Skocz do zawartości

Bystrzyca we Wrocławiu

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio (zanim zamarzła) miałem fajny spacerek bez wędki wzdłuż Bystrzycy pomiędzy mostem w Leśnicy a Mostem na Praczach Odrzańskich. Rzeczka wyglądała zachęcająco. Nie łowiłem tam jeszcze nigdy. Proszę o info czy warto się na tą rzeczkę wybrać np. w poszukiwaniu kleni.

A przy okazji - obrazek żyjątek które nieco przeszkadzały mi ostatnio łowić w jedynym niezamarzniętym miejscu jakie udało mi się znaleźć :D na Odrze (Janówek).

Pozdrowienia

.

post-536-1348914235,2053_thumb.jpg

Bystrzyca daje rade..w ostatnim sezonie wlasnie oblawialem ten odcinek, o ktorym piszesz.. kleni jest sporo,ale sredniakow.. (do 35cm) mi sie trafialy ,a wiekszych nie widzialem.. sa bolenie.. najwiekszy 60cm jakiego zlowilem (srednio 30-40cm).. sporo malych sandaczykow i okoni.. fajnie sie lowi poki jest wysoki poziom...w tym roku biore sie za Widawe wlasnie bo sa tam piekne okazy :D

• 1 miesiąc temu...

Byłem kilka razy na tym odcinku bez wędki, ale wydał mi się za bardzo skanalizowany (bliżej Leśnicy, bo dalej robi się ładniej) i za blisko domów, pełno ludzi spacerowało nad rzeką. Takie jakieś równe brzegi i to mnie zniechęciło do przyjazdu z kijem. Latem i jesienią wolałem pojechać na odcinek w okolicach Jerzmanowa, Skałki, Samotworu.

Była straszna niżówka i lazłem korytem w spodniach. O wiele bardziej dziki odcinek, a to akurat mi się podoba. Niestety nie trafiłem wtedy na klenie, a tylko okonie i mikro-szczupaczki na obrotówki, które siedziały w każdym dołku o głębokości ok. 1,0-1,5m.

Poza tym Bystrzycą płynął na tych głębszych odcinkach straszny syf, brudna, brunatna woda, która tylko na niektórych płytszych odcinkach, gdzie był piaseczek, robiła pozytywne wrażenie.

Załączyłem zdjęcie mini-przykosy, która się utworzyła w okolicach Samotworu. Zawsze chciałem zobaczyć jak wygląda prawdziwa przykosa, o których tyle się czyta w gazetach i się udało - w mikroskali.

Piękny widoczek...

W tym dołku przed przykosą patrząc od mojej strony były zębate mikrusy. Ze względu na rozmiary oczywiście nie da rady wkleić fotek :D

Ale zabawa była.

A co do poziomu wody to sami widzicie.

Czekam na ocieplenie i zaczynam straszyć ryby na Widawie i Bystrzycy :mellow:

Cel na ten rok to poznanie odcinka Bystrzycy w okolicach Kątów Wrocławskich, Ślęza powyżej Partynic i Widawy ciąg dalszy. Na mapach wygląda to na niezłą dzicz, sporo powalonych drzew, więc zapowiada się ciekawie.

post-2173-1348914262,9228_thumb.jpg

• Like 1

• 3 lata później...

Wiem, że temat stary, ale szkoda żeby umarł :D Łowi ktoś jeszcze na tym odcinku, czy też Bystrzycę skazaliście na straty? Byłem tam kilka razy w kwietniu i tylko raz widziałem wędkarza, ryby nie widziałem :( .... Nastawiałem się na klenia, ale zostałem zignorowany .

post-6286-1348917150,1883_thumb.jpg

• 9 miesięcy temu...

Ja byłem ze spinningiem w październiku kilka razy na wysokości Skałki i Romnowa, niestety żadnego brania ne miałe. Spotkałem spławikowca który złapał jednego mikro okonka. Byłem też w ostatnią sobotę, ale zupełnie nic. Słyszałem, że można coś tam złapać, ale ja osobiście byłem ignorowany. I się zastanawiam czy zmieni się to w czasie wiosny i lata czy nie warto tam się pojawiać i poszukać innych miejsc. Może ktoś coś napisze, czy warto sie tam fatygować w przyszłości,bo rzeczka bardzo fajna i w miarę blisko ode mnie.

Witam,

Mnie na Bystrzycy trafiały się tylko niewielkie kleniki takie do 25cm i okonki do 20cm. Jak już tam łowię to zazwyczaj odcinek od mostu w marszowicach do janówka. .

Koledze w tamtym roku udało się zlowić pod mostem w marszowicach brzanę ok 60cm. Fajna rzeczka i plus że mam blisko do niej ale o wiele bardziej wolę Widawę

Pozdrawiam

• Like 1

są są klenie i to naprawde klenie  przez duże K,są jaźie i całkiem sporo innych ryb dobrze reagujących na spinning ciekawe i dobre łowisko ale trzeba dojść do swojego i swoich skutecznych przynęt i sposobów łowienia czy podania przynety bo nie jest to łatwa woda wręcz powiedział bym cholernie cieżka ale potrafi wynagrodzić ponad najśmielsze oczekiwania

• Like 1

są są klenie i to naprawde klenie  przez duże K,są jaźie i całkiem sporo innych ryb dobrze reagujących na spinning ciekawe i dobre łowisko ale trzeba dojść do swojego i swoich skutecznych przynęt i sposobów łowienia czy podania przynety bo nie jest to łatwa woda wręcz powiedział bym cholernie cieżka ale potrafi wynagrodzić ponad najśmielsze oczekiwania

i nie wspomne o t.....h

przy złotej dwa testawy zostawiłem :blink:

Danek

Ja łowię w Skałce i okolicach. Piękne tereny, park krajobrazowy.

Problem jest tylko taki, że zaczepów milion, a drzewa tez czasami dadzą popalić. No i bez woderów ani rusz.

Jeżeli chodzi o ryby to okonki są i to właściwie w wielu miejscach, ilości nie porażają, ale jak tam łowię to zawsze coś wpadnie. Latem kleniki przy powierzchni, ale nieduże. W zeszłym roku wczesna wiosna trafił się jeden pod 40cm. I nawet prawdziwki znalazłem :)

Już nie mogę doczekać się marca ...

Bharanek

• Like 1

W tamtym roku kilkanaście razy byłem nad Bystrzycą na odcinku od Stabłowic do ujścia i na początek takie wrażenia:

- woda płytka, ciężko znaleźć jakiś dołek,

- dostęp do brzegu marny .... w lecie krzaki na dwa metry, a w miejscach dostępnych (głównie przy mostach) liczne ślady odwiedzin .....

- wędkarzy nie ma, lub prawie nie ma .... zdarzają się tylko tam gdzie można dojechać samochodem, lub dojść piechotą z pobliskich osiedli,

- ryby jakie złowiłem, to niestety głównie małe kleniki i jazie (takie do 30 cm), dość spore okonie (20-25 cm) oraz czasami małe szczupaczki i bolenie (takie do 30 - 40 cm mi się wieszały),

..... i tak to mniej więcej wygląda :)

• Like 1

A na Oławce sa się coś z wiosny podziałać? Szukam miejsca dla niezmotoryzowanych, czyli w grę wchodzą tramwaje/autobusy :|

Nad Oławkę tramwajem to będzie Ci ciężko chyba że zadowolisz się krótkim odcinkiem na niskich łąkach.

Autobusem już dalej można zajechać nawet do Oławy i potem w dół rzeki.

Nad Oławkę tramwajem to będzie Ci ciężko chyba że zadowolisz się krótkim odcinkiem na niskich łąkach.

Autobusem już dalej można zajechać nawet do Oławy i potem w dół rzeki.

No chodziło mi właśnie o ten odcinek, jest tam co szukać wiosną? Czy proponujecie coś innego w mieście?

(Bo już mnie nosi ;) )

Mnie najbardziej podoba sie fragment:

"Tak, ma drugą klasę czystości z tendencją do pierwszej, zależy jeszcze, co płynie z Jeziora Mietkowskiego."

Myślałem, że jak spuszczą z Mietkowa to w Bystrzycy coś zostanie. Wydaje mi się, że tak naprawdę tylko okoń się utrzymał.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Byłem dzisiaj nad Bystrzycą, woda wysoka, ale w miarę przejrzysta, słoneczko świeciło, ptaszki ćwierkały ...... tylko brań nie było. Spacerowałem od Leśnicy do mostu na Janówku, widziałem dwóch panów z gruntówkami, ale też nic im nawet nie skubało :( Ogólnie chyba jeszcze troszkę za wcześnie na tą rzeczkę, nad wodą i w wodzie ani śladu aktywności ryb ..... szkoda.

• 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...