Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja łodzi

marcin k

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Musisz, nie musisz, warto, nie warto, w wydziale komunikacji, 1 piętro Pani Ewa, dodatkowo potrzebne będą szczepienia psa i kartka świąteczna od Mikołaja, że o pomalowanych jajach nie wspomnę. 4 post od góry ! To forum ma kilkuset użytkowników, odpowiedz na to pytanie padała bez przesady, ze 100 razy, więc bądź łaskaw poczytać troszkę, nawet na tej samej stronie!

bez komentarza- a jak padnie 101 to coś się tanie ?????

Człowieku , luzzzzzz

tomuś@- dziękuję

Edytowane przez didiunik

• 0

Tak pobieżnie przejrzałem wniosek do rejestracji jednostki. Jakoś może mało rozgarnięty jestem ale czy można obecnie zarejestrować sobie łódkę wykonaną samodzielnie? Wszędzie są rubryczki z certyfikatami, dodokumentami itd.

https://warszawa19115.pl/documents/20184//1519629//AO-11-01+dane+jednostki+p%C5%82ywaj%C4%85cej

• 0

Cześć, wiem, że przez wiele lat numery były konieczne. Wydaje mi się jednak, że rok/dwa lata temu zniesiono ten obowiązek dla łodzi krótszych niż 7m. Czytam jednak w regulaminie, że numery muszą być. Jak to jest? Mam belly i zawsze z tym problem. Będę wdzięczny za wyjaśnienie, pozdrawiam 

• 0

Cześć, wiem, że przez wiele lat numery były konieczne. Wydaje mi się jednak, że rok/dwa lata temu zniesiono ten obowiązek dla łodzi krótszych niż 7m. Czytam jednak w regulaminie, że numery muszą być. Jak to jest? Mam belly i zawsze z tym problem. Będę wdzięczny za wyjaśnienie, pozdrawiam

W jakim regulaminie?

• 0

Ze strony OM PZW :

"Wskazany przepis otrzymuje brzmienie: Ze środków pływających wolno wędkować w okresie od 1 maja do 31 grudnia (z wyjątkiem wód oznaczonych w Zezwoleniu indeksem 14 i 17), pod warunkiem, że są zarejestrowane i oznakowane w sposób trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm grubości. Obowiązek rejestracji nie dotyczy środków pływających o długości do 7,5 m  i wyposażonych w silnik o mocy do 15kW.

Prezydium Zarządu Okręgu Mazowieckiego

PZW w Warszawie"

Wesołych Świąt  :)

Edytowane przez marioligi
  • Like 1

• 0

f480cbbd65903fff601c5cc8cd8ed1aa.jpg

jestem w trakcie wypełniania wniosku rejestracji łodzi na REJA24. Może mi ktoś wytłumaczyć co znaczą te załączniki skoro jestem właścicielem i armatorem w jednej osobie a bez dołączenia tych załączników rejestracja dalej nie przechodzi. Może ktoś z kolegów już to wypełniał.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Panowie zmagam sie z zarejestrowaniem jednostki 460 plus 60km, sprzęt używany.

Pani w starostwie nalega na deklaracje zgodnosci CE zarowno lodzi jak i silnika.

Następnie zaświadczenia ze moj zestaw sklada się dokładnie z tych rzeczy.

Dostałem magiczny nr do Pana Janka i krzyknieto mi 600, 600 i 400...

Mial ktoś podobny problem i udalo mu się taniej to uzyskać? Czy te deklaracje sa konieczne?

Edytowane przez dekosz

• 0

Hehe ja pani powiedziałem że to samoróbka a ona że nie zarejestruje mi.

Tak chciała mnie spławić.

No to poprosiłem aby odmowę wydała na piśmie jako odpowiedź na mój wniosek pisemny o rejestracje łódź.

Ani faktury ani umowy kupna nie dałem.

• 0

Panowie zmagam sie z zarejestrowaniem jednostki 460 plus 60km, sprzęt używany.

Pani w starostwie nalega na deklaracje zgodnosci CE zarowno lodzi jak i silnika.

Następnie zaświadczenia ze moj zestaw sklada się dokładnie z tych rzeczy.

Dostałem magiczny nr do Pana Janka i krzyknieto mi 600, 600 i 400...

Mial ktoś podobny problem i udalo mu się taniej to uzyskać? Czy te deklaracje sa konieczne?

Cześć - jeżeli masz używany zestaw to niestety musisz mieć te nieszczęsne zaświadczenia jeżeli nie masz certyfikatu CE - w przypadku łodzi i silnika muszą być tabliczki znamionowe - 

Magiczne numery nie są magiczne :) masz listę inspektorów podaną na stronie- podzwoń i ustal może jaką niższą cenę.

Jeżeli masz tabliczki a producenci są w PL to napisz do nich o wydanie certyfikatu - podając numery z tabliczek.

Powodzenia.

• 0

Wcześniej Ci napisałem - jeżeli łódka jest naszej produkcji - to zadzwoń do producenta wystawi Ci dokument do tabliczki(myślę że jeśli jest w eu to też Ci wystawi) - podobnie zrobiłbym w przypadku silnika. 

Jeżeli nie uda Ci się wydobyć certyfikatów CE to pozostają zaświadczenia.

Zaświadczenie od Inspektora zastępuje deklarację.

Edytowane przez marioligi

• 0

Dobrze mieć kogoś kto ma to za sobą :)

Mnie czeka rejestracja dwóch laminatów ze Stanów, z czego tylko jeden był wcześniej zarejestrowany w związku żeglarskim i motorowodniaków. Papiery z tych związków coś pomogą, czy też czeka mnie inspektor?

• 0

Wcześniej Ci napisałem - jeżeli łódka jest naszej produkcji - to zadzwoń do producenta wystawi Ci dokument do tabliczki(myślę że jeśli jest w eu to też Ci wystawi) - podobnie zrobiłbym w przypadku silnika.

Jeżeli nie uda Ci się wydobyć certyfikatów CE to pozostają zaświadczenia.

Zaświadczenie od Inspektora zastępuje deklarację.

Dzięki za klaryfikację sytuacji. Będę jutro dzwonił, może uda sie uzyskać chociaz papiery do łódki, bo silnik honda (2014) pewnie nic nie uzyskam

Edytowane przez dekosz

• 0

Dzięki za klaryfikację sytuacji. Będę jutro dzwonił, może uda sie uzyskać chociaz papiery do łódki, bo silnik honda (2014) pewnie nic nie uzyskam

Jeśli chodzi o silnik to starczy umowa kupna sprzedaży lub fv . Muszą być nr. Edytowane przez polak9

• 0

Tabliczki są, pochodzenie udokumentowane, także tego się nie boję.

Moje starostwo jest malutkie, przed jakimikolwiek krokami przejdę się z papierami, które mam i spróbuję coś zdziałać.

Też chciałem iść do starostwa to powiedzieli mi że tylko przez Internet. Ja dzwoniłem do babki że Szczecina i mnie poprowadziła A chodziło o nazwę łódki której nie mieli w systemie. Był pegaz A nie było Pegazus. Babka podziękowała i dopisała nazwę.