego i swoich skutecznych przynęt i sposobów łowienia czy podania przynety bo nie jest to łatwa woda wręcz powiedział bym cholernie cieżka ale potrafi wynagrodzić ponad najśmielsze oczekiwania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 W tamtym sezonie, podczas tarła kleni widziałem suma 140+ na półmetrowej wodzie. Robi wrażenie.Jeśli chodzi o samą rzekę ciekawe miejsca mają zwykle niedostępny brzeg. Jak nadmienił Michał, trudna woda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 są są klenie i to naprawde klenie przez duże K,są jaźie i całkiem sporo innych ryb dobrze reagujących na spinning ciekawe i dobre łowisko ale trzeba dojść do swojego i swoich skutecznych przynęt i sposobów łowienia czy podania przynety bo nie jest to łatwa woda wręcz powiedział bym cholernie cieżka ale potrafi wynagrodzić ponad najśmielsze oczekiwania i nie wspomne o t.....h przy złotej dwa testawy zostawiłem Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bharanek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja łowię w Skałce i okolicach. Piękne tereny, park krajobrazowy. Problem jest tylko taki, że zaczepów milion, a drzewa tez czasami dadzą popalić. No i bez woderów ani rusz. Jeżeli chodzi o ryby to okonki są i to właściwie w wielu miejscach, ilości nie porażają, ale jak tam łowię to zawsze coś wpadnie. Latem kleniki przy powierzchni, ale nieduże. W zeszłym roku wczesna wiosna trafił się jeden pod 40cm. I nawet prawdziwki znalazłem Już nie mogę doczekać się marca ... Bharanek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A na Oławce sa się coś z wiosny podziałać? Szukam miejsca dla niezmotoryzowanych, czyli w grę wchodzą tramwaje/autobusy :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 W tamtym roku kilkanaście razy byłem nad Bystrzycą na odcinku od Stabłowic do ujścia i na początek takie wrażenia:- woda płytka, ciężko znaleźć jakiś dołek,- dostęp do brzegu marny .... w lecie krzaki na dwa metry, a w miejscach dostępnych (głównie przy mostach) liczne ślady odwiedzin .....- wędkarzy nie ma, lub prawie nie ma .... zdarzają się tylko tam gdzie można dojechać samochodem, lub dojść piechotą z pobliskich osiedli,- ryby jakie złowiłem, to niestety głównie małe kleniki i jazie (takie do 30 cm), dość spore okonie (20-25 cm) oraz czasami małe szczupaczki i bolenie (takie do 30 - 40 cm mi się wieszały), ..... i tak to mniej więcej wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubwr Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A na Oławce sa się coś z wiosny podziałać? Szukam miejsca dla niezmotoryzowanych, czyli w grę wchodzą tramwaje/autobusy :|Nad Oławkę tramwajem to będzie Ci ciężko chyba że zadowolisz się krótkim odcinkiem na niskich łąkach.Autobusem już dalej można zajechać nawet do Oławy i potem w dół rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) A o ciągach tarłowych troci w tej rzeczce to koledzy pamiętają Tak naszybko z góglarki przypomnę:http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/173623,trocie-wrocily-do-nas,id,t.html?cookie=1 Edytowane 21 Lutego 2013 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Proponuję, następny zlot/spotkanie, zrobić nad Bystrzycą..; połowi się troszkę troci.., rozpali ognisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Danek te panie na T też biorą przy kleniach w zeszłym roku prawdopodobnie jedną mieliśmy na smużaka (parodia ) i inne damy ale znacznie bardziej walczące też biorą i czasami wielkościowo to są potwory wieksze niż na powodziówce... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Nad Oławkę tramwajem to będzie Ci ciężko chyba że zadowolisz się krótkim odcinkiem na niskich łąkach.Autobusem już dalej można zajechać nawet do Oławy i potem w dół rzeki. No chodziło mi właśnie o ten odcinek, jest tam co szukać wiosną? Czy proponujecie coś innego w mieście?(Bo już mnie nosi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bharanek Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Mnie najbardziej podoba sie fragment: "Tak, ma drugą klasę czystości z tendencją do pierwszej, zależy jeszcze, co płynie z Jeziora Mietkowskiego." Myślałem, że jak spuszczą z Mietkowa to w Bystrzycy coś zostanie. Wydaje mi się, że tak naprawdę tylko okoń się utrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bharanek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Byłem w weekend, woda wysoka, warunki trudne. Spławikowcy mówili, że coś tam skubie, ale konkretów nie widziałem. Jedyny plus spaceru to piękne przebiśniegi, wbrew obecnej pogodzie chyba wiosna blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Byłem dzisiaj nad Bystrzycą, woda wysoka, ale w miarę przejrzysta, słoneczko świeciło, ptaszki ćwierkały ...... tylko brań nie było. Spacerowałem od Leśnicy do mostu na Janówku, widziałem dwóch panów z gruntówkami, ale też nic im nawet nie skubało Ogólnie chyba jeszcze troszkę za wcześnie na tą rzeczkę, nad wodą i w wodzie ani śladu aktywności ryb ..... szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jeśli ktoś chce wiedzieć jak wygląda sytuacja nad Bystrzyca, to proszę : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haku Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Widzę, że temat umilkł dawno temu ale spróbuję odkopać Ktoś coś łowi na Bystrzycy? Warto szukać pstrąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi