Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja łodzi

marcin k

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

odkopie temat bo po wysłaniu zapytania do kilu dystrybutorów Yamahy o silnik 25/30hp mam mętlik w głowie

wszyscy twierdza ze do wędkarstwa mogę zarejestrować tylko do 25hp, powyżej już na POL

jeśli zarejestruje na POL, nie posiadam rejestracji w starostwie z końcówką A - do amatorskiego połowu ryb

mógłby ktoś w 3ech słowach powiedzieć o co chodzi? jak to zrobić?

• 0

25hp to chyba jeszcze spokojnie kwalifikujesz sie do starostwa jako wędkarska czyli z koncoweczka A

"Właściwy Starosta dla miejsca zamieszkania lub siedziby posiadacza sprzętu pływającego dokonuje rejestracji wyłącznie sprzętu:
- służącego do amatorskiego lub zawodowego połowu ryb,
- bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nie przekraczającym 20 m 2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW."

20kW  =  27.192 KM wiec idąc tym tropem spokojnie można rejestrować w starostwie

• 0

Coś zaproponuje.jako były pracownik Urzędu Żeglugi Śródlądowej doradzam koledzy zadzwonić do jakiegokolwiek UŻŚ np. we Wrocławiu.czesto są tam osoby kompetentne do udzielania takich oraz innych nurtujących posiadaczy jednostek pływających informacji .tym bardziej,że wielu z nas wędkuje na drogach wodnych(Odra,Warta,Wisła)które są pod bezpośrednią jurysdykcją Urzędów Żeglugi.pozdrawiam

• 0

dzwoniłem do inspektora w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej Warszawa

poinformował mnie ze niema takiej możliwości zarejestrować lodzi powyżej 20kw jako wędkarska i należy ja zarejestrować w Polski Związku Motorowodnym

Na pytanie jak to ma się do obowiązku posiadania rejestracji w starostwie z literka A jako wędkarska usłyszałem ze można mieć przecież jedna tylko

rejestracje, zatem należy łódkę zarejestrować w PZM

Zauważyłem u Pana Krzysztofa z RiverFoxa foto z łodzią 30hp zarejestrowana jako wędkarska wiec sam już nie wiem

• 0

Chcę kupić łódź i dostałem taką oto odpowiedź od sprzedającego.

„Łódź byłą  zarejestrowana jako łódź wędkarska i ma numery na burcie.

Powinna być zarejestrowana w związku motorowodnym ze względu na silnik 25km (wcześniej miąłem 15km i łódź łapała sie na łódź wędkarska, teraz zgodnie z prawem wypadałoby ja zarejestrować w innym urzędzie)"

Kompletnie się na tym nie znam. Jeśli faktycznie tak jest to gdzie w Warszawie powinienem ją zarejestrować, jakie są z tego tytułu opłaty i czy jest to jakoś szczególnie uciążliwe?

ps. patent sternika posiadam

do 20 KW rejstruje się w starostwie i nikt nie zapyta nawet jaki masz silnik , spojrzałem teraz na swój dowód rejstr. łódki i jest tam wpisane że "z silnikiem doczepnym do 20KW" - wpisuja tak z automatu

Powyżej 20KW, może to coś wyjaśni:

http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=5170

Edytowane przez Artur Z.

• 0

Będę rejstrował ponton BUSH w pzmwinw, podpowiedźcie mi jak wypełnić niektóre rubryczki we wniosku:

http://slashlab.pl/draft/pzmwinw.2014/dokumenty/rejestracja_lodzi/wniosek_o_wpis_do_rejestru.doc

1. Nazwa portu macierzystego

2. Kraj pochodzenia

3. kategoria projektowa statku:

Edytowane przez komanch

• 0

Kategoria projektowa powinna być określona w dokumentacji łodzi/pontonu. Jeżeli jej nie masz to zwróć się do producenta lub dystrybutora i pewnie dostaniesz kopię. Akurat tego dokumentu domagała się pani podczas składania wniosku ( w Szczecinie). Paru innych zresztą też.

• 0

Dokumenty oczywiście mam, tylko nie do końca potrafię określić, która pozycja w nich w jęz.ang. odpowiada której we wniosku w jęz. polskim.

W dokumentach jest m.in.

Design Category - C

Module used for construction assessment: Aa

a co to jest i gdzie znaleźć wymienione przez janih'a swiadectwo zeglugi?

• 0

http://m.zagle.se.pl/wydarzenia/projekt-ustawy-o-rejestracji-jachtow-zmiana-ktora-obedrze-zeglarzy-zywcem,1_18812.html

Dla jednych dobra, a dla innych zła informacja. Łódź do 5m lub z silnikiem do 15 kW nie będzie podlegała obowiązkowej rejestracji. Powyżej to już gorzej. Poza tym na razie to tylko jakiś wyciek:)

Edytowane przez karkoszek
  • Like 1

• 0

Ż jednej strony każdy przepis, ograniczający biurokrację i ingerencję państwa w wolność obywatela, witam z radością. Z drugiej, w tym konkretnym przypadku - to prezent dla kłusowników. Efekt będzie odwrotny do planowanego, bo lokalnie PZW po prostu zabroni wędkowania z łodzi. Ewentualnie, straż i polcja, będą pływać w kółko i sprawdzać każdą łajbę, zamiast spisywać z daleka numery z burt.

A przecież można to tak łatwo rozwiązać, zamiast rejestracji, właściciel maluje na burcie numer karty wędkarskiej i jest identyfikacja łodzi, bez papierologii, biurokracji, karmienia armii urzędników...

• 0

Jak to dobrze   że brakuje problemów w pomrocznej, urzędnicy mają czas żeby się zająć rejestracjami łódek na nowo.

Ciekawi mnie jakie będą koszt, bo ciągle się przymierzam do łajby 5-6m długiej. Jak przywalą to może trzeba będzie szukać przyjaznej bandery i zaroi się w Polsce od panamczyków (albo san escobarczyków) ;)

• Like 1

• 0

http://m.zagle.se.pl/wydarzenia/projekt-ustawy-o-rejestracji-jachtow-zmiana-ktora-obedrze-zeglarzy-zywcem,1_18812.html

Dla jednych dobra, a dla innych zła informacja. Łódź do 5m lub z silnikiem do 15 kW nie będzie podlegała obowiązkowej rejestracji. Powyżej to już gorzej. Poza tym na razie to tylko jakiś wyciek:)

IMHO - gorzej. Do 20KW mogłeś rejestrować w starostwie. Procedura łatwa prosta i przyjemna. Brak numerów to żadna korzyść dla wędkarzy, a duża dla łamiących przepisy.

• 0

Koledzy pamiętajcie, że łodzie wędkarskie są rejestrowane na podstawie ustawy o rybactwie a nie o żegludze. Zmianie musi ulec ustawa o rybactwie aby nie było potrzeby rejestracji łodzi wędkarskich do 5m.

Z drugiej strony uważam, że to bzdura. obecnie koszt rejestracji to kilkadziesiąt zł płacone jednorazowo a łódka jest identyfikowalna. Identyfikacja łodzi bywa przydatna, różne sytuacje bywają nad wodą i ustalenie właściciela może być przydatne dla służb porządkowych. Jak najbardziej uważam, że dotychczasowa rejestracja jest OK.

Numer karty chyba nie do końca jest dobrym pomysłem. Samochody, rowery, motorki nie mają numeru dowodu osobistego.

O jachtach nie będę się wypowiadał bo nie pływam i nie znam zasad. Jednak informacje o karach rzędu 80.000 zł za pływanie po innych wodach niż zadeklarowane to przegięcie.

Edytowane przez sumo
  • Like 1