Skocz do zawartości
  • 0

Rejestracja łodzi

marcin k

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, znalazłem dopiero info ze trzeba zarejestrować łódź w reja24. Aktualnie mam „niebieskie papiery”. Z uwagi na to w systemie reja wypełniam rejestrację czy zmianę danych jednostki ? Spróbuje przez internet jeśli polegnę jakoś ogarnę sprawę w starostwie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Musisz wybrać zakładkę rejestracja łodzi...dane uzupełniasz na podstawie tych zawartych w niebieskiej książeczce którą posiadasz, numer możesz zachować obecne...

A i najważniejsze... musisz wybrać organ rejestrujacy....najlepiej starostwo powiatowe w swoim miejscu zamieszkania lub urząd miasta...jak wybierzesz PZŻ lub Związek Motorowodny to będziesz dymać do Warszawy po dokumenty bo już nie wysyłają do domu...

• 0

Musisz wybrać zakładkę rejestracja łodzi...dane uzupełniasz na podstawie tych zawartych w niebieskiej książeczce którą posiadasz, numer możesz zachować obecne...

A i najważniejsze... musisz wybrać organ rejestrujacy....najlepiej starostwo powiatowe w swoim miejscu zamieszkania lub urząd miasta...jak wybierzesz PZŻ lub Związek Motorowodny to będziesz dymać do Warszawy po dokumenty bo już nie wysyłają do domu...

Na stronie reja24 jest samouczek w formie filmu, obejrzyj, zanotuj co będzie ci potrzebne do rejestracji i przygotuj sobie wszystko. Reszta jak kolega @Karol Krause pisze.

• 0

Czyli nabywając teraz nowa lodz, silnik. Muszę isc do starostwa o nadanie mi nr itd ?

Czy od razu na Reja24 mam rejestrować lodz przez np gov ?

Możesz to zrobić poprzez Reja 24 wybierając organ rejestrujacy np. Starostwo powiatowe bo tam będziesz odbierał nowy dowód rejestracyjny... albo osobiście pofatygować się do Starostwa i tam złożyć wniosek o rejestrację.

• 0

Podjade do starostwa jak tak. I to tylko składa się wniosek ?

Składasz wniosek w starostwie tz za ich pośrednictwem do Reja.. musisz mieć wszystkie dokumenty odnośnie łodzi, silnika itp... które są załączane do wniosku w formie załączników ( faktury zakupu,, świadectwo żeglugowności łodzi  itp ),robisz opłatę 60 zl i czekasz 30 dni na odbiór plastikowego dowodu.

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Mi w PZŻ nie kazali nic tłumaczyć. Faktura była po niemiecku i angielsku. Przez reja24 mogą byc tylko problemy dlatego wolałem już kolejną łódkę osobiście w PZŻ rejestrować. Reja24 nie chciała mi np. Przyjąć zgłoszenia sprzedaży bo wymagali podania danych kupującego których nie miałem bo sprzedawałem na fakturę a do faktury wystarczył pesel kupującego a system chcial jeszcze inne dane

• 0

Ja łódkę rejestrowałem w UM Opola. Dodatkowym utrudnieniem okazał się fakt, że dla mnie jako obcokrajowca w Szwecji wystawiono fakturę używając formatki w języku angielskim, natomiast treść była po szwedzku. Tak czy inaczej urzędnik wykorzystał całą swoją władzę, aby tą rejestrację utrudnić. Na koniec spędziłem około godziny w urzędzie patrząc jak "specjaliści" męczą się zamknięciem procesu rejestracji. Jako winnego mojej krzywdy wskazano mi jednak Urząd Morski w Szczecinie.

• 0

Panowie czy rejestrując lodz muszę mieć przetłumaczone papiery ? Certyfikat Łodzi ? Jeżeli rejestruje w starostwie twierdzą ze trzeba mieć przetłumaczone papiery.

A jak to się ma rejestrując online na reja24 ?

Kolejne pytanko to lodz ma homologację na 40hp. Ale producent wystawia mi kwit ze silnik 50hp może być używany na tej Łodzi poniewaz ma te same parametry wymiarów i wagi.

• 0

Rejestrując przez reja 24 wstrzymali mi rejestrację i wezwali do usunięcia braków formalnych ( tłumaczenia dokonanego przez tłumacza przysięgłego)w ciągu 7 dni. Ponieważ nie zdążyłem w tym terminie, odrzucili mi wniosek. I musiałem zapłacić drugi raz. Zgodnie z rozporządzeniem nie musisz tłumaczyć deklaracji z godności. Najlepiej, wszędzie gdzie można, składaj oświadczenie i nie przedkładaj papierów, które trzeba tłumaczyć.

Edytowane przez Sailfish

• 0

A jak to wyglada jeżeli lodz kupiłem w październiku 2022. Ale przebywałem za granica jak opłaciłem fakturę. I datę mam 10/10/2022

A z tego co tera wyczytałem to lodz trzeba rejestrować do 30 dni od dnia zakupu tak jak z samochodem.

Może ktoś coś słyszał ?

• 0

Podjade do starostwa jak tak. I to tylko składa się wniosek ?

Składasz wniosek w starostwie tz za ich pośrednictwem do Reja.. musisz mieć wszystkie dokumenty odnośnie łodzi, silnika itp... które są załączane do wniosku w formie załączników ( faktury zakupu,, świadectwo żeglugowności łodzi  itp ),robisz opłatę 60 zl i czekasz 30 dni na odbiór plastikowego dowodu.

Dokumenty odnośnie łodzi  to jasne. Ale co do silnika czy muszę podawać z jakim będzie pływała? Można zarejestrować obecnie  nową łódź z silnikiem 2-suv? 

• 0

Dokumenty odnośnie łodzi to jasne. Ale co do silnika czy muszę podawać z jakim będzie pływała? Można zarejestrować obecnie nową łódź z silnikiem 2-suv?

Tak, musisz podać dane silnika które beda umieszczone w dowodzie.

Przejerestrowywałem z PZŻ do Reja końcem ubiegłego roku łódkę z silnikiem dwusuw.. Evinrude e-tec 2020 rok produkcji wiec myślę że nie ma żadnych ograniczeń w tym względzie.

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Ja dopiero będę to robić. Ale wydaje mi się św to działa tak jak w aucie. Ze w dowodzie masz uwzględnione co i jak. Pojemność markę nr vin itd. Ale niech wypowiedzą się ci co maja już to ogarnięte.

Mnie tylko zastanawia czy jak dodam dokument potwierdzenia zakupu czyli fakturę ale z października czy nie dojebia się do mnie ze dopiero teraz rejestruje.

• 0

Czy jak dopnę inny silnik jak w dowodzie to przy kontroli ma to znaczenie?

Obecnie mam malego 4-suva, ale własnie chciałbym zakupić 2-suva trochę większego i pewnie lepiej z tym zarejestrować nową łódź?

Rejestrując do Reja jest tam zawarta informacja ze jakiekolwiek zmiany silnika itp... wymagają aktualizacji w systemie w terminie 30 dniowym.

Po rejestracji otrzymuje się dostęp do systemu Reja aby móc w przyszłości aktualizować zmiany...nie wiem jak to działa bo nie miałem takiej potrzeby jeszcze.

Zdaje mi się że skoro powstał centralny rejestr statków to i służby np. Policja itp... będą miały z biegiem czasu dostęp to tej bazy i będą weryfikować dane w nim zawarte z stanem faktycznym.

Podobnie ubezpieczyciele...

• 0

Rejestrując do Reja jest tam zawarta informacja ze jakiekolwiek zmiany silnika itp... wymagają aktualizacji w systemie w terminie 30 dniowym.

Po rejestracji otrzymuje się dostęp do systemu Reja aby móc w przyszłości aktualizować zmiany...nie wiem jak to działa bo nie miałem takiej potrzeby jeszcze.

Zdaje mi się że skoro powstał centralny rejestr statków to i służby np. Policja itp... będą miały z biegiem czasu dostęp to tej bazy i będą weryfikować dane w nim zawarte z stanem faktycznym.

Podobnie ubezpieczyciele...

Dziękuję za wyjaśnienia

Trochę paranoja się z tego robi w przepisach:

Łódka 4m silnik poniżej 15kW nie planowałem rejestrować ba jak czytam nie jest to niezbędne do wędkowania w Polsce.

Czytam dalej, że jak chcę ją pociągnąć do Szwecji to musi być rejestracja.

To pomyślałem zarejestruję ,żeby była taka możliwość z silnikiem 15km.

Tylko wtedy jak wypłynę w Polsce na kałużę i podepnę silnik  2,5 km to będzie problem przy kontroli???Przecież tu nie muszę mieć żadnej rejestracji 

Proszę lepiej zorientowanych o komentarz, coś tu źle napisałem, czegoś nie wiem

• 0

Dziękuję za wyjaśnienia

Trochę paranoja się z tego robi w przepisach:

Łódka 4m silnik poniżej 15kW nie planowałem rejestrować ba jak czytam nie jest to niezbędne do wędkowania w Polsce.

Czytam dalej, że jak chcę ją pociągnąć do Szwecji to musi być rejestracja.

To pomyślałem zarejestruję ,żeby była taka możliwość z silnikiem 15km.

Tylko wtedy jak wypłynę w Polsce na kałużę i podepnę silnik 2,5 km to będzie problem przy kontroli???Przecież tu nie muszę mieć żadnej rejestracji

Proszę lepiej zorientowanych o komentarz, coś tu źle napisałem, czegoś nie wiem

Nie ma paranoji, na reja24 jest instrukcja obsługi, obejrzyj, 5x obejrzyj jak potrzeba i zgromadź dokumenty i rejestruj.

Możesz zarejestrować łódkę z kilkoma silnikami , dużym i małym lub dwoma, czterema dużymi i trzema małymi itp.

Z relacji kolegów z mojej okolicy wynika że w starostwie Szczecin jest jakiś urzędnik który wszystkich kieruje do rzeczoznawcy (a to się nie zgadza, a to mu nie pasuje) więc składają wnioski do innego starostwa gdzie wszystko pasuje i się zgadza a obsługa jest przemiła.

[emoji2526]

Edytowane przez gumowy