marcin k Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam.Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 odkopie temat bo po wysłaniu zapytania do kilu dystrybutorów Yamahy o silnik 25/30hp mam mętlik w głowie wszyscy twierdza ze do wędkarstwa mogę zarejestrować tylko do 25hp, powyżej już na POL jeśli zarejestruje na POL, nie posiadam rejestracji w starostwie z końcówką A - do amatorskiego połowu ryb mógłby ktoś w 3ech słowach powiedzieć o co chodzi? jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Wlasnie tez kupilem łódź 4meterki i mam suzuki 25hp i jestem ciekaw gdzie ja zarejestrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 25hp to chyba jeszcze spokojnie kwalifikujesz sie do starostwa jako wędkarska czyli z koncoweczka A"Właściwy Starosta dla miejsca zamieszkania lub siedziby posiadacza sprzętu pływającego dokonuje rejestracji wyłącznie sprzętu:- służącego do amatorskiego lub zawodowego połowu ryb,- bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nie przekraczającym 20 m 2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW." 20kW = 27.192 KM wiec idąc tym tropem spokojnie można rejestrować w starostwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 urasenty Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 25 hp rejestrujesz w starostwie na 100 % ,a 30 stkę już w PZŻ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gacek Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Coś zaproponuje.jako były pracownik Urzędu Żeglugi Śródlądowej doradzam koledzy zadzwonić do jakiegokolwiek UŻŚ np. we Wrocławiu.czesto są tam osoby kompetentne do udzielania takich oraz innych nurtujących posiadaczy jednostek pływających informacji .tym bardziej,że wielu z nas wędkuje na drogach wodnych(Odra,Warta,Wisła)które są pod bezpośrednią jurysdykcją Urzędów Żeglugi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 dzwoniłem do inspektora w Urzędzie Żeglugi Śródlądowej Warszawa poinformował mnie ze niema takiej możliwości zarejestrować lodzi powyżej 20kw jako wędkarska i należy ja zarejestrować w Polski Związku Motorowodnym Na pytanie jak to ma się do obowiązku posiadania rejestracji w starostwie z literka A jako wędkarska usłyszałem ze można mieć przecież jedna tylko rejestracje, zatem należy łódkę zarejestrować w PZM Zauważyłem u Pana Krzysztofa z RiverFoxa foto z łodzią 30hp zarejestrowana jako wędkarska wiec sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Chcę kupić łódź i dostałem taką oto odpowiedź od sprzedającego. „Łódź byłą zarejestrowana jako łódź wędkarska i ma numery na burcie.Powinna być zarejestrowana w związku motorowodnym ze względu na silnik 25km (wcześniej miąłem 15km i łódź łapała sie na łódź wędkarska, teraz zgodnie z prawem wypadałoby ja zarejestrować w innym urzędzie)" Kompletnie się na tym nie znam. Jeśli faktycznie tak jest to gdzie w Warszawie powinienem ją zarejestrować, jakie są z tego tytułu opłaty i czy jest to jakoś szczególnie uciążliwe? ps. patent sternika posiadam do 20 KW rejstruje się w starostwie i nikt nie zapyta nawet jaki masz silnik , spojrzałem teraz na swój dowód rejstr. łódki i jest tam wpisane że "z silnikiem doczepnym do 20KW" - wpisuja tak z automatu Powyżej 20KW, może to coś wyjaśni: http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=5170 Edytowane 24 Lutego 2014 przez Artur Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 komanch Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Będę rejstrował ponton BUSH w pzmwinw, podpowiedźcie mi jak wypełnić niektóre rubryczki we wniosku:http://slashlab.pl/draft/pzmwinw.2014/dokumenty/rejestracja_lodzi/wniosek_o_wpis_do_rejestru.doc 1. Nazwa portu macierzystego2. Kraj pochodzenia 3. kategoria projektowa statku: Edytowane 10 Grudnia 2014 przez komanch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maryjanl Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dlaczego w PZMiNW ?1. np.adres zamieszkania2. z tabliczki znamionowej3. j.w pewnie c -jaki silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 komanch Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 w PZMiNW, bo tylko te rejestracje sa uznawane za granicą np w Chorwacji,silnik Tohatsu 10KM, ponton Crab 330R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Kategoria projektowa powinna być określona w dokumentacji łodzi/pontonu. Jeżeli jej nie masz to zwróć się do producenta lub dystrybutora i pewnie dostaniesz kopię. Akurat tego dokumentu domagała się pani podczas składania wniosku ( w Szczecinie). Paru innych zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Nr silnika chyba tez byl potrzebny i wlasnie swiadectwo zeglugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 komanch Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dokumenty oczywiście mam, tylko nie do końca potrafię określić, która pozycja w nich w jęz.ang. odpowiada której we wniosku w jęz. polskim.W dokumentach jest m.in.Design Category - CModule used for construction assessment: Aa a co to jest i gdzie znaleźć wymienione przez janih'a swiadectwo zeglugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Design Category to jest właśnie kategoria projektowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Moze zle sie wyrazilem ale tu masz przykladowy raport http://www.eurolodzie.com/certyfikat434.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomFil Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Mam pytanie:jak kupię ponton,to musze go rejestrować jeżeli chcę pływać nim na wodach np:PZW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piotr Boruch Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 jak chcesz z niego łowić ryby tak :D :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/4250-rejestracja-%C5%82odzi/http://jerkbait.pl/topic/18435-przerejestrowanie-pontonu/http://jerkbait.pl/topic/26819-numery-rej-na-ponton/ Edytowane 12 Grudnia 2016 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) http://m.zagle.se.pl/wydarzenia/projekt-ustawy-o-rejestracji-jachtow-zmiana-ktora-obedrze-zeglarzy-zywcem,1_18812.html Dla jednych dobra, a dla innych zła informacja. Łódź do 5m lub z silnikiem do 15 kW nie będzie podlegała obowiązkowej rejestracji. Powyżej to już gorzej. Poza tym na razie to tylko jakiś wyciek:) Edytowane 29 Marca 2017 przez karkoszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Jakby ktoś chciał poczytać: http://cdn32.zagle.smcloud.net/t/my_files/2296/projekt-ustawy-o-rejestracji-jachtow.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 etherni Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ż jednej strony każdy przepis, ograniczający biurokrację i ingerencję państwa w wolność obywatela, witam z radością. Z drugiej, w tym konkretnym przypadku - to prezent dla kłusowników. Efekt będzie odwrotny do planowanego, bo lokalnie PZW po prostu zabroni wędkowania z łodzi. Ewentualnie, straż i polcja, będą pływać w kółko i sprawdzać każdą łajbę, zamiast spisywać z daleka numery z burt.A przecież można to tak łatwo rozwiązać, zamiast rejestracji, właściciel maluje na burcie numer karty wędkarskiej i jest identyfikacja łodzi, bez papierologii, biurokracji, karmienia armii urzędników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jak to dobrze że brakuje problemów w pomrocznej, urzędnicy mają czas żeby się zająć rejestracjami łódek na nowo.Ciekawi mnie jakie będą koszt, bo ciągle się przymierzam do łajby 5-6m długiej. Jak przywalą to może trzeba będzie szukać przyjaznej bandery i zaroi się w Polsce od panamczyków (albo san escobarczyków) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 http://m.zagle.se.pl/wydarzenia/projekt-ustawy-o-rejestracji-jachtow-zmiana-ktora-obedrze-zeglarzy-zywcem,1_18812.html Dla jednych dobra, a dla innych zła informacja. Łódź do 5m lub z silnikiem do 15 kW nie będzie podlegała obowiązkowej rejestracji. Powyżej to już gorzej. Poza tym na razie to tylko jakiś wyciek:) IMHO - gorzej. Do 20KW mogłeś rejestrować w starostwie. Procedura łatwa prosta i przyjemna. Brak numerów to żadna korzyść dla wędkarzy, a duża dla łamiących przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sumo Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Koledzy pamiętajcie, że łodzie wędkarskie są rejestrowane na podstawie ustawy o rybactwie a nie o żegludze. Zmianie musi ulec ustawa o rybactwie aby nie było potrzeby rejestracji łodzi wędkarskich do 5m.Z drugiej strony uważam, że to bzdura. obecnie koszt rejestracji to kilkadziesiąt zł płacone jednorazowo a łódka jest identyfikowalna. Identyfikacja łodzi bywa przydatna, różne sytuacje bywają nad wodą i ustalenie właściciela może być przydatne dla służb porządkowych. Jak najbardziej uważam, że dotychczasowa rejestracja jest OK.Numer karty chyba nie do końca jest dobrym pomysłem. Samochody, rowery, motorki nie mają numeru dowodu osobistego. O jachtach nie będę się wypowiadał bo nie pływam i nie znam zasad. Jednak informacje o karach rzędu 80.000 zł za pływanie po innych wodach niż zadeklarowane to przegięcie. Edytowane 30 Marca 2017 przez sumo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jaki nr karty wędkarskiej trzeba by wymalować na burcie łodzi co tydzień komu innemu wypożyczanej ? Chyba, że kredą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
marcin k
Witam.
Orientuje sie ktoś może jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi w urzędzie? Jezeli chciałbym kupić łódz od osoby prywatnej to jakie dokumenty mam żądać od tej osoby? Czy mam napisać jakąś umowe tak jak przy kupnie samochodu?
Top użytkownicy dla tego pytania
10
10
9
8
Popularne dni
17 Sty
17
30 Mar
11
21 Sty
11
28 Sty
10
Top użytkownicy dla tego pytania
Marcin1991 10 odpowiedzi
Sailfish 10 odpowiedzi
marioligi 9 odpowiedzi
GrzesM 8 odpowiedzi
Popularne dni
17 Sty 2022
17 odpowiedzi
30 Mar 2017
11 odpowiedzi
21 Sty 2022
11 odpowiedzi
28 Sty 2023
10 odpowiedzi
Popularne posty
Pietruk
Dojdą do Ciebie, czyli znajda Cię jeśli coś przeskrobiesz oraz będzie to nagłośnione i dodatkowo PG będzie chciał udowodnić że się da. Żonie (czyli też i mi) ukradli Auris, było to 16 lutego, w środę
GrzesM
Zdaje się mieszkamy w chorym kraju, poniżej link a w nim jest jasno napisane co jest dokumentem lub materiałem potwierdzającym informację. Ale pewnie urzędnicy o tym nie słyszeli. http://www.motorow
biosteron
Rejestracja łodzi i pontonu wykorzystywanych do połowu ryb jest obowiązkowa, Chcąc taki łódkę zarejestrować to trzeba się udać do Urzędu Starostwa Powiatowego do Wydziału Rolnictwa,Leśnictwa i Ochro
Opublikowane grafiki
204 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi