marcin k Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam.Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 biosteron Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Rejestracja łodzi i pontonu wykorzystywanych do połowu ryb jest obowiązkowa, Chcąc taki łódkę zarejestrować to trzeba się udać do Urzędu Starostwa Powiatowego do Wydziału Rolnictwa,Leśnictwa i Ochrony Środowiska,tam na miejscu trzeba przedstawić fakturkę zakupu takiej łodzi(ja musiałem napisać takie oświadczenie że sam wykonałem łódź ,którą chce zarejestrować)w niektórych urzędach tego nie wymagają, mnie się oto zapytali,dokonać zapłaty opłaty skarbowej w kwocie 17 zł, tego samego dnia otrzymuje się zaświadczenie że ponton został zarejestrowany,na zaświadczeniu będą wypisane numery oraz litery, które trzeba sporządzić na obu stronach pontonu(burtach)wysokość nie mniejsza niż 10cm,grubość 1 cm . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zależy to od Starostwa, ja jak rejestrowałem łódkę nie uiszczałem żadnej opłaty.Oznaczenie łodzi jest konieczne ponieważ PSR może nałożyć mandat za brak zarejestrowanego sprzętu pływającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 To, czy w Starostwie, czy w innym urzędzie zależy od wielkości łodzi i mocy silnika. Jaką łódź chcesz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 mario : Mam zamiar kupić łódz na rzeke, najlepiej pychówke albo coś podobnego, silnik myśle ze do 10 koni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 biosteron : Jak osoba prywatna ma mi wystawić fakture? Jak bym kupował od producenta to napewno jest to mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 blacharz Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 2 lata temu rejestrowałem łódkę kupioną od osoby prywatnejza rejestrację nic nie płaciłemżądali imienia, nazwiska i adresu osoby od której łódkę kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 biosteron Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Co za problem,napisz oświadczenie że łódkę wykonałeś sam we własnym zakresie.Mi kazano takie oświadczenie napisać w urzędzie,z tego co wiem w Warszawie tego nie wymagają.Najlepiej zadzwoń do urzędu dzielnicy w jakiej mieszkasz w Warszawie (Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa),tam się konkretnie wszystkiego dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 mario : Mam zamiar kupić łódz na rzeke, najlepiej pychówke albo coś podobnego, silnik myśle ze do 10 koni... Więc Starostwo. Wg mnie umowa kupna- sprzedaży jest w zupełności wystarczająca. Tylko wartość przedmiotu musi być 'właściwie' oszacowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin k Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Właśnie mam zamiar zadzwonić do urzedu i sie dowiedzieć.Dzieki wszystkim za informacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zakres dokumentów zależy od Starostwa. U mnie wymagali tylko poprzedniego dowodu rejestracyjnego. Nie chcieli ani umowy kupna-sprzedaży, ani np. PCC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 irek45 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam, Panowi a do przewożenia łodzi na wózku trzeba mieć prawa jazdy na lawetę czy do pewnej masy, czy np. jeśli wózek ma jedną oś nie trzeba. Generalnie chcę kupić łódź(2,3 osobową) i wozić ją na wózku i nie wiem czy muszę jakieś papiery zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 irek45 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 dzięki czyli kupuje wózek rejestruje jako przyczepkę i mogę jezdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Dokładnie tak. Może być konieczne badanie techniczne, jeżeli wózek nie był wczesniej rejestrowany. Chyba, że ma homologację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 _ronin Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Chcę kupić łódź i dostałem taką oto odpowiedź od sprzedającego. „Łódź byłą zarejestrowana jako łódź wędkarska i ma numery na burcie.Powinna być zarejestrowana w związku motorowodnym ze względu na silnik 25km (wcześniej miąłem 15km i łódź łapała sie na łódź wędkarska, teraz zgodnie z prawem wypadałoby ja zarejestrować w innym urzędzie)" Kompletnie się na tym nie znam. Jeśli faktycznie tak jest to gdzie w Warszawie powinienem ją zarejestrować, jakie są z tego tytułu opłaty i czy jest to jakoś szczególnie uciążliwe? ps. patent sternika posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 http://www.pzmwinw.pl/rejestracja_lodzi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 _ronin Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 http://www.pzmwinw.pl/rejestracja_lodzi.html Mam pytanie do ostatniego punktu: Wymagane dokumenty: • dokumenty sporządzone w języku obcym - wraz z ich tłumaczeniem na język polski, wystawionym przez tłumacza przysięgłego Czy to jest konieczne i czy mają być przetłumaczone wszystkie dokumenty. Domyślam się, że tym językiem obcym jest język angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Tłumaczenie jest potrzebne jesli łódz jest zakupiona za granica/ tak jak z samochodami/.Tłumaczysz na polski z języka kraju w którym zakupiłeś łódz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 _ronin Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Mama mały bałagan w głowie. Wyczytałem, że jeżeli łódź ma 20kw ( 27,2KM) i ma służyć jako wędkarska to nie należy jej rejestrować ani w PZŻ ani w PZMiNW jako łódź turystyczna, tylko w Urzędzie Gminy czy Starostwie jako łódź wędkarska. Moja łódź ma mieć 4,3 i 25HP Prawda to czy nie? „Obowiązkowi rejestracji podlegają statki używane wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji, z wyjątkiem jednostek napędzanych wyłącznie siłą ludzkich mięśni, o długości kadłuba powyżej 12 m lub o napędzie mechanicznym o mocy silników większej niż 15 kW.” - moja łódź ma służyć do wędkarstwa w związku z tym czy wystarczy rejestracja w starostwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Zadałeś pytanie gdzie się rejestruje to Ci odpowiedziałem.Przeczytaj sobie ze zrozumieniem cały temat http://forum-motorowodne.pl/rejestracje-ubezpieczenia-i-uprawnienia-motorowodne/rejestracja-lodzi-motorowych/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Welski Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Lodka o pow,do 20 m2/np;10 x 2 m/ moze byc zarejestrowana jako wędkarska ,natomiast na silnik 20 km trza miec uprawnienia.i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yacaré Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Co za nonsens, amatorski polow ryb wpada chyba w rubryke "Sport i rekreacja"... Czy z lodzi zarejstrowanej jako "sportowo-rekreacyjna" nie wolno lowic ryb, a z zarejstrowanej jako "wedkarska" nie wolno plywac "sportowo-rekreacyjnie"? Generalnie wszystkie pojazdy wodne nie uzywane komercyjnie sluza chyba do "sportu-rekreacji"?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 diverek Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witam. NA DZIEŃ DZISIEJSZY NIE ZAREJESTRUJESZ ŁODZI W PZMiN- BRAK USTAWY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Welski Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Mozna lowić rybeńki z każdego środka plywającego,pod jednym warunkiem,musi byc zarejestrowany,natomiast do rekreacji to inna bajeczka w zależności od "wielko.sci środka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Welski Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Mama mały bałagan w głowie. Wyczytałem, że jeżeli łódź ma 20kwnie KW ,tylko m2 tzn;do 20 m2 np.10 dł.x 2 m.szer ,możana w Starostwie lub innej Gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
marcin k
Witam.
Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu?
Top użytkownicy dla tego pytania
10
10
9
8
Popularne dni
17 Sty
17
30 Mar
11
21 Sty
11
28 Sty
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1991 10 odpowiedzi
Sailfish 10 odpowiedzi
marioligi 9 odpowiedzi
GrzesM 8 odpowiedzi
Popularne dni
17 Sty 2022
17 odpowiedzi
30 Mar 2017
11 odpowiedzi
21 Sty 2022
11 odpowiedzi
28 Sty 2023
10 odpowiedzi
Popularne posty
Pietruk
Dojdą do Ciebie, czyli znajda Cię jeśli coś przeskrobiesz oraz będzie to nagłośnione i dodatkowo PG będzie chciał udowodnić że się da. Żonie (czyli też i mi) ukradli Auris, było to 16 lutego, w środę
GrzesM
Zdaje się mieszkamy w chorym kraju, poniżej link a w nim jest jasno napisane co jest dokumentem lub materiałem potwierdzającym informację. Ale pewnie urzędnicy o tym nie słyszeli. http://www.motorow
biosteron
Rejestracja łodzi i pontonu wykorzystywanych do połowu ryb jest obowiązkowa, Chcąc taki łódkę zarejestrować to trzeba się udać do Urzędu Starostwa Powiatowego do Wydziału Rolnictwa,Leśnictwa i Ochro
Opublikowane grafiki
204 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi